2014. április 29., kedd

Arab fűszeres-pisztáciás kofta kuszkusszal, mentás uborkasalátával



Halihó! Nem tudom, jár-e még erre valaki, de remélem igen, mert ezt az étket kár lenne kihagyni :)
Az alapötlet Jamie Olivertől származik, de itt-ott kicsit átpofoztam a saját konyhánk adottságaira és a kamra tartalmára alakítva. Hmmm, egészen biztos, hogy visszatérő vendég lesz nálunk..még annak ellenére is, hogy konyhánk igencsak szegényes felszereltsége miatt (amolyan diákszállón lakunk, szóval elképzelhetitek..) elég korlátolt és véges számú eszközzel rendelkezünk... de legalább kijelenthetem, hogy van élet a konyhai robotgépeken is túl :))
Mivel mérlegem sincs, ezért csak hozzátevőlegesen tudom megadni a mennyiségeket.



Hozzávalók:
  • kb 500 gr darálthús
  • 1-2 marék zsemlemorzsa
  • 1 tk (római) kömény
  • 2 tk arab 7 fűszer
  • pisztácia
  • szezámmag
  • 2-3 ek paradicsompüré
  • 2-3 ek méz
  • fél bögre kuszkusz
  • 1 bögre víz
  • uborka
  • olívaolaj
  • olívabogyó
  • menta
  • hagyma
 Elkészítés:
  1. A darálthúst gyúrjuk össze a zsemlemorzsával, a köménnyel és 1 tk arab hétfűszerrel. Formázzunk a masszából hengereket és kevés, forró olajon süssük készre őket.
  2. A paradicsompürét és a mézet keverjük össze. A pisztáciát és a szezámmagot pirítsuk meg száraz serpenyőben, majd törjük össze és keverjük hozzá a maradék arab hétfűszert. A kész koftákat kenjük meg a mézes paradicsompürével, majd forgassuk bele a magbundába. 
  3. A kuszkuszt ízesítsük sóval, majd öntsük fel a forró vízzel. Kb 20 percig hagyjuk állni, majd fogyaszthatjuk is.
  4. A salátához kockázzunk fel egy fél uborkát, aprítsunk fel 1 kisebb fej hagymát, vegyünk néhány szem olívabogyót és locsoljuk meg olívaolajjal. Sózzuk és tépkedett mentalevelekkel ízesítsük. 
  5. Tálaláskor locsoljuk meg az egész művet natúr joghurttal.

5 megjegyzés:

  1. Hurrá! Már olyan régen olvastam tőled bármit is. Úgy örülök, mint a Szaharában bolyongó egy nagy esőnek. Nagy rajongós vagyok. Minden, amit készítesz, nekem szentírás. Na ennyi udvarlás után csak annyit mondhatok, ujabb gyöngyszemre akadtam. Nagyon szívem szerint való recept. El is készítem. Futok a fűszeres szekrényemhez és ha van pisztáciám, máris nekifogok. Köszönet ezért a remek receptér és nagyon örülök, hogy olvashattalak.
    Üdvözlettel: Évi néni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Évi néni!
      Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, igazán jólestek :)
      Remélem sikerült elkészíteni a koftát. Ízlett?

      Törlés
  2. Igen, járunk! :) Valóban finomnak hangzik....de... bármennyire is kedvelem a közel-keleti konyhát az arab 7 fűszert nem tudom beazonosítani, csak a kínai 5-öt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ázsia Bt-ben lehet kapni (Bp - Fővám téri vásárcsarnok mellett - Baharat, arab hétfűszer néven). Ha saját magad szeretnéd inkább összeállítani, akkor ezek vannak benne:bors, paprika, koriander, fahéj, római kömény, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom

      Törlés
  3. Köszi, így még nem hallottam, de baharat néven már azonosítva. De szerintem itthon most csak ras al hanout van. Más, de szerintem azzal se lehet mellé fogni. :)

    VálaszTörlés