2012. január 24., kedd

Selymes epres praliné


Talán pofátlanságnak tűnhet, hogy így tél derekán egy (friss) epres bonbonnal jövök, de egyszerűen nem bírtam a boltban otthagyni azokat a gyönyörű, illatos, vérpiros kis csábító gyümölcsöket. Ahhoz képest, hogy januári termés, egészen meglepően eper ízük volt.
Nem hagyhattam kipróbálatlanul bonbonban sem :)

A krém kapott egy kis frissen facsart maracuja levet, de annyira nem dobott rajta, valószínüleg többet kellett volna beletenni. Így viszont nagyon kellemes, selymes lett a csokikrém (ami eredetileg Flóra fehér trüffel receptje, ezúton is üzenem, hogy egyszerűen tökéletes párosítás eper mellé).



Hozzávalók (kb 25 db-hoz):
  • 200 gr fehér csoki
  • fél vaníliarúd kikapart magja
  • 2 gr porított kakaóvaj

A töltelékhez:

  • 2-3 nagyobb szem eper
  • fél vanília kikapart magja
  • 110 gr fehér csoki
  • 15 gr vaj
  • 40 ml tejszín (én tejet használtam)
  • 3 db maracuja leve (lett volna jó nekem is :) )

Elkészítés:

  1. A csokiburkot így készítem el. Csak annyit még hozzá, hogy a fehér csokihoz hozzákeverem a vanília kikapart magjait és így olvasztom meg.
  2. A töltelékhez először elkészítem a krémet. A tejszínt (vagy tejet) összemelegítem, majd ha már forr, leveszem a tűzről és hozzákeverem a fehér csokit és a maracuja levét. Kihűtöm.
  3. Az epreket megtisztítom, kis darabokra vágom, majd aprítóba teszem és hozzáadom a fél vanília kikapart magjait. Pépesre darálom.
  4. Töltésnél először egy pötty eperpürét teszek a csokiburokra, majd nyomózsákkal háromnegyedig megtöltöm a krémmel.
  5. Végül az újratemperált csokival lezárom a pralinékat, kihűtöm, majd kipottyintom a formából.



Egy kis bónusz. Ugye milyen szép gyümölcs? :)

9 megjegyzés:

  1. De szépek a bonbonok, meg a fotók is! Már alig várom az eperszezont, szerencsére itt is hamarosan kezdödik!!!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a pofátlanságot! :D
    Olyan szívesen ennék belőle én is... jó, azért valahogy csak el leszek az eperszezonig, gyorsan elrepül az a néhány hónap. :D
    Gyönyörűek a fotók!

    VálaszTörlés
  3. Csodálatos bon-bonok! Porított kakaóvajat hol lehet kapni?

    VálaszTörlés
  4. Köszi Lányok!

    Illéskrisz! Mi internetről rendeltük (exclusiv chocolate oldaláról), de Pesten szerintem Food Pack-nél, Écsynél, ilyesmi helyeken lehet kapni.

    VálaszTörlés
  5. Ez tényleg kínzás:) 4Gyerek játékán tőled kell főznöm, már választottam is:)

    VálaszTörlés
  6. De szépek! Az a félbevágott meg "pofátlanul" kívántatja magát:-)

    VálaszTörlés
  7. Csodás lett, eper is, maracuja is nagy kedvencem!

    VálaszTörlés
  8. Hmmm... nagyon finom volt. Igen, nekem volt szerencsém kóstolni, Gábor hagyott nekem egy kicsit. A karamellás-mogyorós meg talán még ennél is finomabb! :)

    VálaszTörlés
  9. Eszter, de jó :) Örülök, h ízlett :) ezek szerint épségben hazaért..

    VálaszTörlés