Egy kedves muszlim testvérem receptje alapján készültek ezek a brutálisan finom köfték..nem túlzok, tényleg eddig ez viszi a pálmát, pedig kóstoltam már néhány változatot.
Hiába no, ő jobban otthon van az arab ételek világában, mint én, de ezt a hiányosságomat is igyekszem pótolni, hiszen pont a napokban találtam rá az egyik arab/közel keleti receptes gyűjteményemre. Lesz mit kipróbálni onnan is, bár ha nem bánjátok, az olyan csemegéket, mint a sült tehéntőgy, illetve a sült bárányfej mellőzni fogom :)
Íme tehát a zsenáliás köfterecept..
Hozzávalók:
- kb 40 dkg darált hús
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 jó nagy csokor friss petrezselyem
- só
- bors
- 1 tojás
- 1-1.5 tk őrölt kömény
- Harissa (csípős arab "Piros Arany")/Erős Pista (aki nem szereti csípősen, ezt kihagyhatja)
- paradicsompüré
Elkészítés:
- Újabban a köftéket/fasírtokat lusta háziasszony módszer szerint keverem össze (mentségemre legyen mondva, így sokkal finomabb, szaftosabb lesz az eredmény), avagy a darált húst, a tojást, sót, borsot, megpucolt fokhagymát, köményt és a petrezselymet beleteszem az aprítómba és 2-3 perc alatt összeturmixolom a masszát.
- Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítek, közben kiporciózom és gombócolom a masszát, majd pár perc alatt megsütöm a köftéket. Tányérra teszem őket, majd a maradék pörcös olajba fokhagymát reszelek, sót, borsot teszek, és végül felöntöm kb 2 dl paradicsompürével. Vízzel lazítom, ha szükséges, és rottyanásig főzöm.
- Visszateszem a paradicsomos szószba a köftéket (esetleg pár szem krumplit is), újabb petrezselyem adagot szórok rá, és lefedve kb fél óra alatt készre főzöm.
Nekem tetszik, és várom az arabos ízvilágot, a fent említett ételeket kihagyhato,d szerintem más sem fogja hiányolni...:)
VálaszTörlésÖrülök,h tetszik..remélem majd a többi arabszerű is tetszeni fog :)
TörlésÉn sem fogom esténként telesírni a párnát amiatt, hogy nem tudom meg a sült tehéntőgy receptjét:)...ennek a receptnek viszont nagyon örülök, mert idén is indulunk a gyömrői lecsó fesztiválon, ahol hagyományos lecsót főzünk, de mivel tavaly is hússal tálaltuk és 3. helyezést értünk el, az idén is valamilyen mennyeien ízesített húsgolyót gondoltam a lecsó mellé. Köszi az ötletet!
VálaszTörlésHihi, örülök, h nem okozok mély, lelki sérülést a tehéntőgy mellőzésével :)
TörlésRemélem az idei versenyen minimum elsők lesztek ;)
Arab ételekben nem vagyok jártas, de ez a recept nagyon tetszik. Köszi, hogy megmutattad. :)
VálaszTörlésÉn sem igazán vagyok otthon az arab kajákban, sokáig ódzkodtam is tőlük, mert kóstoltam egy-két nagyon érdekeset.. de most próbálom legyőzni a félelmeimet..azt hiszem, ez a köfte nagyon jó kezdés volt az újra-ismerkedéshez :)
TörlésNagyon tetszik, főleg a krumplis verzió! :)
VálaszTörlésÖrülök :)
TörlésCsoda finom lehet. Arab ételt én sem nagyon főztem még. Kipróbálandó!
VálaszTörlésHú, nagyon az! Csak ajánlani tudom, ez nem áll annyira messze a magyar ízlésvilágtól szerintem, de mégis egy kicsit pikáns, "keleties" :)
TörlésMegkóstolnám én is! És várom az elkövetkezőket is:)
VálaszTörlésHozom őket hamarosan :)
Törléshűűűűha, de jól néz ki! :) Én is ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog nektek is :)
TörlésIstenien néz ki:) Próba listára felkerült:)Jöhetnek az arab receptek:)
VálaszTörlésKöszi Nyammm-társ :) Hamarosan jönnek majd :)
TörlésNagyon ígéretes! Összetevőiben hasonlít a fasírthoz. Mosolyogtam magamban, miközben olvastam a receptet: elképzeltem, hogy háborogna a Férjem, miért kell elrontani a húst paradicsommal. Mert ő nem szereti a paradicsomlét, legalábbis ezt állítja. Én meg nagyon, mindent, ami paradicsomos.
VálaszTörlésÉn sem szeretem a paradicsomos húsgombócot..de ezt így, hogy ilyen jó fűszeres, bármikor megenném :)
Törlés