Amikor még anno rátaláltam Limara pékségére, napokig csak böngésztem a szépséges alkotásai közt. Olyannyira a bőség zavarában tobzódtam, hogy még éjjel is a habkönnyű, illatos kelt tésztáiról álmodtam. Leginkább ez az expressz "gyors" croissant izgatta a fantáziámat, de valahogy mégse kerítettem rá sort eddig. A napokban Barbi konyhájában pillantottam meg újra, és akkor már az sem akadályozott meg abban, hogy rögvest nekiálljak, hogy egy anya-lánya "harcokkal" teli napon voltam túl, és nagyjából úgy este 7-8 körül lehetett.
Megérte a fáradtságot, mert az igazi croissant-hoz kísértetiesen hasonló produktum lett a végeredmény..jól is esett este 11 után :)
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
- 2 dl tej
- 1 kk só
- 4-5 ek. cukor
- 2 tojás
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg hideg vaj
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára.
- Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra..
- A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.
- Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
- Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
- Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
Én csak fél adagot csináltam, így is kb 12 db szép nagy kiflim lett, köztük 6 db töltetlen-sajttal szórt, és 6 db füstölt sajtos-sajttal szórt.
Nagyon-nagyon guszták lettek a croissantjaid. Régóta én is szemezek velük, lehet hogy elkészítem.
VálaszTörlésKöszönöm :)
VálaszTörlésÉrdemes elkészíteni, mert tényleg fincsi. Tölteni is lehet mindenfélével, édessel-sóssal...
Este 11 után etted is??? Na ilyet én már nem tehetek. :(
VálaszTörlésGyönyörű lett, szépen fotóztad, most befalnék párat! Örülök, hogy már Spanyolországból is van egy virtuális kedves ismerősöm! :D És az anya-lánya "harcokat" ismerem. A picivel mindennap megvívok, mert ez az a - próbálgatom a határaim - korszak, a tíz évvel öregebbel pedig kiskamasz viták vannak rendesen! De nem panaszkodom, örülök, hogy két lányom van! Ja és egy harmadik gyermekem is van! A férjem! :DD
Te ehetsz este 11 után, rajtad még elfér. Nekünk nagyobb daraboknak meg már úgyis mindegy.)) A croissant-nal engem is meg lehet fogni, pláne ha még friss, meleg.
VálaszTörlésBarbi! Huh, akkor te szépen benne vagy a "harcolós" időszakban!
VálaszTörlésTeakert! Na igen, nem véletlenül nem vártam reggelig az első kóstolással :)
Szuper lett! Harapnivaló a gyönyörű fotódon! Este 11-kor publikusan már én sem merném, titokban viszont dehogy is bírnám reggelig! ;))))
VálaszTörlésMondtam már, hogy imádom ezt a csészédet? Ilyet nem lehet nyerni nálad?:)) Persze a croissant is isteni lehet.
VálaszTörlésHáhhá, Kati! Jó ötletet adtál, h mit sorsoljak a 100. rendszeres olvasó után ;)
VálaszTörlésNagyon guszta, nem sok jobb módja van egy nap lezárásának. :-)
VálaszTörlés