Végre-végre megjött a jó idő, úgyhogy kicuccoltam a kertbe, sütkéreztem a napsütésben, fotózgattam, virágokat szagolgattam, sütit ettem...óó, de jó, hogy itt vagy tavasz! :)
Hozzávalók (kb 36 db-hoz):
- tészta:
- 300 gr liszt
- 200 gr vaj
- csipet só
- 1 dkg élesztő
- 100 ml cukros (fél ek) langyos tej
- 1 tojássárgája
- kb 400-450 gr minél frissebb, puhább datolya
- 1 marék darált dió
- 1/2 csésze (kb 2 dl-s) kókuszreszelék
- 1 marék darált pisztácia
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek narancslé
- 1 tk méz
Elkészítése:
- A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejjel.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, beletördeljük a vajat és elmorzsoljuk.
- A felfutott élesztőhöz hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan elhaboljuk.
- A vajas liszt közepébe kis mélyedést vájunk, beleöntjük a tojásos keveréket, majd tésztává gyúrjuk. Ha kész, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a datolyát kimagozzuk, ha szükséges. Ha nem sikerült puha fajtát kapnunk, akkor kb fél percre berakjuk a legmagasabb fokozatra a mikróba. Villával szétnyomkodjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és jól elkeverjük. Kóstolgassuk, ha szeretnénk, édesítsük még, bár a datolya eleve nagyon édes.
- A tésztát 3 részre osztjuk, majd egyenként kb 2 ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. 12 részre vágjuk, és kör formájúra, vékonyra kinyújtjuk. Megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, és kis kifliket formázunk belőlük.
- Sütőpapíros tepsire ültetjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt készre sütjük őket.
Újra csak áhítozom. Ez valami isteni lehet. Szenzációs jó ötleteid vannak. Én nagy rajongód vagyok. Gratulálok ehhez a finomsághoz.
VálaszTörlésÜdvözlettel: Vass Éva
Izgalmas a tölteléke... Szívesen elvennék egyet. Legközelebb ha ilyet sütök, eszembe fog jutni a datolya és ki fogom próbálni...
VálaszTörlésAssalamualaykum.. Adel i really love ur pictures...
VálaszTörlés