Használjuk ki, míg nincs nagy meleg, bonbonozzunk.Érdemes pl ebbe belevágni, mert a roppanós csokiburok alatt selymes mousse bújik meg a bodza üdítő, és a vanília édes ízével. Próbáljátok ki, ha tehetitek. No és persze lapozzatok bele a júniusi Kifőztük - be, és merüljetek bele a nyárba (többek között ezt a receptet is megtaláljátok benne) :)
Hozzávalók (25 db-hoz):
- 1dl + 25 ml habtejszín
- 20 dkg + 5 dkg fehércsoki
- 3 db pillecukor
- 1 vaníliarúd
- 1 ek bodzaszörp
- 2 gr porított kakaóvaj
Elkészítés:
- A 25 ml tejszínt felforraljuk, belekaparjuk a vaníliamagokat, és a héjat is beledobjuk. Lefedve legalább 2 órára hűvösre tesszük. Ha már teljesen átvette a vanília aromáját a tejszín, kivesszük a héjakat és ismét felforraljuk. Levesszük a tűzről és belekeverjük a pillecukrot, illetve a darabokra tört fehércsokit is. Egyneművé keverjük, és félretesszük hűlni.
- Felverjük az 1 dl tejszínhabot, hozzáadjuk az 1 evőkanál bodzaszörpöt, és egészen kemény habbá verjük. Belecsorgatjuk a fehércsokis krémet és eldolgozzuk. Hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de jobb egy egész éjszakára, míg a mousse állagot el nem éri.
- A bonbonhoz a szilikonos, vagy polikarbonát formát alaposan kitörölgetjük, hogy sehol se legyen vízcseppes, vagy koszos.
- A 20 dkg fehércsokit gőz felett megolvasztjuk. Ha módunk van rá, akkor használjunk hőmérőt, mert ekkor tudjuk igazán jól temperálni a csokoládét. Melegítsük a csokinkat 40-45 fok közé, majd vegyük le a gőzről és folyamatosan kevergetve hűtsük le 31-32 fokra. Ekkor adjuk hozzá a porított kakaóvajat, és keverjük tovább, míg a csokink el nem éri a 28-29 fokot. Ekkor töltsük meg a bonbonmélyedéseket. Ütögessük a formát 3-4-szer a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok eltávozzanak. 2-3 perc várakozás után fordítsuk fejjel lefelé a bonbonformát, és hagyjuk, hogy kifolyjon a felesleges csokoládé. Célszerű 2 pohártámaszt használni, alá pedig sütőpapírt tenni, mert a megszilárdult csokit könnyű lefejteni róla. 5 perc csorgatás után fordítsuk vissza a formánkat és egy spatulával töröljük le a felesleges csokit. Tegyük a hűtőbe 20 percre, míg a bonbonhüvely megszilárdul.
- Töltsük habzsákba a bodzás-vaníliás mousse-t, és kb 3/4-ig nyomjuk tele a bonbonmélyedéseket. Ha kész, tegyük a hűtőbe újabb 20 percre.
- Temperáljuk újra a megmaradt csokoládét, és talpaljuk le vele a bonbonokat. Adagoljuk a csokit a csokihüvelyekre, és a felesleget húzzuk le egy spatulával. Tegyük ismét a hűtőbe kb 30-60 percre, majd vegyük ki a formából a kész bonbonokat.
De guszták! Nagyon helyesek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
Törlés