2012. január 5., csütörtök

Bejgli, ami már a könyökünkön jön ki


Tudom, már a hátatok közepére se kívántok egy újabb bejglis bejegyzést itt a nagy gasztrohálóban, de akkor is lesz :)
Na nem azért, hogy csakazértis kínozzalak benneteket, hanem azért, mert egyszerűen muszáj megörökítenem a receptet, annyira pörfikt.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy két bloggertársamnak Flórának , és Suncikának is gyönyörűen sikerült, ráadásul első próbálkozásra. Szóval ez amolyan előajánló az idei karácsonyra, aki esetleg hezitálna, hogy belevágjon egy ilyen nagy (nem is) projektbe :)



A recept Limarától-tól van ( via Andi1976).

Hozzávalók:
  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12.5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 1 dl hideg tejszín
  • 2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
  • + 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
  • 70 dkg mák vagy dió
  • 50 dkg kristálycukor
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 0.5 l víz
  • mazsola,
  • őrölt fahéj,
  • sok reszelt citromhéj,
  • késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

Elkészítés:
  1. Lehetőleg előző nap készítsük el a tölteléket, mert jól ki kell hűteni. A vizet forraljuk fel a cukorral, majd ha már bugyog, adjuk hozzá a többi hozzávalót és keverjük el alaposan.
  2. Én gesztenyéset is csináltam (2 rúddal), ahhoz 2 csomag gesztenyepürét elkevertem annyi tejszínnel (még jobb a mascarpone), hogy viszonylag lágyabb, kenhetőbb masszát kapjak.
  3. A tésztához: A lisztbe belemorzsolom az élesztőt, a vajat, majd hozzáadom az összes többi hozzávalót és alaposan összegyúrom. Nem pihentetem, hanem azonnal 6 db 27-29 dkg-os adagokra osztom.
  4. Egyenként kinyújtom (nem túl vékonyra) a tésztadarabokat, és ahány grammos a tésztám, annyi gramm tölteléket töltök bele. A széleket picit behajtom, majd feltekerem.
  5. Ha készen vagyok, és mindenki a tepsin csücsül, akkor lekenem őket tojássárgájával. Hagyom, hogy rászáradjon, majd lekenem tojásfehérjével is, és hűvös helyre teszem éjszakázni.
  6. Másnap sütés előtt megszúrkálom, majd beküldöm a légkeveréses sütőbe 180 fokra kb 25-30 percre.
És a "titkok":
  • A már említett tészta:töltelék=1:1
  • Nyújtásnál sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni. Ha szükséges még liszt, azt gyúrjuk a tésztánkba.
  • Minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, és hűvös helyen (de állítólag nem a hűtőben) kell pihentetni, hogy ne keljen túl.

Végezetül pedig az idei variációk (a képminőségért továbbra is elnézést, ez még mindig a szüleim gépe-képe):



Mindenkinek jó próbálkozást, és gyönyörű, illatozó bejgliket kívánok az idei karácsonyra :) ...vagy előbb.

7 megjegyzés:

  1. Ez tényleg nagyon jó kis recept! Köszi a tippet! :D
    Szépek lettek a képek!

    VálaszTörlés
  2. Nincs mit :) Örülök, h neked is sikerült..de még hogy ;)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek lettek a beiglik.

    VálaszTörlés
  4. Kívántam már Boldog Új Évet? BÚÉK!

    Akárhogy is, gyönyörűek! A receptet mentem is idén karácsonyra. :)

    VálaszTörlés
  5. esta receta tengo que preparar es muy buena y tentadora,es exquisita,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Az általam rendezett játékon a Random.org segítségével neked Mézeskalács blogja jutott.
    őt itt találod: mezeskalacskonyha.blogspot.com

    Játék határideje Febr.20.

    Sok sikert.

    VálaszTörlés
  7. Légyszíves, nézz be hozzám, vár egy meglepetés!

    VálaszTörlés