2012. február 22., szerda

Vaníliás eper-narancs lekvár, avagy egy csipetnyi nyár a télben


Itt, Spanyolországban már tombol az eperszezon. A boltok gyümölcsös standjain kilószám illatoznak a csodás, vérpiros gyümölcsök. Szinte sosem tudok ellenállni nekik és mindig becsusszan 1-1 dobozka belőlük.
Szezonja van még a mézédes, lédús valenciai narancsnak is, ami úgyszintén egy "galád csábító". Gondoltam, miért is ne raktározzam el ínségesebb időkre ezt a 2 napsugaras gyümölcsöt?

Minden didergő olvasómnak sok szeretettel ajánlom :)



Amint látjátok alant, egy picit újítottam. Több blogon is láttam már ezt a fajta képes receptes dizájnt (legszebb példáját ezeknek itt láthatjátok). Gondoltam én is kipróbálom..nekem nagyon tetszik, bár szerintem nem lesz rendszer belőle.

Elkészítés:
  1. A megtisztított, apróra vágott epret és narancsot egy lábasba tesszük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és a rudat is. Én állni hagytam, hogy jól átjárják az ízek, de szerintem nem feltétlenül muszáj. Anélkül is kellemesen vaníliás lesz.
  2. Hozzáadjuk a cukrot is (és a dzsemfixet), majd közepes lángon elkezdjük főzni. Ha már rotyog, folyamatosan kevergetjük még kb 10 percig, majd elzárjuk a gázt. Ha úgy kívánjuk, botmixerrel átturmixoljuk (persze ne felejtsük el kivenni a vanília rudakat), de ha darabosan szeretjük, akkor így hagyjuk.
  3. Üvegekbe töltjük, majd azon melegében 5 percre fejtetőre fordítjuk. Alaposan bebugyoláljuk, majd így hagyjuk lassan kihűlni.

8 megjegyzés:

  1. De irigyellek! Hol van még nálunk az eper szezonja, még bő 3 hónap...Nagyon fincsi lekvár lehet!

    VálaszTörlés
  2. Itt azért még messze van ezeknek a gyümölcsöknek a szezonja! De nagyon guszta és finom lehet! Nagyon jól néz ki az a fotód amin rajta van a recepted is!

    VálaszTörlés
  3. A fotók is napsugarasak, nemcsak a gyümik! Nálunk is lehet már epret kapni, de az igazi szezon még csak most jön! Én is tervezek jam-et, alig várom már a lédús gyümiket!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hívogatóak a képek. De jó lenne most ott lenni Spanyolországban...:)

    VálaszTörlés
  5. Csodás nyáridéző képek, nagyon tetszik:) Itt is tele vannak a boltok spanyol eperrel, csakhát az ára igen borsos. Pedig biztos isteni lehet ez a lekvár.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Adél!
    Kérlek nézz be hozzám egy díjat szeretnék átadni neked!
    Kata

    VálaszTörlés
  7. Kukkants be hozzám légyszi, van egy kis meglepim:)

    VálaszTörlés
  8. Köszi, hogy megosztottad ezt a szuper epres-narancsost lekvárt. Én elviszem az eperszezonra. Köszönöm!:))

    VálaszTörlés