2011. március 16., szerda

Felturbózott török vöröslencseleves



Nagyon szeretjük a vöröslencsét. Ez az egyik legjobb dolog, amiből leves készülhet.
Általában csak az egyszerű lencse-paradicsompüré-menta kombóval készítem, de egy török barátnőm tuti receptje hatására néha megerőltetem magam és felturbózom az alábbi módon ezt a csodás eledelt :)

Hozzávalók:
  • 1 pohár (=2 dl) vöröslencse
  • fél pohár rizs
  • 1 közepes krumpli
  • fél szál répa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • menta
  • 2 dl paradicsompüré
  • vaj
  • bors

Elkészítés:

Vegyünk egy fej vöröshagymát, egy fél szál répát és reszeljük bele egy lábasba. Pici olajon addig kevergessük, míg a hagyma fonnyadozni, a répa pedig "színezni" nem kezd.

Ezután öntsünk hozzá 1 pohár (=2 dl) vöröslencsét és fél pohár rizst, valamint daraboljunk bele egy közepes szem krumplit is, és pottyintsunk bele 1-2 babérlevelet. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi a mindenséget. Amikor elfőtt, öntsük újra és újra (de csak ellepésig) egészen addig, míg a lencse és a rizs teljesen szét nem főtt. Ekkor annyi vizet adjunk hozzá, amennyi levest szeretnénk és forrásig főzzük.

Egy másik lábasba tegyünk 1-2 evőkanálnyi vajat, morzsolt mentát és kb 1.5-2 dl paradicsompürét. Amint rotyogni kezd, vegyük le a tűzről és öntsük bele a levesünkbe.

Ekkor ízesítsünk sóval, borssal, reszelt fokhagymával.

Vegyük ki a babérlevele(ke)t és turmixoljuk össze.

Pár csepp citromlével, olvasztott vajjal és kenyérrel kitűnő első fogás.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése