2013. február 1., péntek

Vargányakrémleves citromkakukkfűvel

 

Vargánya. A gombák királya. Az az aroma, ami belőle árad, egyszerűen leírhatatlan. Odavagyok érte teljesen! Igen ritkán jutok hozzá, úgyhogy nagyon megörültem, amikor a múltkor megláttam az egyik bolt fagyasztóládájában. Rögtön két csomaggal is vettem, mert tudtam, hogy az egyik teljes egészében egy kiadós, nagyon ütős kis levesben fogja végezni.
Orchidea receptjét használtam, és abszolút nem csalódtam. Az a pici citromkakukkfű pedig feltette az i-re a pontot, nagyon jól passzoltak egymáshoz.


Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 300 gr fagyasztott (vagy friss) vargánya
  • 1 l zöldség alaplé
  • bors
  • 2 szál citromkakukkfű
  • tejszín

Elkészítés:
  1. A hagymát nagyon apróra felvágjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt vargányát is, majd addig keverjük, míg elfő a leve és kicsit lepirul.
  2. Felöntjük az alaplével, sóval, borssal ízesítjük,  hozzáadjuk a kakukkfű lecsipegetett leveleit, majd pár perc alatt készre főzzük.
  3. 1-2 evőkanál tejszínnel besűrítjük, és leturmixoljuk.
  4. Pirítóssal és olívaolajjal/tökmagolajjal megcsepegtetve tálaljuk.

 


3 megjegyzés:

  1. Imádjuk a vargányát! És, saját szedés a fagyasztóban. Amit a legjobban: pirított fokhagymával, vajasan, pirítóssal, zsályával :)
    Klassz fotók :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óóóó, de jó kis recept. Ki is fogom próbálni!

      Törlés
  2. Fantasztikus ez a leves!! Én is nagy vargányás vagyok...:) Régen mindig szedtünk a Mátrában, vissza kellene hozni ezt a jó szokásunkat, mert gombászni nagyon jó!

    VálaszTörlés