2013. február 10., vasárnap

Hófehér cupcake fehércsoki trüffellel töltve



A napokban a Pinterest-et böngészve találtam rá erre a receptre. Nagyon megtetszett (a kecsegtető címén túl) a ragyogó hófehérsége, ami igazán elegánssá varázsolja a süteményt. El tudnám képzelni akár esküvőre is a nagy esküvői torta mellé kis kiegészítő desszertként.
Annyit változtattam csak az eredeti recepten, hogy mivel magam készítettem a tölteléknek való trüffelgolyókat is, ezért a frosting a maradék trüffelkrémből készült, kevés vaj hozzáadásával. Legközelebb inkább krémsajtot teszek hozzá, azzal szerintem könnyedebb lesz a krém.


Hozzávalók (12 db muffinhoz):
- a tésztához:
  • 1 és 3/4 csésze liszt  (csésze= 2 dl)
  • 2 tk sütőpor
  • 150 ml tej
  • fél vaníliarúd kikapart magja / fél tk vanília aroma / 1 cs Bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje
  • 6 tk lágy vaj
  • 1/2 csésze cukor
  • 50 ml tejföl / joghurt
-  a trüffelgolyókhoz:
  • 110 gr fehércsoki
  • 40 ml tejszín
  • 1 tk vaj


Elkészítés:
  1. Előző este elkészítjük a trüffelt. A vajat és a csokit mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk, a tejszínt egy lábasban felforraljuk. 2-3 adagban belekeverjük a tejszínt az olvadt csokiba, homogenizáljuk. Lefedjük, majd betesszük a hűtőbe éjszakázni.
  2. Másnap elővesszük a krémet és 12 apró golyót formázunk belőle.
  3. A muffinhoz a lisztet és a sütőport összeszitáljuk.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a tejet a vaníliával. 
  5. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  6. A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd felváltva a tejes, illetve a lisztes keveréket is.
  7. A masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehab 1/3-át, majd ha már szépen elkeveredett benne, akkor hozzáadjuk a maradék 2/3-ot is. 
  8. Megtöltjük a muffinformánk mélyedéseit a tésztával, majd 160 fokra előmelegített sütőben 17-20 perc alatt készre sütjük a süteményeket.
  9. Amint kivettük a muffinokat, azon melegében egy éles késsel a sütik tetején egy "X"-es bemetszést vágunk, majd abba a kis mélyedésbe belenyomkodjuk a trüffelgolyókat.
  10. Ha kihűltek a muffinok, a maradék trüffelkrémet (amibe vajat, vagy krémsajtot keverünk) habzsákba töltjük és a tetejére nyomjuk.

4 megjegyzés:

  1. Nekem egy balerina szoknyája jut eszembe róluk, gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon elegáns fotók és persze a muffinok is. Én is szeretek ezen az oldalon böngészni.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és nagyon finom lehet! Hajaj tudnám szeretni!

    VálaszTörlés