2012. szeptember 18., kedd

Halawet el jibna



...avagy sajtos édesség. Igen, még mindig a Közel-Keleten gasztronómiázunk, ezúttal Libanonban. Remélem nem bánjátok, ha most kicsit bebetonozódtunk erre a környékre :)
Az előző bejegyzésben emlegetett kedvenc receptes csoportomból van ez a recept is. Az egyik legkedvencesebb ottani csoporttag mutatta meg az ő művét, s azt, hogy miként követte el, ami persze azonnal megbirizgálta a fantáziámat. Mozzarella sajt, rózsavíz..csakhogy a legizgalmasabb összetevőket említsem. Kicsit pepecselős, de megéri vele dolgozni, mert a végeredmény egy nagyon finom, kellemesen selymes, különleges édesség..amolyan villantós fajta :)


 


Hozzávalók:
- a "tésztához" 
  • 500 gr mozzarella (vagy más lágy, nem sós sajt)
  • 500 ml tej
  • 300 gr cukor
  • 300 gr búzadara
- az ú.n. ashta krémhez:
  •  200 ml tejszín
  • 350 ml tej
  • 2 ek cukor
  • 2-4 ek étkezési keményítő
  • 1 tk rózsavíz
 - a sziruphoz:
  • 2 csésze cukor
  • 1 csésze víz
  • ízlés szerint rózsavíz (1 kupak elég szerintem)
+ díszítéshez durvára tört pisztácia

Elkészítés:
  1. Először a "tésztát" készítjük el. Ehhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd lassan hozzáöntjük a búzadarát is. Alaposan elkeverjük, majd beletördeljük a mozzarellát is. Addig keverjük, míg a sajt teljesen el nem olvad.
  2. Pár percig a lábasban hagyjuk a masszát, majd még azon melegében kiborítjuk egy tiszta munkalapra, és kinyújtjuk olyan 1-2 centisre. Én egy fóliát terítettem a massza tetejére, és így nyújtottam ki. Garantáltan nem szakad, szép egyenletes lesz. 
  3. Kis téglalapokat vágunk a "tésztából", majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Az ashta krémhez 100 ml tejet elkeverünk a cukorral és a keményítővel.
  5. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, majd ha már bugyog, hozzáadjuk a keményítős-cukros tejet, illetve a rózsavizet is, és addig keverjük, míg az egész be nem sűrűsödik. Levesszük a lábast a tűzről és hagyjuk a krémet is kihűlni.
  6. A sziruphoz a vizet, cukrot, rózsavizet feltesszük forrni, majd a forrástól számolt 3 percig gyöngyöztetjük. Ezt is félretesszük hűlni.
  7. Most jön a pepecs rész, az összeállítás. Kb az utolsó tésztacsíkoknál jöttem rá, hogy hogyan is lehet viszonylag szép rudakat formázni. Fogjunk egy téglalapot, az ujjunkkal kicsit nyomogassuk meg, hogy a kezünk melegétől a viszonylag merev formáját elveszítse, és kézreállóbb, formázhatóbb legyen. Tegyünk az egyik keskenyebbik szélére egy csík ashtát, majd óvatosan tekercseljük fel. Ha repedne, ne essünk kétségbe, mert ha az ujjunkkal kicsit megsimogatjuk a tésztát, akkor ki tudjuk javítani a hibát.
  8. Ha az összeset feltekertük, öntsük le a langyos/hideg (és semmiképpen nem forró) cukorsziruppal, majd koronázzuk meg egy kevés pisztáciával.
Tipp: 
  • Ebből az adagból nagyon sok lesz. Én helyből csak a negyed mennyiséggel dolgoztam, így is 13-14 darab lett.
  • Az ashtából szerintem elég sokmindent ki lehet hozni. A rózsavizet le lehet cserélni narancsvirágvízre, illetve más esszenciákra is (húú, de jó lehet pl ibolyával). 
 


7 megjegyzés:

  1. jajjjj Adél, mikor benézek Hozzád (ebéd után) mindig rájövök, hogy kell még valami édességet is ennem ;) gyönyörűséges, szépséges, jó, hogy pepecseltél vele, és megmutattad! :)

    VálaszTörlés
  2. most találtam rád. tetszik a blogod. http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/ puszillak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, aranyos vagy! Én is bekuksiztam Hozzád :)

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki, olyan elegáns desszert! És kíváncsi lettem az ízére, mindenképpen kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  4. Hűűűű, de érdekes ízvilág lehet ez az "édesség". El sem tudom képzelni a mozzarellát a "tésztájában".De a rózsavizet meg a pisztáciát szeretjük.Na meg persze a mozzarellát is!!!Igen, jöjjön még több libanoni recept, nekem ez tetszik!:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon guszta, és isteni lehet!!!

    VálaszTörlés
  6. Köszi mindenkinek :) Remélem kipróbáljátok, mert tényleg nagyon finom :)

    VálaszTörlés