2013. május 12., vasárnap

Spenótos-krémsajtos pite

 
 
Egy könnyed kis pitét hoztam egyenesen a májusi Kifőztükből. Bevallom, az általam publikált receptek közül ez volt a kedvencem, amiben valószínűleg nagy szerepet játszhatott az is, hogy rájöttem, hogy szeretem a spenótot :) Bátran ajánlom tehát azoknak is, akik eddig nem ápoltak túl szoros barátságot a spenóttal, mert ebben a kissé mediterrán ízvilágú pitében csak igen szolidan érezhető az íze, pont annyira, amitől kap egy kis pluszt az egész.

 


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 18 dkg spenótpüré
a krémhez:
  • 20 dkg feta sajt
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 tojás
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 2 marék durvára vágott dió
  • 1 gerezd fokhagyma
 valamint a tetejére 1 ek pirított fenyőmag

Elkészítés:
  1. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzádobjuk a kisebb darabokra vágott vajat. Alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a spenótpürét is, és tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. Kivajazunk egy piteformát, a sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra.
  3. A tésztát két fólia között kinyújtjuk, a sütőforma alját és oldalát kibéleljük vele, és jól bele is nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk az alját, sütőpapírral lefedjük, és nehezéket (szárazbab, lencse, kerámiagolyó, stb..) helyezünk rá. 10-15 perc alatt elősütjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket. A feta sajtot, a mascarponét, a reszelt/aprított fokhagymát, a bazsalikomot, a tojást és a diót alaposan összekeverjük. Ízlés szerint még sózhatjuk, de a feta eleve elég sós, így én nem sóztam külön. 
  5. Az elősütött tésztáról eltávolítjuk a nehezéket, megtöltjük a sajtos krémmel, és visszatoljuk a sütőbe úgy 20 percre. Amikor pirulni kezd a krém széle, készen is van. Díszítésként megszórjuk a pirított fenyőmaggal.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Én is elkészítettem a Kifőztükben talált recept szerint. Ha gondolod nézd meg. Nekem valahogy túl sok volt a spenót, de lehet, hogy csak bátortalan voltam, én kinyomkodva csak 100 g-ot tettem bele, de azért elég zöld lett így is. Tényleg nagyon finom volt!
    http://www.farkaselet.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon örülök, h elkészítetted, és annak még jobban, ízlett :)
      Köszi szépen az észrevételed, bár nekem elfért benne a 18 dkg, igaz, jól kinyomkodtam előtte, úgyhogy egyáltalán nem volt szottyos.

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a spenótot, így ez is éppen kedvemre volna...Ha itt volna.. Előttem... :o) Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Én meg nagyon nem szerettem a spenótot, de ez kezdi megváltoztatni a véleményemet :)

      Törlés