Még régebben, kezdő háziasszony koromban próbálkoztam először kosárkát készíteni. Ne tudjátok meg, katasztrófa lett a végeredmény. Alig akart kijönni a formából :( Aminek mégis nagy nehezen sikerült, a kezemben porladt szét. Mondanom se kell, felkerült a "fekete listámra"..én ilyet aztán soha többet.
Mígnem a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című (értelemszerűen) gyerekeknek íródott édességes könyvben rájuk nem leltem újra. Ha ezt egy kis csemete meg tudja csinálni, akkor én is! - csatakiáltással be is vackoltam magam a konyhába és nekiálltam a 'múlt sarának lemosására' :)
Hogy én miért nem ezzel kezdtem anno?..
Hozzávalók a tésztához (kb 16 db-hoz):
- 175 gr liszt
- 25 gr porcukor
- 100 gr kemény vaj
- 1 tojássárgája
- 2 ek hideg víz
A krémhez:
Én ennek a bonbonnak a krémjét használtam, mivel volt maradék.
Elkészítés:
- A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze, majd kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk szét, amíg a keverék morzsaszerű nem lesz.
- A tojássárgáját keverjük el a vízzel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és addig gyúrjuk, míg egy szép, rugalmas tésztát nem kapunk. Formázzuk gombóccá.
- Lisztezzük be kicsit a tésztagombócot, majd fóliázzuk be és tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk ki kb 3 mm vastagságúra. Egyszer Rachel Allen műsorában láttam egy jó módszert: két fólia közé tegyük a tésztát és úgy nyújtsuk, garantáltan nem ragad, nem szakad.
- Egy pogácsaszaggatóval (kb 7.5 cm átmérőjű legyen) nyomjunk korongokat a tésztából, majd a megvajazott muffinmélyedésekbe nyomogassuk bele őket. Az alját szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben (kb 200 fok), 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
- Ha kihűltek a kosárkáink, könnyen ki tudjuk szedni a formából (éééés nem porlad széjjel!).
- Töltsünk kedvünk szerint. Én a csokihabot és az eperpüré 3/4 részét összekevertem. A kosárka aljára kentem egy kevés pürét, majd színültig megtöltöttem az epres csokihabbal. Reszelt étcsokival díszítettem.
Hasonló módon jártam már én is egyszer, akkor nem kentem ki a formákat. Most nagyon szép lett a kosárkád biztos finom, jó lehet az a krém benne!
VálaszTörlés:) Sorstárs :)
VálaszTörlésIgen, nagyon fincsi volt! Ma is csináltam, de ez dulce de leche-csokikrémmel lett töltve :)
Nekem még meg is vannak anyukám régi kosérka formái, hát megszenvedtem vele én is. A tiéd gyönyörű és ez az eperhab fantasztikis finom lehet.
VálaszTörlésImádom a kosárka sütiket, most kellett rájönnöm, hogy milyen jó ötlet hűtőbe rakni a tésztáját, utána könnyebb vele dolgozni. Kétféle formám is van, az egyik már nagyon-nagyon régi, kezdő háziasszony korom kezdetén "szereztem" :)
VálaszTörlésKezdőkoromban Én is jártam így kosárkaformákkal, de kifliformákkal is, rémes volt! :) De ma már imádok kosárkákat sütni minden ízzel (sóssal, édessel egyaránt). Szuperek a Tieid is!
VálaszTörlésKöszi Lányok! Akkor nem voltam ezzel egyedül :)
VálaszTörlésGabriella, én is nagyon rákattantam a kosárkákra, legszívesebben állandóan ezt csinálnék...lenne is rá kereslet, pikk-pakk elfogy nálunk 1 (16 db-os) adag :)
Nagyon szépek lettek! Én nemrég vettem kosárkaformákat, de még nem avattam fel őket. Pedig már kinéztem egy receptet. Ja, most már kettőt:-)
VálaszTörlés:))) Hajrá!
VálaszTörlésMég nem próbáltam, de a leírásod alapján azt hiszem ki fogom próbálni. Nagyon ínycsiklandozóak!
VálaszTörlésKukkants be hozzám, van ott Neked valami! Már biztos megkaptad, de azért fogadd szeretettel :)
VálaszTörlésEzek nekem is nagyon tetszenek! Párszor én is ráfaragtam a kosárka sütéssel, aztán egy diós recept vált be nagyon. De ezt is kipróbálom!
VálaszTörlésLilla, Teller-Cake! Örülök, h tetszik nektek is :) csak ajánlani tudom, én nem tudom megunni :)
VálaszTörlésBors! Köszi szépen még egyszer :)