2011. november 9., szerda

Optimista kudarcposzt - macaron


Kb 1 éve ilyenkor adtam először macaron sütésre a fejem. Fájt is utána rendesen, mivel az ÖSSZES a sütőpapírra ragadt, repedt volt, és oltári randa. Kicsit elkenődtem, de annál jobban felbőszültem, csak nem fog ki rajtam egy nyavalyás habcsókféle süti. Hát de...másodszorra is kb hasonló eredményt produkáltam, viszont legalább 3-4 repedt, talpatlant sikerült lenyesegetnem a szilikonos sütőlapról (direkt emiatt szereztem be). Na, ekkor már úgy voltam vele, hogy pihentetem kicsit a témát..egészen mostanáig, mivel a napokban megpillantottam Tücsökbogár szépségeit. Egészen más volt a recept is, ezért újult erővel dobtam be magam a macaron sütés 'misztikus' világába. Tök szép masszát kaptam, egyenletesen el is terült a sütőlapon, és egy pelenka cserényi szünet már sültek is (magyarán nem pihentettem). Gyönyörű talpak, bennem egyre növekvő remény, hogy hátha-hátha...aztán a placcs, amikor ismételten csak késsel, villával lehetett lenyiszatolni az odaragadt -egyébként tök szépre sikerült- tésztát.
Kettő darabot azért sikerült viszonylag sérülésmentesen leharcolni, ezeket össze is ragasztottam sima, bolti mogyorókrémmel (hál'Istennek nem pepecseltem feleslegesen a ganache-sal). Ezekkel meg is vagyok elégedve, végülis egész pofásak lettek...bennem van a remény, hogy egyszer nekem is sikerülhet (azt hiszem tudom is, hogy mit hibázok el, mindig túl hamar veszem ki a sütőből, valószínüleg nem sül át eléggé..).


Mindenesetre most megint pihentetem a témát...de legalább már tudom, mi a tuti recept. Szóval senkit se tántorítson el az én kudarcom, mert ez csak az én defektem, szinte mindenki másnak elsőre is sikerül.


Néhány fáziskép:
Itt még nagyon reményt keltő a dolog...

Ez már kevésbé :(

22 megjegyzés:

  1. Én sütőpapíron sütöm és amikor kihűl, akkor simán lejön róla. Legközelebb próbáld ki és meglátod jó lesz!.
    Ami sikerült az nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Sima, mezei sütőpapíron?
    Kipróbálom (mondjuk az első "katasztrófa" azon sült, bár ott tényleg sok mindent elhibáztam).

    VálaszTörlés
  3. Ó, hát ez nagyon szép lett! Látod, van remény!!! Lehet, legközelebb már 3 sikerül ;)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon sütőfüggő, és neked ráadásul a vastagabb szilikonlap miatt az alja nem sült meg eléggé. Az egyébként természetes, hogy kicsit visszaereszkedik; ha nagyon, annak az az oka, hogy túl hirtelen kapott nagy hőt, az felfújta és azután nem bírta tovább :). Ha cseréled a szilikont sütőpapírra, akkor maradhat ez a hőfok, ha nem akkor emeld kicsit, vagy válts egy idő után csak alsó sütésre (ha van olyan funkció a sütődön) És talán kicsit hosszabban kell sütni és akkor megsül rendesen az alja.

    VálaszTörlés
  5. Alakulsz, aminek nagyon örülök!!!
    Nekem a macaronokhoz vékonyabb szilikonlapom van, olyan mint a sütőpapír. Én 12-13 percnél egy kicsit mindig meglötyögtetek egyet és ha úgy érzem, hogy lötyög akkor hagyom még kicsit sülni.
    Csak akkor próbálom leszedni, amikor már teljesen kihűlt.

    VálaszTörlés
  6. Az a kettő mindenesetre nagyon szép lett! Csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  7. Remélem nem haragszol, hogy "ismeretlenül" is hozzászólok a dologhoz. Nem vagyok nagy macaron sütő, viszont nagyon tetszett a dolog, és (eddig) egyszer kipróbáltam. Nem lett mind tökéletes, mert volt, ami nálam is szétrepedt, mikor leszedtem, de a többség jó lett! Ezt a receptet használtam: http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/03/macaron-by-latsia-avagy-egy-suti-amit.html
    Kitartást, biztos sikerülni fog!

    VálaszTörlés
  8. Sima sütőpapíron is tökéletes. Nekem lejöttek, nem azzal volt a baj, de úgy hallottam sima gázsütőben (mint nekem van) sose lesz tökéletes. Alsó-felső sütés kell neki vagy mi. Nekem sem lettek tökéletesek, de azért nőttek, leválltak és a ganachet én csak akkor gyártottam le, mikor azért viszonylag kultúrált kinézettel lejöttek a sütőpapírról. :) Elfogytak. Én sem adom ám fel!!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  9. Én voltam Tamás... :) Apa maradt bejelentkezve. HIhi! :)

    VálaszTörlés
  10. Mire a gyerek felnő meglesz az!:DD
    Különben én a youtube-on kukucskáltam macaron elkészítési folyamat video ügyben. Hogy ott milyen egyszerűnek tűnik! Amúgy full sütőpapírosan készült. Ja, valszín meleg kell neki alulról, hirtelen megugorjon. Szegény maki nem tudja, extra miatta szereztél be szilikont!)))

    VálaszTörlés
  11. Köszi-köszi mindenkinek a jótanácsot! Most már legközelebb sikerülnie KELL!!!!! :) vagy ha nem, majd utána!

    Csilla! Én is a Latsia-félével kezdtem. valahogy nekem ez a Tücsökbogár féle jobban bejön(ne, ha végre..na, de nem folytatom :))

    VálaszTörlés
  12. Kedves sorstárs, nekem is van egy ilyen bejegyzésem, én itt vihogtam, Te tedd ott nálam! :D Egyszer én is megsütöm a tökéletes macaron-t, csak még kivárok! :)

    VálaszTörlés
  13. Ja! Amúgy egész pofás lett amit leharcoltál a papírról! :)

    VálaszTörlés
  14. Nyami?

    http://www.youtube.com/watch?v=DNZG0jm0nW8&feature=related

    Nem hagyott nyugodni, hogy nehezen jött le neked. Te felülről kapartad. Nézd meg ennek a végét, lehet, hogy ez a fajta eltávolítási mód könnyebb. Már úgy értem, nem törik a maki. Hát vagy...

    VálaszTörlés
  15. A fotózott példányod gyönyörű! Hajrá! Ne add fel. :)))

    VálaszTörlés
  16. Én szilikonos sütőpapíron szoktam sütni, sütőből kivéve még 10 percig pihen a papíron. Lehet, hogy kicsit magas a hőfok, azért reped. Valaki azt mondja, nem is számít a pihentetés, de szerintem fontos, mert kéreg képződik a tetején ahogy szárad, ehhez sztem min. 45 perc kell. Nem mintha én nagy macaron készítő lennék... Ne add fel! :-)

    VálaszTörlés
  17. Barbi! Hihi, jó volt olvasni téged is! :))) Írtam oda neked :)

    Teakert-Ani! Köszi a videót :) Próbáltam úgy is leszedni, de...hagyjuk :)

    Petra! Köszi :)

    Katuci! Köszi a jótanácsot, ne is adom fel! Nem fog ki rajtam ez a nyavalyás...vagyis fogalmazzunk inkább úgy, h kedvem nem szegi :)

    VálaszTörlés
  18. Sütőpapír és sütőpapír között is van óriási különbség. Ami nekem a leginkább bejött a barna szilikonos. Egyébként én is jártam már így, hogy nem sikerült...Azért nem adom fel. Legközelebb neked is jó lesz!! :o)))

    VálaszTörlés
  19. Köszi Illéskrisz! Ebben bizakodom én is :)

    VálaszTörlés
  20. Nekem sem sikerült sajnos.Olyannyira, hogy bejegyzés sem született tavaly Karácsonykor róla.Szép lilák voltak, de nem emelkedtek meg.Azért összeragasztottam őket és elfogytak.De én is úgy gondoltam, hogy pihentetem a dolgot.Lehet itt az ideje újból belefogni?:-)

    VálaszTörlés
  21. Hajrá Nelli! Majd most sikerülni fog!!! :)

    VálaszTörlés
  22. Szia!
    Nekem friss élményem van nemrég voltam tanfolyamon, és sikerült otthon is reprodukálni a dolgot. Én a tanfolyam után döntöttem el hogy nem kell a szilikon lap, csak szilikonos sütőpapír, ott is azon csináltuk. Viszont egy papírra csak 25 macaront nyomtunk hogy legyen egymástól és a sütő szélétől is elég helyük. Én pihentettem az enyémet, viszont itt nem az idő a mérvadó hanem a macaron állaga. Ha már "megbőrösödött" a macaron tehát nem ragad a kezedhez ha hozzányúlsz akkor mehet a meleg sütőbe. Ha nem pihentetjük akkor előfordulhat hogy nem alakul ki a szép talpa és esetleg több apró repedés lesz rajta. Ha túl sokáig pihentetjük akkor sütés közben egy nagy repedésünk lehet a macaronon. A teljesen kihűlt macaront lehet szépen leszedni a sütőpapírról, ha mégsem akkor nedves konyharuhára kell tenni néhány percre és akkor tuti lejön-ezt a szilikon lappal nem lehetne megcsinálni. És akkor még itt van az is hogy a tésztát nem szabad túlkeverni, mert ha nagyon folyós lesz az állaga akkor nagyon szétterül és megint csak nem lesz talpa és a sütés közben ki is száradhat és elveszti azt a finom ragadós állagát. HeMarica

    VálaszTörlés