Nem tudom, ki hogy van vele, de ha választanom kellene a pilóta keksz és a vaníliás karika között, akkor én az utóbbira voksolok. Na, nem mintha a pilóta nem lenne igazi klasszik kedvenc, de azért a karika mégis nagyobb sztár nálam :) Kész szerencse, hogy a mostani Blogkóstolóban Kata Boszorkány Konyhája jutott nekem, ahol megtaláltam a receptet is hozzá, így már külhonban se kell lemondanom erről a hazai finomságról.
Icipicit változtattam csak a recepten, kicsit csökkentettem a cukormennyiségen, a vaníliás cukor helyett egy csomag narancsos cukor került bele, illetve fél rúd vanília tette igazán vaníliássá a kiskedvenc karikámat :)
Hozzávalók (40 db-hoz):
- 40 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag narancsos cukor
- fél rúd vanília kikapart magja
- 250 gr vaj
- csipet só
- 2 tojás
- 1/2 mk szódabikarbóna
- 150 gr étcsoki
- 1.5 gr porított kakaóvaj
Elkészítése:
- A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, szódabikarbónával, narancsos cukorral és a vanília kikapart magjával. Hozzáadjuk a vajat és jól elmorzsoljuk. A végén beleütjük a tojásokat is, és tésztává gyúrjuk.
- Fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.
- Ha kellően lehűlt a tésztánk, kb 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsibe ültetjük.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt készre sütjük a karikákat. Rácsra tesszük hűlni.
- A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk vigyázva, hogy nehogy 45 fok fölé melegedjen. Levesszük, majd folyamatosan kevergetve 35-36 fokosra hűtjük. Hozzáadjuk a porított kakaóvajat és 32 fokosra hűtjük. Ekkor belemártogatjuk a karikákat, majd alufóliára ültetjük őket, míg meg nem szilárdul a csoki rajtuk.