2013. április 4., csütörtök

Vaníliás karika - Blogkóstolóra



Nem tudom, ki hogy van vele, de ha választanom kellene a pilóta keksz és a vaníliás karika között, akkor én az utóbbira voksolok. Na, nem mintha a pilóta nem lenne igazi klasszik kedvenc, de azért a karika mégis nagyobb sztár nálam :) Kész szerencse, hogy a mostani Blogkóstolóban Kata Boszorkány Konyhája jutott nekem, ahol megtaláltam a receptet is hozzá, így már külhonban se kell lemondanom erről a hazai finomságról.

Icipicit változtattam csak a recepten, kicsit csökkentettem a cukormennyiségen, a vaníliás cukor helyett egy csomag narancsos cukor került bele, illetve fél rúd vanília tette igazán vaníliássá a kiskedvenc karikámat :)


Hozzávalók (40 db-hoz):
  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag narancsos cukor
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 250 gr vaj
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1/2 mk szódabikarbóna
  • 150 gr étcsoki
  • 1.5 gr porított kakaóvaj

Elkészítése:
  1. A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, szódabikarbónával, narancsos cukorral és a vanília kikapart magjával. Hozzáadjuk a vajat és jól elmorzsoljuk. A végén beleütjük a tojásokat is, és tésztává gyúrjuk.
  2. Fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ha kellően lehűlt a tésztánk, kb 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsibe ültetjük. 
  4. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt készre sütjük a karikákat. Rácsra tesszük hűlni.
  5. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk vigyázva, hogy nehogy 45 fok fölé melegedjen. Levesszük, majd folyamatosan kevergetve 35-36 fokosra hűtjük. Hozzáadjuk a porított kakaóvajat és 32 fokosra hűtjük. Ekkor belemártogatjuk a karikákat, majd alufóliára ültetjük őket, míg meg nem szilárdul a csoki rajtuk.

5 megjegyzés:

  1. Szuper jól néz ki. Annyira megnyugtatóak a képei...El kéne követnem ezeket a karikákat nekem is mert az én Jancsim nagy kekszes...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, nagyon aranyos vagy :)
      Remélem ízleni fog nektek is...bár így utólag belegondolva talán tejcsokival még finomabb lenne

      Törlés
  2. Annyira szeretem a képeidet....nem erőltetett...nagyon hangulatos...a fények is...szóval nagyon szeretem, nem vagyok profi, nem is tudom normálisan megfogalmazni, de biztos érted! :)))
    A vaníliás karikát meg imádom!!!!! Narancsos cukor?!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy :))) nagyon köszönöm a kedves szavaidat, annyira jólesnek! Jó lenne még ügyesebbnek lenni, felnőni a nagyokhoz...

      Aha, narancsos cukor (citromos változata is létezik). Ausztriában, Németo.ban kapható, de Pesten az Ázsia Bt-ben is láttam (a hozzávalóknál linkeltem is, hogy hogyan néz ki)

      Törlés
  3. Nagyon örülök, hogy játszottál :)! Nálam inkább a pilóta keksz a nyerő, de a gyerkőcök mindkettőt szeretik. Már én is csináltam vaníliás karikát, de még nem került fel a blogra.

    VálaszTörlés