Akár kezdhetném ugyanúgy az idei bejegyzésemet is, mint a tavalyit: "Újra itt az ősz, újra itt az őszi Segítsüti! Pont jó alkalom, hogy felélesszem a blogom a mélyalvásból."
Nem vagyok rá büszke, de mostanság megint nagyon elhanyagoltam a blogot. Sajnos nem is tudom megígérni, hogy ezúttal másként lesz, de ami tőlem telik, azt megteszem.
Most viszont ez a bejegyzés nagyon nem rólam vagy a blogról szól, hanem egy sokkal nagyérdeműbb dologról. Aki netán most olvasna először a Segítsütiről, annak röviden elmondanám, hogy ez az egész miről is szól. A Segítsüti 2009-ben indult útjára, néhány lelkes és segíteni akaró gasztroblogger jóvoltából. A jótékonysági sütiárveréssel mindig egy adott civil szervezetet, vagy egészségügyi intézményt támogatnak, így a befolyt összeg mindig nagyon jó helyre kerül. Az akció évente kétszer, ősszel és tavasszal kerül megrendezésre, karácsony környékén pedig egy jótékonysági nyereményjáték, a Sok Kicsi. (Forrás: innen ).
Idén a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt illetve a daganatos és vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő gyermekek gyógyulását és orvosi ellátását támogatjuk a sütikből befolyó összeggel. Mondanom se kell, hogy idén is nagyon jó helyre kerülne az a pénz. Szívből remélem, hogy minél nagyobb támogatást kap az alapítvány, hogy minél több gyermek egészséges, boldog gyermekkort élhessen meg!
Az idei sütimet az őszre hangoltam, és hogy a korábbi, már megkezdett vonalon haladjak, ismét egy klasszikust hoztam újracsomagolt formában. Nem tudom, hányan ismerik a diós kosárka nevű "költeményt"..merthogy a nagymamámé mindig olyan volt, mint egy remekbe szabott mestermű. Kicsi kosárkatésztában habos diós krém csücsült, a közepén pedig egy szem meggy/cseresznye bújt meg. Na, ezt pofoztam kicsit át, tettem hozzá ezt-azt, és az eredmény a családi tesztelés után csillagos ötös lett.
Itt lehet amúgy többek között az én sütimre is licitálni.
Fontos információ a leendő nyertesnek: mivel előreláthatólag novemberig külföldön tartózkodom, ezért a sütést-szállítást csak utána tudom vállalni.
A recept (7 db tortácskához, de a nyertes 10-et kap belőle):
- 230 gr liszt
- 150 gr vaj
- 80 gr cukor
- 10 gr finomra darált dió
- 10 gr kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojássárgája
- 100 gr puha vaj
- 100 gr cukor
- 100 gr durvára darált dió
- 1 tojás
- 30 gr liszt
- 100 gr cukor
- 1 ek vaj
- 2 csipet só (tengeri)
- 2-3 ek tej
- áfonya
- körte
- szőlő
Elkészítés:
- A tésztához a lisztet, darált diót, kakaóport, cukrokat, sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockákra vágott vajat és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgát is, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és legalább 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután két folpack között kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk és tartelette formákba nyomkodjuk. Az alját villával enyhén megbökdössük.
- A töltelékhez a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és alaposan felhabosítjuk. Végezetül belekeverjük a lisztet és a diót is.
- A tölteléket a nyers tésztára kanalazzuk egészen tele, majd előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a frangipane szép aranybarna nem lesz.
- A sós karamell öntethez a cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat. Átkeverjük és hozzáöntjük a tejet. Addig kevergetjük, míg az összeugrott karamell újra folyós nem lesz. A végén kevés sóval ízesítjük.
- A kész süteményeket a formában hagyjuk kihűlni, majd szedjük ki belőle, díszítsük gyümölcsökkel és öntsük le a karamell öntettel.
Ah, csodás!! És a képek is, jujj, nagyon őszi. Imádom!
VálaszTörlésNagyon aranyos vagy, köszi! Hasonlóan vagyok én is a te bonbonjaiddal. Mindjárt megyek is kommentelni hozzád, mert szó nélkül nem hagyhatom ott sem ;)
TörlésÚristen, de szép! Bár nekem a tavalyi fotód is a retinámba égett...
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon kedves vagy :)
TörlésImádom a fotóidat, mind olyan, hogy azonnal beleharapnék! Ebbe meg különösen :-) nagyon jó a recept, igazán tetszik!!! Remélem sokra taksálják a liciten :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! Remélem a te tortád is az őt megillető (magas) összegért megy majd el :)
Törlés