2011. július 14., csütörtök

Mustáros-vargányás marharagu


Meleg van, nagyon meleg van...ergo, hacsak tehetem, messziről kerülöm a tűzhelyet és a sütőt. Éppen ezért, mint bizonyára észrevehető, nem most villantgatom meg a konyhatudományom legjavát, kísérletező kedvem produktumait. Inkább beállok alaplángra és gyűjtöm az ötleteket, hogy majd, ha kicsit emberibbre fordul az idő, és tartósan itthon tartózkodunk, akkor dobjam fel ismét a blogot is.
Most csak igen ritkán leszek errefelé, nyaralás, Hazatérés vár reánk, úgyhogy úgymond nyári szünet üzemmódba állunk át szeptemberig...

...de még akad valami a tarsolyban, úgyhogy azt mindenképp dokumentálom.

Rövid háttértörténet: vendéget vártunk, a fagyóban gyönyörű marhaszeletek kínálták magukat, kis fejemben pedig előbukkant annak a fincsi ragunak az emléke, amit még apósom csinált nekünk a múltkori otthon létünk alatt. Recept az agyadatbázisban, úgyhogy minden adott, hajrá. Ez lett belőle..megettük :)




Hozzávalók:

  • fél kiló marhahús (lehetőleg bélszín)
  • 1.5-2 fej vöröshagyma
  • mustár (sok)
  • bors
  • kb 15 dkg vargánya (lehet szárított is)
  • 1 dl tejszín
  • olaj

Elkészítés:

  1. A marhahúst vágjuk csíkokra, a hagymát úgyszintén, majd egy tálban forgassuk össze a mustárral és a borssal, olajjal. Takarjuk le és tegyük be a hűtőbe pácolódni. Ezt a műveletet lehetőleg 1 nappal korábban hajtsuk végre.
  2. Ha szárított gombát használunk, áztassuk be. Várjuk meg, míg felpuhul, majd vágjuk apró darabokra.
  3. Egy nagy serpenyőt hevítsünk fel, majd tegyük bele a húst (CSAK a húst, a vele pácolt hagymát, és a páclevet ne). Nagy lángon süssük át, majd szedjük ki egy tányérra és tegyük félre.
  4. Öntsük a serpenyőnkbe a pácolt hagymát a páclével és adjuk hozzá a gombát (az ázólé is mehet bele).
  5. Főzzük készre, majd ha már majdnem jó, tegyük vissza a mártásba a húst és adjuk hozzá a tejszínt is. Rottyantsuk össze, majd némi kóstolást követően, ha még szükséges, ízesítsünk.

3 megjegyzés:

  1. Ez szuper lehet, összefutott a nyál a számban, ahogy olvastam a receptet. :))

    VálaszTörlés
  2. Ott punnyad egy üvegnyi szárított vargányám a stelázsiban. Mostmár tudom mire lövöm el! Recept mentve, szerintem hamarosan viszontlátod nálam.:))

    VálaszTörlés