2012. február 3., péntek

Roppanós étcsokoládéba burkolt banános fehércsokoládé hab eperpürével - SAD 3/1



Ez a hosszúnevű kis finomság a SAD 3. fordulójára készült. Hogy mi is az a SAD? Semmi szomorú dologra nem kell gondolni, nagyon is vidámságos, kreatívkodós dolog ez.
Kiskukta torta fejéből pattanti ki az ötlet, hogy a VKF. mintájára lehetne csinálni ugyanezt a továbbadogatós gasztrojátékot tortázós-sütkérezős formában is. Jó ötlet nem? Süss, Alkoss, Díszíts!
A soron következő fordulót Picijuci kapta meg, aki kicsit tágította a tortázós kört, mivel a csoki volt a fő téma. Nagy örömömre így én is részt tudtam rajta venni.
Napokig kattogott az agyam, egy csomó félig-meddig ötlet merült fel bennem, és csak akkor kezdett el összállni a dolog egy egésszé, amikor már benne voltam a munkálatokban.

Sok szeretettel nyújtom át nektek, kedves olvasóim ezt a garantáltan csupa csoki, mégsem annyira tömény élvezet "duplabonbont" :)



Hozzávalók (kb 6 db-hoz):
  • 150 gr étcsoki
  • 100 gr fehércsoki
  • 0.5 dl tejszín
  • 1 tk vaj
  • fél banán
  • 3 db eper
  • fél csomag Bourbon vaníliás cukor/fél rúd vanília
  • 2-3 ek mascarpone


Elkészítés:

  1. Olvasszuk meg gőz fölött a csokit. Szilikon formánál nem annyira fontos a temperálás, de fényesebb lesz a csoki, ha mégis megcsináljuk. A temperálásról itt kaphattok bőséges információkat/instrukciókat.
  2. A szilikon formánkat kenjük ki ecset segítségével az étcsokival. Alaposan dolgozzunk, ha készen vagyunk, ütögessük néhányszor a konyhapulthoz, majd a fény felé tartva nézzük meg, h mindenhol fedi-e a formánkat a csoki. Ha szükséges, dermedés után ismételjünk.
  3. A krémhez melegítsük meg a tejszínt a vajjal, majd ha forr, vegyük le a tűzről és keverjük bele a fehércsokit és a pürésített banánt. Ha kihűlt, keverjük hozzá a mascarponét is.
  4. Az epret a vaníliával (vagy vaníliás cukorral) turmixoljuk össze.
  5. Töltsük habzsákba a csokihabunkat (konkrétan nem hab, de ha kóstoljátok, mégis olyan érzetet ad), és kb negyedig töltsük meg vele a formánkat.
  6. Nyomjunk rá egy réteg eperpürét is, majd egy újabb réteg csokihabot.
  7. Hűtsük kb 10 percig, majd az újraolvasztott/temperált csokival zárjuk le, és legalább egy fél órára tegyük hűvösre.
  8. Fordítsuk ki a formából a bonbonokat, és tetszés szerint díszítsünk. Én tejcsokit olvasztottam és azt csurgattam rá a hasábokra, majd megszórtam őket darált pisztáciával.

Némi fázisfotó-segítség:


És egy kis villámjáték: Tudtok-e ennek az édességnek valamilyen frappáns, és mindenképpen rövidebb nevet adni? Ne tudjátok meg, mennyit agyaltam rajta, de (mint látjátok) nem sikerült semmi ötleteset kitalálni .

10 megjegyzés:

  1. Gratulálok a munkádhoz, nagyon szép és tutira nagyon finom is! A névadással bajban vagyok, de ha beugrik valami frappáns, jelezni fogom! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kicsit leegyszerűsítve: banános bon-bon = ban-bon :)
    Nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
  3. ÓÓÓÓ, kérek ilyet :) Nagyon fincsi lehet :)

    VálaszTörlés
  4. Hú, de jól néz ki!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép és finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Mennyeien néz ki! Kár, hogy nem tudom megkóstolni... :(

    VálaszTörlés
  7. Köszi Lányok, aranyosak vagytok! :)
    Linyah! :))) tetszik

    VálaszTörlés
  8. Csodálatos kinézetű és ízhatású mennyei édesség!
    Ez nem név, hanem a véleményem.

    VálaszTörlés