A napokban valami könnyű, gyümölcsös, kelt tésztás édességre vágytam. Kivételesen most nem a gasztroblogok és honlapok között lapozgattam a tökéletes recept megtalálásának reményében, hanem a nagy kenyérsütős könyvünkben keresgéltem.
Meg is leltem a hőn áhítottat, ami amellett, hogy nagyon finom, pikk-pakk összedobható...már ha az embernek akad kenyérsütő gépe otthon (bár szerintem a kézi módszer sem nehezít túlságosan a dolgon).
Hozzávalók:
- 100 ml tej
- 1 tojás
- 250 gr liszt
- fél t.k. só
- 3 e.k. porcukor (én kristálycukrot használtam)
- 2 e.k. olvasztott vaj
- 1 t.k. szárított élesztő (nyilván a friss is jó...csak abból nem tudom, mennyi kell, így inkább maradtam a szárítottnál)
- 3-4 db őszibarack (én konzerveset használtam)
- 75 liszt
- 40 gr darált mandula
- 50 gr lágy vaj
- 40 gr porcukor
- 1 t.k őrölt fahéj
Elkészítés:
- Ha kenyérsütő géppel dagasztunk, akkor a megszokott módon beleadagoljuk a hozzávalókat az üstbe. Állítsuk be a dagasztó programot, és hagyjuk, hadd dolgozzon a gépünk.
- Ha a manuális változatot preferáljuk, akkor a lisztet, vajat, tojást, sót, cukrot és a tejben felfuttatott élesztőt a kis kezünkkel dagasztjuk.
- Egy kapcsos tortaformát (kb 25 cm), kivajazunk.
- Ha kész a dagasztás, azonnal kivesszük a tésztánkat a gépből, kissé átmasszírozzuk, és azon melegében beleigazgatjuk a tortaformánkba.
- A barackokat vékony szeletekre vágjuk és sűrűn a tészta tetejére helyezzük.
- A 75 gr lisztet, darált mandulát és vajat addig morzsolgassuk, míg durva szemcsés kenyérmorzsára hasonlító anyagot nem kapunk. Ekkor hozzágyúrjuk a porcukrot és a fahéjat is. Szórjuk meg bőven a barackok tetejét vele.
- Tegyük az egész produktumot valami kellemes, meleg helyre és kelesszük kb 20-25 percig.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük aranybarnulásig.
Nagyon fincsi lehet!
VálaszTörlésGuszta!!
VálaszTörlésKedves Adél! Kukkants be hozzám, a május 26-i postomnál meglepetés vár :)
VálaszTörlés