2011. november 7., hétfő

JÁTÉK - 2. felvonás



El is érkeztünk a 2. körhöz, ami egy kissé időigényesebb lesz, mint az előző (ill. a következő).
Mielőtt azonban beavatnálak benneteket az új feladatba, engedjétek meg, hogy egy kis betekintést nyújtsak nektek a turrónok világába.


A leghitelesebb feljegyzések szerint a turrón arab eredetű édesség, amit a hódító muszlimok vittek be Spanyolországba még a 16. század körül.
Más magyarázat szerint már a római korban is létezett hasonló állagú, összetételű édesség, amit cupedia-nak neveztek.

Manapság leginkább Spanyolországban elterjedt, de előfordul más, spanyol ajkú országban is (a peruiaknak pl külön spec. receptjük van). Tipikusan karácsonyi édesség, ez itt kb olyan, mint Otthon a szaloncukor.

Számos fajtája létezik, általában régiónként eltérő receptet használnak (a 2 legismertebb az alicantei, és a jijonai/xixonai), az alap hozzávalók azonban szinte mindenhol ugyanazok, vagyis mindegyikben megtalálható a méz, a cukor, a tojásfehérje és a pirított mandula.

A turrón típusokat 2 nagy osztályra lehet osztani:
  1. A kemény, vagy alicantei osztályra. - Ez a turrón típus általában egész mandulát, tojásos masszát és mézet, cukrot tartalmaz (meg a + ízesítőket). A mandula tartalom kb 64 % (nem gyenge, mi?)
  2. A lágy, vagy jijonai/xixonai osztályra. - Ez is alapvetően ugyanazt tartalmazza, mint az előző típus, csak itt a mandula masszaként van jelen és kb 60 %-ban.
Ezeken belül a variácók száma végtelen. Van trüffeles, 3csokis, diós-tejszínes, kókuszos, marcipános, gyümölcsös, magvas, gabonapelyhes-csokis, és persze itt Katalóniában a crema catalana-s (és ha már említettem Perut, náluk az ánizs a plusz fűszer.)

Terveim szerint mind a két nagy kategória képviselteti majd magát a nyereménycsomagban, persze ki nem hagyva a katalán specialitást sem :)



Ezek után pedig jöjjön a feladat:

Megkérnélek benneteket, kedves fakanálforgató konyhatündérek, hogy a turrón alap hozzávalóit felhasználva (MÉZ/CUKOR, TOJÁSFEHÉRJE, MANDULA) kreáljatok nekem képileg, magatoknak megevésre valami saját agyszülemény sütikét. Természetesen a recepteket szívesen látnám majd a blogotokon (ha nincs, akkor a levélben, amiben külditek a "megfejtést"), de a linket és a fotót küldjétek majd el nekem e-mailben. A beérkezett műveket folyamatosan töltögetem majd ide, ehhez a bejegyzéshez,úgyhogy inspirálódhattok majd egymástól is. Időtök még mindig tenger, hiszen majd' 1 hónap van még vissza a játékból.

Agyaljatok, süssetek, fotózzatok (---> afraasutode@gmail.com)!

Jó munkát :)

Ja, és a plusz poén: ezt a kört külön is díjazni fogom, vagyis a dec.8.-i naaagy sorsolás mellett lesz egy különdíjas sorsolás is. A sütik nevei (és készítői) kerülnek bele a kalapba. A szerencsés nyertes is finomságot kap, de egy kicsit másmilyet ;)


  1. mű: Bors&Pepper: Mini molotof, a portugál tojáshabsoufflé
  2. Csilla konyhája: Csokis-fahéjas turrón
  3. Katucikonyha: Egyszerű mandulamuffin
  4. Ízek és élmények: Mandulás sült tojáshab
  5. Gabi/ Mariposa: Mézes (v)étek -"Tészta:
    20 dkg porcukor
    2 ek méz
    5 dkg vaj
    2 egész tojás
    2 ek kakaó
    2 mokkáskanál szódabikarbóna
    40 dkg liszt
    A porcukrot, a mézet és a vajat gőz fölött felfőzzük, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a 2 tojást. A lisztet, a szódabikarbónát és a kakaót egy tálban összekeverjük, majd az előbbi masszát is hozzáadjuk. Végül 3 lapot nyújtunk belőle. 180°C-on 20 percig sütjük (figyeljük, mert hamar odakap; nekem 10 perc sütés is elég volt).

    Krém:
    5 ek liszt
    5 dl tej
    2 vaníliás cukor
    Ezeket felfőzzük. Egy tálban 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral kikeverünk, majd az előbbi masszához keverjük, ha az már kihűlt.

    Habsipkák:
    2 tojásfehérje
    1 csipet só
    10 dkg porcukor
    A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük, a cukrot közben kanalanként adagoljuk. A masszát habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe halmokat nyomunk. 150 fokon kb. 25 percig sütjük."
  6. Csilla konyhája: Mandulás-narancsos sütemény (2/b)
  7. Makacska konyhája: Krémsajtos-mandulás csigák
  8. Egy Szőke nő a konyhában: Madeleine mandulásan
  9. Rácz Enikő: Dominó "Hozzávalók: egy csomag hat lapos ostyalap, 25 dkg margarin vagy vaj, 18+10-15átsz dkg dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, vagy vanília, 3 tojás, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, kevés mazsola, 1 narancs, 15 dkg tortabevonó, vagy táblás csoki. (Ha lett volna otthon kandírozott narancshéjam, azt még tettem volna bele).

    Gőz fölött a margarint, a porcukrot, vaníliát, kakaót megolvasztjuk. Eztán belekeverünk két tojást, és az egyik tojásnak a sárgáját, ezzel besűrítjük a krémet. Míg sűrűsödik, belekeverjük a mandulát, egy fél narancs reszelt héját és kifacsart levét, a mazsolát. Ha besűrűsödött, levesszük a tűzről. Ha langyosra hűlt, az ostyalapokat megkenjük vele, igyekezvén egyenlően elosztani a krémet. Ha ezzel készen vagyunk, a megtöltött ostyát kicsit lenyomatjuk (én egy vágódeszkát tettem a tetejére, és arra egymás mellé sorakoztam három kiló lisztet :-).
    Így hagyjuk pihenni legalább 1-2 órát, de akár egy éjszakát is.
    A pihenő után az ostyát egy éles késsel egyenlő hasábokra vágjuk. A tortabevonóval, vagy olvasztott tej-vagy étcsokival bevonjuk minden oldalát (az alját nem szükséges). Egymás mellé, egy rácsra sorakoztatjuk őket száradni. A maradék tojásfehérjét összekeverjük porcukorral (pont, mint a mézes írókáját), zacskóba tesszük, aminek a végére pici lyukat vágunk. Ezzel mintázzuk meg a dominónkat. Ha figyelünk a számokra, akár egy egész készletet is készíthetünk, és szigorúan tisztára mosott kézzel, a kóstolás előtt lehet egyet játszani! :-)"
  10. Levendula&Csokoládé: Fenyő

11 megjegyzés:

  1. Puff, kiestem a játékból..!

    VálaszTörlés
  2. woow, tok jo. elso felvonason ha nem vettem reszt, azert ezen lehet?

    VálaszTörlés
  3. Én mással játszom...
    De azt megtudtam, hogy mi a túró a turrón!

    Jó játékot, sok turrónt.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a turrónt! Még úgy is, hogy nagyon tömény szerintem. Jó játék, megpróbálom összekapni magam, csak még az első kört nem néztem meg. :-)

    VálaszTörlés
  5. Még sosem sütöttem semmit mandulával, sőt mandulát is csak egyszer ettem életemben, de hátha találok valami jó ötletet a feladathoz.

    VálaszTörlés
  6. És ezeken kívül még lehet benne más alapanyag is?

    VálaszTörlés
  7. Cricri! :( Ó jajj, ne! Miért?

    Anna! Még bekapcsolódhatsz az 1.-be is. Nem nehéz, csak 6 képet kell megkeresni a blogon. Várlak szeretettel :)

    Seafalcon! :) Köszönjük

    Katuci! Várlak téged is!

    Kati! Hajrá, nem kell ám semmi bonyolultat, meg Gugli mindannyiunk jóbarátja ;)

    Flóra! Aha, persze, lehet benne más is, akármi. A lényeg, h ezek IS legyenek benne.

    VálaszTörlés
  8. Phú, ez aztán a feladat... lesz min agyalnom:)

    VálaszTörlés
  9. Nahh, én is töröm a fejem, de jó, hogy felvetődött a kérdés, mármint, hogy más is lehet-e benne, mert, nekem is ez lett volna kérdésem... :))) van határidő?? az elkészítésére? :)

    VálaszTörlés
  10. Dec.7., a játék végéig lehet megcsinálni.

    VálaszTörlés