2012. május 22., kedd

Foszlós csíkos kifli





Még évekkel ezelőtt az NLC sütis topikjában akadtam ennek a finomságnak a receptjére. Sajnos nem sikerült kinyomoznom, hogy kitől származik eredetileg  (ezért ha magára ismer a "szerző", kérem jelentkezzen), de az biztos, hogy nagy sikere volt a fórumos hölgyek körében (is). Eredetileg úgy tudom, kalács formájában létezett (lásd például Illéskrisznél), de az asszonykák kreativitásának köszönhetően létezik már csíkos csigamuffin, és kifli is.
Nálam most ez utóbbit láthatjátok képestül-receptestül :)
Vegyétek, egyétek...



Hozzávalók:
  • 60 dkg kenyérliszt, vagy 40 dkg sima
  • 1 dl tej
  • 1 pohár (=1.25 gr) natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 1/2 mk só
  • 4 ek cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 csomag szárított élesztő/ 25 gr friss
  • 1-2 ek kakaópor






Elkészítés:
  1. A hozzávalókból a kakaóport kivéve ruganyos tésztát gyúrunk (lusta háziasszony-módszer, avagy az enyém: kenyérsütőgépre bízzuk mindezt), majd kb 30-40 percig hagyjuk kelni.
  2. Átgyúrjuk, majd ketté vesszük a tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Ha kell, teszünk bele egy kevés tejet is, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága.
  3. A sima és a kakaós tésztát külön-külön kb egyforma méretűre kinyújtjuk, majd egymásra helyezzük őket.
  4. 8-10 körcikket vágunk belőlük, majd feltekerjük kiflinek. 
  5. Sütőpapíros tepsire ültetjük őket, majd hagyjuk, hogy a duplájára keljenek. Ekkor lekenjünk a kifliket tejes tojással és beküldjük kb 160 fokra sülni.
  6. Lekvárral, vajjal nagyon finom tízórai/uzsonna.
Tipp: Meg is tölthetjük a kifliket valamilyen finom édes krémmel (mogyoró, csoki, puding, gyümölcs...)


20 megjegyzés:

  1. Gyönyörűségesek lettek! Megboldogult gyerekkoromban ettem utoljára ilyesmit...

    VálaszTörlés
  2. De cukik:) Ezt a kiflit már régen elmentettem magamnak, de még sosem sütöttem. S milyen jó, kétféle színvariációban is, mindenképpen be kell ütemeznem:)

    VálaszTörlés
  3. Na ez nálunk nagyon fogyna:) Biztos megsütöm egyszer a lurkóknak ;) Köszi!:)

    VálaszTörlés
  4. Milyen szépek:) És csakis finomak lehetnek, az összetevőkből ítálve:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon helyesek ezek a kiflik!

    VálaszTörlés
  6. Hàt, ez nyam-nyam:) Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  7. Ó, hát ez csuda finom lehet!!! (mentettem:)

    VálaszTörlés
  8. Óóó, ezzekkel a gyönyörű kiflikkel biztosan tarolnék a gyerekeknél...főleg, ha meg is tölteném mondjuk mogyorókrémmel...Szuper recept:)

    VálaszTörlés
  9. Már mentettem is a receptet!!! Szupi!

    VálaszTörlés
  10. Alig várom, hogy elkészítsem:)

    VálaszTörlés
  11. Hát hallod! Ez isteni lehet pont a gyerkőcöknek való! Kipróbálom :)

    VálaszTörlés
  12. Szuper!! Én most látok ilyet először, de nagyon tetszik, mentettem is! :-)

    VálaszTörlés
  13. Nagyon guszták így kifliben is! Fogalmam sincs kitől ered a receptje, tényleg a NLC-volt régebben. Végül is a lényeg, hogy jó recept és használható! Egyszer én is megsütöm így, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  14. Nem tudom eldönteni, hogy a pöttyös tányér vagy a kifli tetszik-e jobban?

    VálaszTörlés
  15. Sokkal érdekesebb így, mint kalács formájában! Egyik este tuti nekiállok:-)

    VálaszTörlés
  16. Örülök, h ennyire tetszik Nektek a recept! Nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok :)

    VálaszTörlés
  17. Venném és enném is szívesen, annyira csábítóak! Nagyon cukik, hű de megtetszedtek:)

    VálaszTörlés
  18. Nahát, én ezt ma megsütöttem, és hatalmas sikere volt. Sima lisztet használtam, de 41 dkg nem volt elég úgyhogy adagoltam amíg már nem volt nagyon lágy. A tetejét cukros tejjel kentem meg, és sütés után sárga volt. Ja, és vaníliás cukit is tettem a tésztába. Anyukám egyből követelte a receptet, pedig ő mindig szkeptikus a sütijeimmel kapcsolatban :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, nagyon örülök, h ennyire bejött a recept :)

      Törlés
  19. Szia Adél! Tavasszal, amikor kitetted a receptet, azonnal elmentettem. Valamelyik nap végre meg is sütöttem. Tényleg annyira jó foszlós és puha a tésztája, betettem a gyakran elkészítendők közé (és a blogra is).
    Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés