2013. április 4., csütörtök

Vaníliás karika - Blogkóstolóra



Nem tudom, ki hogy van vele, de ha választanom kellene a pilóta keksz és a vaníliás karika között, akkor én az utóbbira voksolok. Na, nem mintha a pilóta nem lenne igazi klasszik kedvenc, de azért a karika mégis nagyobb sztár nálam :) Kész szerencse, hogy a mostani Blogkóstolóban Kata Boszorkány Konyhája jutott nekem, ahol megtaláltam a receptet is hozzá, így már külhonban se kell lemondanom erről a hazai finomságról.

Icipicit változtattam csak a recepten, kicsit csökkentettem a cukormennyiségen, a vaníliás cukor helyett egy csomag narancsos cukor került bele, illetve fél rúd vanília tette igazán vaníliássá a kiskedvenc karikámat :)


Hozzávalók (40 db-hoz):
  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag narancsos cukor
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 250 gr vaj
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 1/2 mk szódabikarbóna
  • 150 gr étcsoki
  • 1.5 gr porított kakaóvaj

Elkészítése:
  1. A lisztet összekeverjük a sóval, porcukorral, szódabikarbónával, narancsos cukorral és a vanília kikapart magjával. Hozzáadjuk a vajat és jól elmorzsoljuk. A végén beleütjük a tojásokat is, és tésztává gyúrjuk.
  2. Fóliába csomagoljuk és minimum fél órára hűtőbe tesszük.
  3. Ha kellően lehűlt a tésztánk, kb 6-7 mm vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, majd sütőpapíros tepsibe ültetjük. 
  4. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 12 perc alatt készre sütjük a karikákat. Rácsra tesszük hűlni.
  5. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk vigyázva, hogy nehogy 45 fok fölé melegedjen. Levesszük, majd folyamatosan kevergetve 35-36 fokosra hűtjük. Hozzáadjuk a porított kakaóvajat és 32 fokosra hűtjük. Ekkor belemártogatjuk a karikákat, majd alufóliára ültetjük őket, míg meg nem szilárdul a csoki rajtuk.

2013. március 19., kedd

Banoffee cupcake




Mivel pár nap múlva Hazautazunk, ezért hűtő-, és kamraürítés van folyamatban. Először a banánokon akadt meg a szemem, eszembe is jutott, hogy pár hónapja milyen finom banoffee pie-t csinált a sógornőm. Gondoltam, valami ilyesmit kreálok én is. Az internetet böngészve rátaláltam erre a receptre, és némi átalakítással, illetve az adag felére csökkentésével 1 óra alatt már készen is voltak a kis mini "pie"-ok :)



Hozzávalók (12 db-hoz):

  • 1 pohár liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 2 db érett jól szétnyomkodott érett banán
  • csipet só
  • 1/4 tk fahéj
  • 1/2 pohár cukor
  • 1/2 pohár olaj
  • 2 tojás
  • 7 db bármilyen keksz
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 1 banán
  • csokiforgács, vagy kakaóbabtöret
  • karamell

Elkészítés:
  1. A muffinokhoz a lisztet, sütőport, fahéjat, sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk-tördeljük a kekszeket is.
  2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a banánpürét is, és jól kikeverjük.
  3. Összekeverjük a száraz hozzávalókat a nedvessel, majd a papírkapszlikkal bélelt muffin formába töltögetjük kb 3/4-ig. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt (tűpróba) készre sütjük. Rácsra tesszük hűlni a süteményeket, majd ha teljesen kihűltek, díszítjük.
  4. A hideg tejszínt kevés porcukorral kemény habbá verjük, ráhalmozzuk, vagy csillagcsöves habzsákkal rányomjuk a muffinok tetejére. Karamellt csurgatunk rá (én most ezt a receptet használtam, mivel sehol nem találtam sűrített tejet), megszórjuk kevés kakaóbabtörettel/csokiforgáccsal és egy banánkarikával koronázzuk meg.

 

2013. március 17., vasárnap

Gombapástétom

 

Réges-rég, amikor még Hankkánál volt az aktuális blogkóstoló, én Pinkóci blogját kaptam "kipróbálásra". Örültem is neki nagyon, csodásak a képek, izgalmasak a receptek, és külön jó, hogy vegetáriánus, így van ötlet, hogy honnan főzzek, ha vegetáriánus vendégek jönnek hozzánk :)
Sajnos akkor a kiírt időpontra nem tudtam semmit se sütni-főzni, mivel épp akkor voltunk a pakolás-költözés kellős közepén, de mindenképp pótolni szerettem volna a hiányosságomat. Már akkor kinéztem a gombapástétom receptjét, amit ma meg is csináltam. Picit módosítottam rajta, ezúttal nem direkt, mivel sajnos kifelejtettem belőle a hagymát, így anélkül készült..na, persze ez semmit se rontott rajta, nagyon finom lett a végeredmény.
Köszönöm a receptet Pinkóci és még egyszer elnézést, hogy ennyire megkéstem a "kóstolással".

Hozzávalók:
  • 50 dkg gomba
  • pici olaj a sütéshez
  • 1 vöröshagyma (ha nem felejtjük ki :) )
  • 1 ek friss rozmaring
  • 7 dkg dió
  • fél ek olívaolaj
  • bors
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
  1. Az eredeti recept szerint a diókat vízbe kell áztatni. Nos, nálam ez kimaradt, helyette pár perc alatt száraz serpenyőben megpirítottam, majd hozzáadtam a gombát, olajat, és készre sütöttem. Mivel a gomba levet ereszt, ezért meg volt oldva a dióáztatás is.
  2. A diós gombát aprítóba tettem, hozzáadtam a fokhagymát, rozmaringot, olívaolajat, sóztam, borsoztam, és összeturmixoltam. Az enyém egy kicsit "rusztikusabb" lett, viszont az íze.... :)

2013. március 12., kedd

Chilis-passiógyümölcsös-karamellizált csokoládés pohárdesszert







Majd' 1 hónapja, amikor Praliné Zsuzsi posztolta a karamellizált fehér csokoládé receptjét, azonnal beindult nálam a vezérhangya. Először is, ez már önmagában egy kulináris legleg, hogy karamell ízű csokit eszegetsz, de ha még belecsempészed ebbe-abba, vagy tovább dolgozol vele, na abból olyan dolgok "sülhetnek ki", amit szavakkal megfogalmazni nem lehet (Lásd pl.: Noémi alkotását).
 Bár nagy fehér csoki rajongó vagyok, mégis tejcsokiból készítettem el az első karamellizált változatot, természetesen a Zsuzsinál fellelhető recept alapján.
Oké, kicsit bíbelődős, de tényleg megéri az a néhány óra várakozás, kevergetés, mert nagyon finom a végeredmény. Lehet csak úgy simán eszegetni, töltheted bonbonba, teheted sütire/be, csinálhatsz belőle fagyit...vagy akár egy egyszerű kis pohárdesszertet is.
 Eredetileg karamellizált tejcsoki mousse-t akartam készíteni fél adagból, viszont munka közben kicsit módosult a dolog. 1 dl tejszín helyett 1.5 dl került bele, amitől már nem lett annyira mousse, viszont habnak sem hab. Került mellé egy kis passiógyümölcs is, gondoltam, biztos jól ellesznek egymással. Amikor a kész desszertben összekóstoltam a két ízt, rögtön tudtam, hogy ezek egymásnak vannak teremtve, csodálatos a harmónia. Nem is gyarapítom tovább a szót, jöjjön a recept, próbáljátok ki, ha tehetitek :)

 

Hozzávalók:
- karamellizált tejcsoki "hab"hoz: 

  • kb 20 gr pillecukor
  • 65 gr karamellizált tejcsoki (receptjét lásd fentebb a linken)
  • 2 ek + 1.5 dl habtejszín
  • csipet fleur de sel
- chilis-passiógyümölcsös zseléhez:
  • 3 db passiógyümölcs leve (nálam a mag is belekerült)
  • 1-2 kupak passiógyümölcs szirup (vagy ízlés szerint cukor/egyéb édesítő)
  • 1-2 csipet chilipehely
  • 1 mokkáskanál pektin (vagy egyéb zselésítő)
- a passiógyümölcsös habhoz:
  • 1 dl habtejszín
  • 2 kupak passiógyümölcsös szirup (vagy 1 passiógyümölcs leve)

Elkészítés:

  1. A zseléhez a passiógyümölcsök levét, a sziruppal/cukorral és a chilivel összekeverjük, hozzáadjuk a pektint, és addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik. Az előkészített poharakban elosztjuk és betesszük a hűtőbe hűlni.
  2. A tejcsokis "hab"hoz a 2 ek habtejszínt elkezdjük melegíteni, hozzáadjuk a pillecukrot és addig kevergetjük, míg el nem olvad. Beleszórjuk az apróra tört karamellizált tejcsokit is, és egyneművé keverjük. A végén mehet bele a fleur de sel is. Félretesszük hűlni. Közben a hideg tejszínt felverjük kemény habbá, majd hozzákeverjük a kihűlt csokis masszát is. A passiós zselére rétegezzük, majd ismét visszatesszük a poharakat a hűtőbe.
  3. A passiógyümölcsös habhoz a tejszínhabot felverjük, majd a végén hozzákeverjük a szirupot/passiógyümölcsök levét. Utolsó rétegként ráhalmozzuk a tejcsokis "habok" tetejére, megszórjuk kevés kakaóbabtörettel és fogyasztásig hűtőben tároljuk.




2013. március 6., szerda

A második...



Ismét eltelt egy év, ismét szülinapot ülünk, ugyanis a Nyam-nyam 2 éve éppen ezen a napon indult útjára.
Nem összegzek, nem vetek számot, egyszerűen csak örülök a blognak, örülök, hogy csinálom, és persze nagyon örülök, hogy ez másokat is érdekel :)
Köszönöm Nektek is, kedves Olvasóim, hogy életben tartjátok, nélkületek nem létezne a Nyam-nyam!
Vegyetek hát egy virtuális szeletet ebből a sajttortácskából, jár mellé egy-egy szál hóvirág is :)

2013. február 28., csütörtök

Citromos-vaníliás tejespite

 

Régóta szemezek már a tejespitével, de azt hiszem kellett ez az iszonyat unalmas nap, hogy végre rászánjam magam és megcsináljam. Kb 4-5 perces keverem-kavarom után már ment is a sütőbe. 40 perc után pedig véget ért az iszonyat unalmas nap iszonyat unalmas része :)
Próbáljátok ki ti is, már aki eddig még nem tette, nagyon jó hűtőürítős (soknapos gyümölcsök is potyoghatnak bele), váratlan vendégvárós, vagy unaloműzős édesség :)

Örök hála Ízharmonikusnak, hogy éppen ma tette fel a receptjét a blogra, pár órával később már nálam is belengte a lakást a vaníliás-citromos illatfelhő.
Nálam fél adag készült egész adagnyi vaníliával és plusz ráadás citrommal.

 


Hozzávalók:
  • 7.5 dkg cukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • fél liter tej
  • 15 dkg liszt
  • kevés vaj (a forma kikenéséhez)

Elkészítés:
  1. A tojásokat a cukrokkal, a citromhéjjal, és az icipici sóval jó habosra felverjük.
  2. 3-3 részletben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a tejet is.
  3. 190 fokra előmelegítjük a sütőt, a tepsit/jénait/piteformát kivajazzuk, majd beleöntjük a masszát.
  4. 10 percig 190 fokon sütjük a pitét, majd 170 fokra visszavesszük a hőfokot, és így sütjük még úgy 30-40 percig.
  5. Porcukorral megszórva, gyümölccsel, lekvárral, Nutellával...tálaljuk.
 

2013. február 18., hétfő

Labneh


...azaz házi sajt, vagy joghurt-sajt. Görög, török területeken, valamint a Közel-Keleten elterjedt sajtféleség, amit előételként, reggelire, vagy édességként esznek.
A receptet egy nagyon kedves hölgytől kaptam a kedvenc receptes csoportomban. Itt is nagyon-nagyon szépen köszönöm neki :)
Kicsit időigényes az elkészítése (igaz nem sok teendőnk van vele), viszont higgyétek el, érdemes türelmesen kivárnunk azt a 3-4 napot, hiszen az igazi, házi, saját fűszerezésű krémsajtnál nem sok jobb dolog van a világon pl. reggelire :)

 

Hozzávalók:
  • joghurt* (nekem 3 kis doboz)
  • muszlin kendő/textilpelenka
  • bors
  • fűszerek és fűszernövények ízlés szerint

Elkészítés:
  1. A joghurtot kanalazzuk a kendő közepébe, majd kössük rá egy fakanálra. A batyunkat lógassuk bele egy mély tálba/fazékba úgy, hogy a csomag alja ne érjen a tál aljára. 
  2. 2 napra tegyük be a hűtőbe, amíg jól kicsepegi magát.
  3. 2 nap után bontsuk ki a csomagot, és a.) lám-lám, kész a házi mascarponénk, amit édességekhez, ill. egyéb kencékhez használhatunk, b.) keverjük át a krémet, hogy a keményebb és a lágyabb részek elkeveredjenek, sózzuk-borsozzuk, tetszés szerint fűszerezzük, és tegyük vissza újabb 2 napra a hűtőbe, hogy a maradék savó is kicsöpögjön.
  4.  Vegyük ki a kész sajtunkat a hűtőből és olajos kézzel formázzunk golyókat belőle, majd tegyük fűszeres olajba (nálam most rozmaring, rózsabors, koriander, szumák, de lehet még oregano, fokhagyma, snidling, vagy akár dió is). Fogyasztásig tároljuk hűtőben.
* Sima, olcsó joghurttal is működik, én most direkt azzal próbáltam. Ha jó minőségű görög joghurtot használunk, a 4 nap csepegtetés lerövidül(het) 3 napra.


2013. február 10., vasárnap

Hófehér cupcake fehércsoki trüffellel töltve



A napokban a Pinterest-et böngészve találtam rá erre a receptre. Nagyon megtetszett (a kecsegtető címén túl) a ragyogó hófehérsége, ami igazán elegánssá varázsolja a süteményt. El tudnám képzelni akár esküvőre is a nagy esküvői torta mellé kis kiegészítő desszertként.
Annyit változtattam csak az eredeti recepten, hogy mivel magam készítettem a tölteléknek való trüffelgolyókat is, ezért a frosting a maradék trüffelkrémből készült, kevés vaj hozzáadásával. Legközelebb inkább krémsajtot teszek hozzá, azzal szerintem könnyedebb lesz a krém.


Hozzávalók (12 db muffinhoz):
- a tésztához:
  • 1 és 3/4 csésze liszt  (csésze= 2 dl)
  • 2 tk sütőpor
  • 150 ml tej
  • fél vaníliarúd kikapart magja / fél tk vanília aroma / 1 cs Bourbon vaníliás cukor
  • 4 tojásfehérje
  • 6 tk lágy vaj
  • 1/2 csésze cukor
  • 50 ml tejföl / joghurt
-  a trüffelgolyókhoz:
  • 110 gr fehércsoki
  • 40 ml tejszín
  • 1 tk vaj


Elkészítés:
  1. Előző este elkészítjük a trüffelt. A vajat és a csokit mikróban, vagy vízgőz felett megolvasztjuk, a tejszínt egy lábasban felforraljuk. 2-3 adagban belekeverjük a tejszínt az olvadt csokiba, homogenizáljuk. Lefedjük, majd betesszük a hűtőbe éjszakázni.
  2. Másnap elővesszük a krémet és 12 apró golyót formázunk belőle.
  3. A muffinhoz a lisztet és a sütőport összeszitáljuk.
  4. Egy másik tálban összekeverjük a tejet a vaníliával. 
  5. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
  6. A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd felváltva a tejes, illetve a lisztes keveréket is.
  7. A masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehab 1/3-át, majd ha már szépen elkeveredett benne, akkor hozzáadjuk a maradék 2/3-ot is. 
  8. Megtöltjük a muffinformánk mélyedéseit a tésztával, majd 160 fokra előmelegített sütőben 17-20 perc alatt készre sütjük a süteményeket.
  9. Amint kivettük a muffinokat, azon melegében egy éles késsel a sütik tetején egy "X"-es bemetszést vágunk, majd abba a kis mélyedésbe belenyomkodjuk a trüffelgolyókat.
  10. Ha kihűltek a muffinok, a maradék trüffelkrémet (amibe vajat, vagy krémsajtot keverünk) habzsákba töltjük és a tetejére nyomjuk.