2012. június 16., szombat

Rózsavizes-teás muhallebi - SAD. 6.

 

 Már a 3. forduló óta szorgalmas SAD-résztvevő vagyok, így nem hagyhattam ki a mostani fordulót sem...már csak azért sem, mert Chriesi, a Mandulasarok szerzője egy nagyszerű ötlettel állt elő: tea vagy kávé felhasználásával kell édességet készíteni.
Azt előre tudtam, hogy nem kávés lesz, mivel az illatoláson kívül más állapotában nem bírom elviselni.
A nagy melegben sütni se nagyon volt kedvem, így előkerült a nálunk már szokásosnak mondható nyári desszert, a muhallebi, amit még anno egy kedves muszlim barátnőmtől tanultam. Csakhogy még jobban törökösítsem, és nem mellesleg SAD-osítsam, egy vékony réteg török fekete tea zselé réteg került a rózsavízzel ízesített tejes édességem tetejére. Hmmm, hűsítő és nagyon finom :)

 



 

Hozzávalók ( 3-4 személyre):
  • fél liter tej
  • 3-4 ek cukor
  • 1 ek vaníliás cukor
  • 4 ek rizsliszt
  • 1 mk rózsavíz
A teazseléhez:
  •  1.5 dl frissen főzött (török) fekete tea
  • 1 tk cukor
  • 1 tk agar-agar (vagy egyéb zselésítő)



 Elkészítés:
  1. 4 dl tejet kimérünk, egy lábasba öntjük, majd alágyújtunk.
  2. Míg a tej melegszik, a maradék 1 dl-t elkeverjük a cukrokkal és a rizsliszttel.
  3. A forrásban lévő tejhez öntjük a lisztes-cukros tejet, majd folyamatosan kevergetve besűrítjük. A legvégén hozzáadjuk a rózsavizet is, majd tálkákba töltjük a kész muhallebit.
  4. A zseléhez a teát összekeverem a cukorral és az agar-agarral, majd felforralom.
  5. Forrástól számított 4-5 percig még kevergetem, majd lekapcsolom a gázt és félreteszem a teát hűlni.
  6. Mikor már kb szobahőmérsékletű, ráöntöm a muhallebik tetejére, és megvárom, míg teljesen megköt rajta a zselé. Ezután mehet a hűtőbe fogyasztásig.

             

11 megjegyzés:

  1. Különleges és biztosan nekem is nagyon ízlene! Az a teazselé nagyon uzgalmasan hangzik. És nem mellesleg, gyönyörűek a fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Emi :)
      Huh, pedig ne tudd meg, mennyit szenvedtem ezekkel a képekkel

      Törlés
  2. Adél, le a kalappal! Ez nagyon különleges! Azt tudtad, hogy imádom a kávé illatát, viszont meg nem tudnám inni, söt, még a sütikben sem szeretem :DDDD A fekete tea (föleg az Earl Grey)viszont a gyengém, török teát még sajna nem próbáltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor ez Neked való (és ismét egy közös pont ;) ).
      Ugorj át hozzánk valamikor egy kis török teára :) hmmmm?

      Törlés
  3. Gratulálok! Nagyon különlegeset alkottál! És nagyszerűek a fotók is! Én nagy kávés vagyok:-)

    VálaszTörlés
  4. Hűűű, tényleg nagyon izgi :) Török teát sajnos még nem kóstoltam, de van egy kis doboz agar-agar-om ;)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon mutatós, szívesen megkóstölnám!

    VálaszTörlés
  6. Ez aztán az izgalmas desszert, gratulálok!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon különleges íze lehet, szépek nagyon a fotók is:)

    VálaszTörlés
  8. Én is szívesen megkóstolnám, mivel még nem is hallottam róla.A fotók nagyon guszták!:))

    VálaszTörlés