2011. december 6., kedd

Duplán csokis-kakaós csiga


Vagy durván csokis...vagy kétcsokis...vagy ahogy tetszik, de mindenképpen a CSOKIS szó kiemelendő, mert nagyon az.
Ez a péksüti kb 2 hete készült, épp Haza indulás előtt voltunk pár nappal, a hűtőben meg egy darabka élesztő árválkodott. Kellett vele kezdenem valamit, úgyhogy a kelt tészták királynőjéhez, Limarához látogattam némi ötletért.
Hamar megakadt a szemem a kakaós csigáján., úgyhogy egy icipicit módosítva el is készítettem.




Hozzávalók (kb 8-10 db-hoz):

  • 25 dkg liszt
  • csipet só
  • 1.5 ek barnacukor
  • 1 tojás
  • kb 1.25 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • kakaópor
  • fehér-, és étcsokilencse

Elkészítés:

  1. A csokikon, vajon, vaníliás cukron és a kakaóporon kívül mindent a kenyérsütőgép üstjébe teszünk és elindítjuk a dagasztó programot. Természetesen mindez manuálisan is kivitelezhető.
  2. Kb 10 perc után hozzáöntögetjük az olvasztott vajat, 1 marék fehér csokilencsét és tovább dagasztjuk. Ha kell, még tehetünk lisztet hozzá.
  3. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk és átmasszírozzuk a tésztát.
  4. Kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk és megkenjük olvasztott vajjal. Megszórjuk bőven kakaóporral, Bourbon vaníliás cukorral és jó sok ét-, és fehér csokival.
  5. Feletekerjük, majd kb 2 ujjnyi darabokra vágjuk.
  6. Tepsire csücsültetjük őket, majd fél óráig kelni hagyjuk.
  7. Előmelegített sütőben (180 fok) kb 25 perc alatt készre sütjük a csigákat.
  8. Érdemes még forrón szintén forró vaníliás tejjel meglocsolni, ettől jó puhák, szaftosak lesznek.

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki és fincsi lehet. Nálunk a gyerkőcök imádják a csokis csigát :)

    VálaszTörlés
  2. Minden jöhet, ami durván csokis! :-)))

    VálaszTörlés