2011. április 3., vasárnap

Rigó János a'la Anyukám




Ismét egy vendégposzt következik.
Itthon vagyunk szülő-, nagyszülő látogatóban, így annak rendje-módja szerint el vagyunk halmozva mindenféle finomsággal (is).
Ez a recept Anya egyik kollégájától származik eredetileg, de némi módosítást eszközölt rajta...hmm, és milyen jól tette, egyszerűen fantasztikus azzal a ropogós eper-csokidara tetővel..







Hozzávalók a tésztához:

  • 4 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg liszt
  • fél cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 dl olaj

Hozzávalók a krémhez:

  • fél liter Hulala tejszín
  • 2 ek kakaópor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • valamilyen pikáns lekvár (szamóca, narancs, áfonya... etc)

Elkészítés:

Először is, vegyünk erőt magunkon, mert bár pofon egyszerű maga a sütemény, de (magamból kiindulva) sokkal nagyobb erőfeszítésbe telik az, hogy nekikászálódjunk egy alig keverd-kavard dolognak.

  1. Készítsük el a tésztát. Ehhez a tojásokat a porcukorral keverjük habosra kb 10 perc alatt.
  2. Ezután szitáljuk össze a száraz hozzávalókat, majd házasítsuk össze a tojásos-cukros keverékkel és koronázzuk meg 1 dl olajjal.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztánkat és tűpróbáig sütjük.
  4. A krémhez felverjük a tejszínt, majd, hogy csavarintsunk egyet a dolgon, az 1/3-át félrerakjuk, a maradék 2/3-ba pedig belekeverjük a kakaót és a vaníliás cukrot.
  5. A sütemény összeállítása következik...végre valami izgis. Félbevágjuk a tésztánkat (vagy aki olyan béna, mint én, két lapot süt :P), az alsó felét megkenjük lekvárral (ne spóroljunk, ez nem a menza), majd rákenjük a kakaós krémet. Rátesszük a "tető"tésztát, és a maradék fehér krémmel lekenjük. Díszíthetjük eperrel, csokidarával, vagy az eredeti recept szerint csokiöntettel.


4 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki,nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Ez valami szenzációs! Annyira finom és könnyű torta, hogy hihetetlen!
    Most kaptunk egyet a párom szülinapjára, a kis menyem és a fiam sütötte, óriási sikere volt:)
    Rengeteg sütit készítettem én is az évek során, de ehhez foghatóval még csak nem is találkoztam.

    Hálás köszönet a receptért:)
    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, de jó! Nagyon örülök, h ízlett :)

      Törlés