Kb 1 éve láttam meg Praliné Zsuzsi blogján az epres-bazsalikomos bonbont ... azóta az eper-bazsalikom bűvöletében élek, de ezidáig még vagy bátorságom, vagy bazsalikomom nem volt, hogy kipróbálhassam ezt a csodát.
Most Katuci blogszülinapi játéka kapcsán összegyűjtöttem minden erő-, és bazsiforrást és már semmi nem állíthatott meg abban, hogy létrejöjjön ez a könnyű és finom pohárdesszert.
Az epermousse-hoz:
- kb 150 gr eper
- fél marék bazsalikomlevél
- 2 evőkanál mascarpone
- 1.5-2 dl habtejszín
- 1-2 tk vaníliás cukor
- 2 tojásfehérje
- annyi porcukor, amennyitől sűrű masszát kapunk ~ 150 gr
- fél tk ecet
- 2 ek kakaópor
Elkészítés:
- A habcsókhoz elkezdjük felverni a tojásfehérjét. Ha már habos, apránként adagoljuk hozzá először a kakaót, majd a porcukrot. Ha már a habverővel "szeletelni" lehet a tojáshabot, akkor jó a masszánk. Utolsó lépésként hozzáadjuk az ecetet is.
- Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, majd belesimítjuk a masszát és előmelegített sütőben (kb 160 fok) 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe még szottyos, a külseje viszont már jó ropogós. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
- A mousse-hoz az epret, a bazsalikomleveleket és a mascarponét turmixoljuk össze.
- A habtejszínt kevés cukorral verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá az epres-bazsis pépet is. Keverjük alaposan össze. Ne legyen túl édes a krémünk, mivel a habcsók nagyon az lesz.
- A poharak aljára tördeljünk a habcsókokból, majd tegyünk rá bőven a mousse-ból. Addig rétegezzünk, míg a pohár tele nem lesz, a tetejét pedig kedvünk szerint díszítsük. Én most liofilizált epret, kevés habcsóktörmeléket és egy kis bazsalikomlevelet használtam.
Hogy stílusos legyek: NYAM-NYAM:) Szívesen megkóstólnám már az eper-bazsalikom párosítást, mert még nem hoztam őket össze a konyhámban...
VálaszTörlésNagyon-nagyon klassz! Szinte érzem ahogy a ropogós habcsók és a mousse találkozik:DDD
VálaszTörlésFrenetikus:)A te nevedre viszont még jobban emlékszünk ezek után is:)hihi
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki! A kakaós habcsók szuper ötlet! :) Bevéstem az eszembe ;)
VálaszTörlésEz a desszert nagyon ott van! Mousse, habcsók, eper, bazsalikom... micsoda kombó! Imádom... látványra is!
VálaszTörlésNagyon-nagyon jól összeraktad, külön tetszik a kakaó a habcsókban, az eperkrémes dolgokhoz nekem az dukál. A bazsalikomért pedig menthetetlenül odavagyok, szóval nagyon köszönöm a nevezésed!
VálaszTörlésÓ, ez mennyei lehet!
VálaszTörlésÉn is mostanában egyre sűrűbben készítek ilyen finom pohárkrémeket. Annyira guszták!
VálaszTörlés