Tudom, már a hátatok közepére se kívántok egy újabb bejglis bejegyzést itt a nagy gasztrohálóban, de akkor is lesz :)
Na nem azért, hogy csakazértis kínozzalak benneteket, hanem azért, mert egyszerűen muszáj megörökítenem a receptet, annyira pörfikt.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy két bloggertársamnak Flórának , és Suncikának is gyönyörűen sikerült, ráadásul első próbálkozásra. Szóval ez amolyan előajánló az idei karácsonyra, aki esetleg hezitálna, hogy belevágjon egy ilyen nagy (nem is) projektbe :)
A recept Limarától-tól van ( via Andi1976).
Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
- 2 db tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dl hideg tejszín
- 2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
- + 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
- 70 dkg mák vagy dió
- 50 dkg kristálycukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 0.5 l víz
- mazsola,
- őrölt fahéj,
- sok reszelt citromhéj,
- késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
Elkészítés:
- Lehetőleg előző nap készítsük el a tölteléket, mert jól ki kell hűteni. A vizet forraljuk fel a cukorral, majd ha már bugyog, adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük el alaposan.
- Én gesztenyéset is csináltam (2 rúddal), ahhoz 2 csomag gesztenyepürét elkevertem annyi tejszínnel (még jobb a mascarpone), hogy viszonylag lágyabb, kenhetőbb masszát kapjak.
- A tésztához: A lisztbe belemorzsolom az élesztőt, a vajat, majd hozzáadom az összes többi hozzávalót és alaposan összegyúrom. Nem pihentetem, hanem azonnal 6 db 27-29 dkg-os adagokra osztom.
- Egyenként kinyújtom (nem túl vékonyra) a tésztadarabokat, és ahány grammos a tésztám, annyi gramm tölteléket töltök bele. A széleket picit behajtom, majd feltekerem.
- Ha készen vagyok, és mindenki a tepsin csücsül, akkor lekenem őket tojássárgájával. Hagyom, hogy rászáradjon, majd lekenem tojásfehérjével is, és hűvös helyre teszem éjszakázni.
- Másnap sütés előtt megszúrkálom, majd beküldöm a légkeveréses sütőbe 180 fokra kb 25-30 percre.
- A már említett tészta:töltelék=1:1
- Nyújtásnál sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni. Ha szükséges még liszt, azt gyúrjuk a tésztánkba.
- Minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, és hűvös helyen (de állítólag nem a hűtőben) kell pihentetni, hogy ne keljen túl.
Végezetül pedig az idei variációk (a képminőségért továbbra is elnézést, ez még mindig a szüleim gépe-képe):
Mindenkinek jó próbálkozást, és gyönyörű, illatozó bejgliket kívánok az idei karácsonyra :) ...vagy előbb.
Ez tényleg nagyon jó kis recept! Köszi a tippet! :D
VálaszTörlésSzépek lettek a képek!
Nincs mit :) Örülök, h neked is sikerült..de még hogy ;)
VálaszTörlésGyönyörűek lettek a beiglik.
VálaszTörlésKívántam már Boldog Új Évet? BÚÉK!
VálaszTörlésAkárhogy is, gyönyörűek! A receptet mentem is idén karácsonyra. :)
esta receta tengo que preparar es muy buena y tentadora,es exquisita,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésAz általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Mézeskalács blogja jutott.
őt itt találod: mezeskalacskonyha.blogspot.com
Játék határideje Febr.20.
Sok sikert.
Légyszíves, nézz be hozzám, vár egy meglepetés!
VálaszTörlés