2012. július 10., kedd

Parmezános-bazsalikomos keksz






Lassan-lassan kezdem hamvaimból összeszedni magam. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én totálisan kipurcantam ebben a melegben, így a nagy gyakori posztolós terveim füstbe mentek.
Na, de itt a várva várt lehülés, remélem már mindenki a sapkát, kabátot készíti elő ebben a nagy hidegben, úgyhogy a cidrit elűzendő, hoztam egy kis könnyed, forró tea mellé (na jó, a jeges kávé is belefér) való rágcsálnivalót.
Cirka fél éve láttam meg Strawberry-nél az ő parmezános-zsályás verióját, persze azonnal a kipróbálandó receptek közé került. Kétszer is elkészítettem, de zsálya egyszer sem került bele. Helyette viszont az első adagba egy jó marék pirított, gorombára aprított dió, és most másodjára pedig egy tucat, húsos levelű bazsalikom. Mindkettő verzió belopta magát a szívembe (de talán a diós egy icipicit jobban).

 

Hozzávalók (kb 40-45 db-hoz):
  • 200 gr liszt
  • 120 gr vaj
  • 1/2 tk só
  • 1 tk sütőpor
  • 80 gr parmezán
  • 1 tojás sárgája
  • 6-10 db bazsalikomlevél (/egy marék pirított, durvára tört dió)


Elkészítés:
  1. A lisztet, a sütőporral, frissen reszelt parmezánnal és a sóval elkeverjük, majd hozzákockázzuk a vajat és elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
  2. Ha már jó morzsás, hozzáadjuk a tojássárgát és az aprított bazsileveleket (diót) is, majd jól összegyúrjuk.
  3. A tésztát hengerré formázzuk, alufóliába csomagoljuk, majd betesszük a hűtőbe úgy fél órára. Én legutóbb annyira rákívántam, hogy nem volt türelmem ennyit várni, így betettem a mélyhűtőbe. Negyed óra után már elérte a kívánt keménységet.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Míg a sütő melegszik, addig vágjunk a hengerből kis korongokat, és ültessük őket a sütőpapíros tepsibe.
  5. Kb negyed óra alatt illatosra sülnek a kekszeink.

19 megjegyzés:

  1. Hmmmm, nagyon szeretem a parmezánt is meg a bazsalikomot is, szuper kombináció!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon szuper..csak győzze az ember parmezánnal :)

      Törlés
  2. Vvégre-végre itt a nyam-nyamom:) Szuper visszatérő keksz. Biztosan elkészítem! Jajj én sem termelek "annyit" amennyit szeretnék. Jószerivel a konyhába max. 1x jutok a héten:( Nem baj a mi időnk az ősz és a tél lesz:)(is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Nyammm-társ :)
      Remélem Neked is ízleni fog. Vigyázz, mert nagyon addiktív. Én konkrétan addig eszem, amíg van...

      Törlés
  3. Gorombára aprított dió :))) Ez tetszik! Jópofa kis keksz, a képek pedig nagyon nyam-nyamosak! Én még lazítok blogügyileg, de igyekszem összeszedni magam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szedd is magam össze, mert már hiányoznak a Bors-os receptek :)

      Törlés
  4. Hmm, neken ez a verzió jobban tetszik...:)

    VálaszTörlés
  5. Ezt a kombinációt én is kipróbálnám!!!

    VálaszTörlés
  6. Nem vagy egyedül a megviseltséggel, a nyarat illetően, én sem bírtam már... A keksz nagyon fincsi, jó sajtos íze lehet! Tényleg jó párosítás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz képest Te csak úgy ontod magadból a jobbnál jobb recepteket :) Minden elismerésem :)

      Törlés
  7. Parmezánt még soha életemben nem ettem, de ez a bazsalikomos keksz nagyon megtetszett, főleg, hogy egy csomó szép bazsalikomom van a teraszon. Júhsajttal elrontanám?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A juhsajt lágy sajt ugye? Mert akkor a kekszhez valamennyivel több liszt kell szerintem. Majd beszámolsz, hogy mire jutottál vele?

      Törlés
  8. Tetszik, nem is tudom, melyik ízesítést szeretném jobban! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javaslom, próbáld ki mind a kettőt...vagy kreálj egy harmadikat, negyediket... :)

      Törlés
  9. Igazán különleges. Tetszik. :)))

    VálaszTörlés
  10. Milyen kis édesek! Kérek szépen én is belőle, ha még esetleg akad valahol:))

    VálaszTörlés
  11. Az én szívembe is belopná magát!

    VálaszTörlés