2012. február 9., csütörtök

Epres kosárkák


Még régebben, kezdő háziasszony koromban próbálkoztam először kosárkát készíteni. Ne tudjátok meg, katasztrófa lett a végeredmény. Alig akart kijönni a formából :( Aminek mégis nagy nehezen sikerült, a kezemben porladt szét. Mondanom se kell, felkerült a "fekete listámra"..én ilyet aztán soha többet.
Mígnem a "Nagy sütiskönyv gyerekeknek" című (értelemszerűen) gyerekeknek íródott édességes könyvben rájuk nem leltem újra. Ha ezt egy kis csemete meg tudja csinálni, akkor én is! - csatakiáltással be is vackoltam magam a konyhába és nekiálltam a 'múlt sarának lemosására' :)
Hogy én miért nem ezzel kezdtem anno?..



Hozzávalók a tésztához (kb 16 db-hoz):
  • 175 gr liszt
  • 25 gr porcukor
  • 100 gr kemény vaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek hideg víz

A krémhez:

Én ennek a bonbonnak a krémjét használtam, mivel volt maradék.


Elkészítés:

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze, majd kisebb darabokban adjuk hozzá a vajat. Morzsoljuk szét, amíg a keverék morzsaszerű nem lesz.
  2. A tojássárgáját keverjük el a vízzel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és addig gyúrjuk, míg egy szép, rugalmas tésztát nem kapunk. Formázzuk gombóccá.
  3. Lisztezzük be kicsit a tésztagombócot, majd fóliázzuk be és tegyük a hűtőbe min. 30 percre.
  4. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk ki kb 3 mm vastagságúra. Egyszer Rachel Allen műsorában láttam egy jó módszert: két fólia közé tegyük a tésztát és úgy nyújtsuk, garantáltan nem ragad, nem szakad.
  5. Egy pogácsaszaggatóval (kb 7.5 cm átmérőjű legyen) nyomjunk korongokat a tésztából, majd a megvajazott muffinmélyedésekbe nyomogassuk bele őket. Az alját szurkáljuk meg villával, majd előmelegített sütőben (kb 200 fok), 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
  6. Ha kihűltek a kosárkáink, könnyen ki tudjuk szedni a formából (éééés nem porlad széjjel!).
  7. Töltsünk kedvünk szerint. Én a csokihabot és az eperpüré 3/4 részét összekevertem. A kosárka aljára kentem egy kevés pürét, majd színültig megtöltöttem az epres csokihabbal. Reszelt étcsokival díszítettem.


12 megjegyzés:

  1. Hasonló módon jártam már én is egyszer, akkor nem kentem ki a formákat. Most nagyon szép lett a kosárkád biztos finom, jó lehet az a krém benne!

    VálaszTörlés
  2. :) Sorstárs :)
    Igen, nagyon fincsi volt! Ma is csináltam, de ez dulce de leche-csokikrémmel lett töltve :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem még meg is vannak anyukám régi kosérka formái, hát megszenvedtem vele én is. A tiéd gyönyörű és ez az eperhab fantasztikis finom lehet.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a kosárka sütiket, most kellett rájönnöm, hogy milyen jó ötlet hűtőbe rakni a tésztáját, utána könnyebb vele dolgozni. Kétféle formám is van, az egyik már nagyon-nagyon régi, kezdő háziasszony korom kezdetén "szereztem" :)

    VálaszTörlés
  5. Kezdőkoromban Én is jártam így kosárkaformákkal, de kifliformákkal is, rémes volt! :) De ma már imádok kosárkákat sütni minden ízzel (sóssal, édessel egyaránt). Szuperek a Tieid is!

    VálaszTörlés
  6. Köszi Lányok! Akkor nem voltam ezzel egyedül :)
    Gabriella, én is nagyon rákattantam a kosárkákra, legszívesebben állandóan ezt csinálnék...lenne is rá kereslet, pikk-pakk elfogy nálunk 1 (16 db-os) adag :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek lettek! Én nemrég vettem kosárkaformákat, de még nem avattam fel őket. Pedig már kinéztem egy receptet. Ja, most már kettőt:-)

    VálaszTörlés
  8. Még nem próbáltam, de a leírásod alapján azt hiszem ki fogom próbálni. Nagyon ínycsiklandozóak!

    VálaszTörlés
  9. Kukkants be hozzám, van ott Neked valami! Már biztos megkaptad, de azért fogadd szeretettel :)

    VálaszTörlés
  10. Ezek nekem is nagyon tetszenek! Párszor én is ráfaragtam a kosárka sütéssel, aztán egy diós recept vált be nagyon. De ezt is kipróbálom!

    VálaszTörlés
  11. Lilla, Teller-Cake! Örülök, h tetszik nektek is :) csak ajánlani tudom, én nem tudom megunni :)
    Bors! Köszi szépen még egyszer :)

    VálaszTörlés