2011. május 14., szombat

Mandulamorzsás-barackos kelt lepény





A napokban valami könnyű, gyümölcsös, kelt tésztás édességre vágytam. Kivételesen most nem a gasztroblogok és honlapok között lapozgattam a tökéletes recept megtalálásának reményében, hanem a nagy kenyérsütős könyvünkben keresgéltem.
Meg is leltem a hőn áhítottat, ami amellett, hogy nagyon finom, pikk-pakk összedobható...már ha az embernek akad kenyérsütő gépe otthon (bár szerintem a kézi módszer sem nehezít túlságosan a dolgon).




Hozzávalók:
  • 100 ml tej
  • 1 tojás
  • 250 gr liszt
  • fél t.k. só
  • 3 e.k. porcukor (én kristálycukrot használtam)
  • 2 e.k. olvasztott vaj
  • 1 t.k. szárított élesztő (nyilván a friss is jó...csak abból nem tudom, mennyi kell, így inkább maradtam a szárítottnál)
  • 3-4 db őszibarack (én konzerveset használtam)
  • 75 liszt
  • 40 gr darált mandula
  • 50 gr lágy vaj
  • 40 gr porcukor
  • 1 t.k őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. Ha kenyérsütő géppel dagasztunk, akkor a megszokott módon beleadagoljuk a hozzávalókat az üstbe. Állítsuk be a dagasztó programot, és hagyjuk, hadd dolgozzon a gépünk.
  2. Ha a manuális változatot preferáljuk, akkor a lisztet, vajat, tojást, sót, cukrot és a tejben felfuttatott élesztőt a kis kezünkkel dagasztjuk.
  3. Egy kapcsos tortaformát (kb 25 cm), kivajazunk.
  4. Ha kész a dagasztás, azonnal kivesszük a tésztánkat a gépből, kissé átmasszírozzuk, és azon melegében beleigazgatjuk a tortaformánkba.
  5. A barackokat vékony szeletekre vágjuk és sűrűn a tészta tetejére helyezzük.
  6. A 75 gr lisztet, darált mandulát és vajat addig morzsolgassuk, míg durva szemcsés kenyérmorzsára hasonlító anyagot nem kapunk. Ekkor hozzágyúrjuk a porcukrot és a fahéjat is. Szórjuk meg bőven a barackok tetejét vele.
  7. Tegyük az egész produktumot valami kellemes, meleg helyre és kelesszük kb 20-25 percig.
  8. Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük aranybarnulásig.

3 megjegyzés: