2013. április 11., csütörtök

Datolyás pozsonyi kifli



 Vendégposzt következik, tehát Itthon vagyunk. Sógornőm újabb alkotását mutatnám be: szuper édes, cukormentes (ha azt a fél evőkanálnyit nem számítjuk), egy igazi klasszikus újra töltve :)

Végre-végre megjött a jó idő, úgyhogy kicuccoltam a kertbe, sütkéreztem a napsütésben, fotózgattam, virágokat szagolgattam, sütit ettem...óó, de jó, hogy itt vagy tavasz! :)





Hozzávalók (kb 36 db-hoz):
- tészta:
  • 300 gr liszt
  • 200 gr vaj
  • csipet só
  • 1 dkg élesztő
  • 100 ml cukros (fél ek) langyos tej
  • 1 tojássárgája
-töltelék:
  • kb 400-450 gr minél frissebb, puhább datolya
  •  1 marék darált dió
  • 1/2 csésze (kb 2 dl-s) kókuszreszelék
  • 1 marék darált pisztácia
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 ek narancslé
  • 1 tk méz

Elkészítése:
  1. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejjel.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, beletördeljük a vajat és elmorzsoljuk. 
  3. A felfutott élesztőhöz hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan elhaboljuk.
  4. A vajas liszt közepébe kis mélyedést vájunk, beleöntjük a tojásos keveréket, majd tésztává gyúrjuk. Ha kész, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  5. A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, ha szükséges. Ha nem sikerült puha fajtát kapnunk, akkor kb fél percre berakjuk a legmagasabb fokozatra a mikróba. Villával szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és jól elkeverjük. Kóstolgassuk, ha szeretnénk, édesítsük még, bár a datolya eleve nagyon édes.
  6. A tésztát 3 részre osztjuk, majd egyenként kb 2 ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. 12 részre vágjuk, és kör formájúra, vékonyra kinyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és kis kifliket formázunk belőlük.
  7. Sütőpapíros tepsire ültetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük őket.

3 megjegyzés:

  1. Újra csak áhítozom. Ez valami isteni lehet. Szenzációs jó ötleteid vannak. Én nagy rajongód vagyok. Gratulálok ehhez a finomsághoz.
    Üdvözlettel: Vass Éva

    VálaszTörlés
  2. Izgalmas a tölteléke... Szívesen elvennék egyet. Legközelebb ha ilyet sütök, eszembe fog jutni a datolya és ki fogom próbálni...

    VálaszTörlés
  3. Assalamualaykum.. Adel i really love ur pictures...

    VálaszTörlés