2011. március 28., hétfő

Citromos-csokikrémes cupcake




Végre-végre eljött az idő, amikor mind a lányom, mind én kupkék hangulatba kerültünk. Igazándiból az őszintét megvallva azért is esett a választásom erre a könnyen elkészíthető sütikére, mert a tegnapi macaron-katasztrófa után ma valami sikerélményre vágytam.
Ki is lett elégítve eme óhajom...no meg a páromé is, akinek szemmel láthatóan nagyon ízlik a cupcake premier darab.

Mivel a macaron(nak nem nevezhető izé) abszolúte nem vállalható (max az odakozmált blogon ), ezért a jó kis csoki ganache, ami a töltelék lett volna, gazdátlanul árválkodott jobb sorsra várva. Így jött az ötlet, hogy a jól bevált citromos,(avagy török, ki hogy ismeri,) muffinreceptet kicsit feldobjam.



Hozzávalók:
A muffinhoz:
  • 10 dkg natúr joghurt
  • 27 dkg liszt
  • 1 citrom
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 e.k. cukor
  • 1 tojás
  • 11 dkg olvasztott vaj
A csoki-ganache-hoz:
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg jó minőségű étcsoki
  • 3.5 dkg vaj
  • (4 evőkanál mascarpone - ez már nem tartozik az eredeti recepthez, de sokat fantáziáltam erről, hogy milyen lehet így...hát nem rossz ;))

Elkészítés:
  1. A csokikrémhez olvasszunk össze mindenkit mindenkivel és hűtsük ki.
  2. Melegítsük elő a sütőt kb 180 fokra. Készítsük elő a muffinformánkat.
  3. Szitáljuk egy tálba a lisztet, a cukrot és a sütőport.
  4. Egy másik edényben keverjük össze a joghurtot a tojással és az olvasztott vajjal.
  5. Romantikusan hozzuk össze a száraz hozzávalókat a nedvesekkel és koronázzuk meg a nászt egy citrom reszelt héjával és levével. Villával gyorsan keverjük át, míg egynemű nem lesz.
  6. Kanalazzuk a tésztát a formákba, majd nedves ujjal kissé lapogassuk el a tetejüket, hogy szép, egyenletesek legyenek.
  7. Tűpróbáig süssük.
  8. A kész, kihűlt muffinok tetejére nyomjunk kis turbánokat a csokikrémből. Csicsázhatjuk még, de tök fölösleges, úgyis hamarosan már a gyomrunkban fog örök nyugalomra szenderülni.




4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a fotók, különösen nagyon tetszik a 2. :)

    VálaszTörlés
  2. Masha Allah nagyon ügyes vagy és tök jók ezek a képek!

    VálaszTörlés
  3. Elif, Aldebaran! Köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
  4. Szerinted miért van az, hogy a szép dolgokra itt rá se néznek, a béna recept-fotó kombinációra meg ugranak?

    VálaszTörlés