2012. május 3., csütörtök

Karamellás trüffel pisztáciagrillázsba burkolva - SAD 5.

 


Az SAD 5. fordulójának témája a karamell, ami azt hiszem sokunknál közkedvelt alapanyag, így nálam is. Nagy örömmel fogadtam a mostani kiírást, és amint tudtam, bele is mélyedtem a témába.
Eredetileg mást is szerettem volna készíteni, de végül csak ezekre a golyóbisokra volt időm, energiám és majdnem 2 ép kezem :)






Hozzávalók (kb 25-30 db-hoz):
  • 100 gr étcsoki
  • 50 gr tejszín
  • 1-1.5 ek dulce de leche
A pisztáciagrillázshoz:
  • 2 ek cukor
  • fél marék durvára tört pisztácia 






Elkészítés:
  1.  A tejszínt tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a dulce de leche-t, keverjük el, majd forraljuk fel.
  2. A darabokra tört étcsokira öntsük rá a forró karamellás tejszínt, majd addig kevergessük, míg egy sima masszát nem kapunk. Tegyük hűtőbe, és kb 1-2 óráig hagyjuk bent, míg a masszánk formázhatóvá nem válik.
  3. Addig készítsük el a grillázst. Tépjünk le egy darab sütőpapírt, és simítsuk rá egy tepsire (vagy simán a munkafelületre).
  4. A cukrot olvasszuk meg, majd amikor már folyós, adjuk hozzá a darabokra tört pisztáciát. Keverjük gyorsan át, majd öntsük a forró karamellt a sütőpapírra és egyengessük el (ha lehet, velem ellentétben ti nem feledkezzetek meg arról a tényről, hogy a karamell ilyenkor még tényleg forró, ergo ne nyúljatok bele, ha egy kicsi melléfolyik. Eddig a munkafolyamatig volt 2 ép kezem :) ).
  5. Amikor már megszilárdult a karamell, törjük nagyobb darabokra és szórjuk bele az aprítónkba. Pár mp alatt daráljuk szilánkosra a grillázst. Az a jó, ha vannak benne nagyobb dirib-darabok, amik majd roppannak a fogunk alatt.
  6. A karamellás masszából formázzunk tetszés szerinti golyókat, majd hempergessük meg a pisztáciagrillázsba. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

  


10 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban! :)

    Pár golyót guríthatsz is felém belőlük. :))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ott van! Remekeltél már megint. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Petra :)
      Te is nagyon odatetted magad, ami azt illeti :))

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki és igen finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Tényleg nagyon fincsi volt

      Törlés
  4. Bűnre csábító kis golyók:) De szívesen bűnöznék velük. Szuper lehet ez a pisztácia grillázs is, nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés