2012. május 13., vasárnap

Tunéziai köfték

 

Egy kedves muszlim testvérem receptje alapján készültek ezek a brutálisan finom köfték..nem túlzok, tényleg eddig ez viszi a pálmát, pedig kóstoltam már néhány változatot.
Hiába no, ő jobban otthon van az arab ételek világában, mint én, de ezt a hiányosságomat is igyekszem pótolni, hiszen pont a napokban találtam rá az egyik arab/közel keleti receptes gyűjteményemre. Lesz mit kipróbálni onnan is, bár ha nem bánjátok, az olyan csemegéket, mint a sült tehéntőgy, illetve a sült bárányfej mellőzni fogom :)
Íme tehát a zsenáliás köfterecept..

Hozzávalók:
  • kb 40 dkg darált hús
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 jó nagy csokor friss petrezselyem
  • bors
  • 1 tojás
  • 1-1.5 tk őrölt kömény
  • Harissa (csípős arab "Piros Arany")/Erős Pista (aki nem szereti csípősen, ezt kihagyhatja)
  • paradicsompüré

Elkészítés:
  1. Újabban a köftéket/fasírtokat lusta háziasszony módszer szerint keverem össze (mentségemre legyen mondva, így sokkal finomabb, szaftosabb lesz az eredmény), avagy a darált húst, a tojást, sót, borsot, megpucolt fokhagymát, köményt és a petrezselymet beleteszem az aprítómba és 2-3 perc alatt összeturmixolom a masszát.
  2. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítek, közben kiporciózom és gombócolom a masszát, majd pár perc alatt megsütöm a köftéket. Tányérra teszem őket, majd a maradék pörcös olajba fokhagymát reszelek, sót, borsot teszek, és végül felöntöm kb 2 dl paradicsompürével. Vízzel lazítom, ha szükséges, és rottyanásig főzöm.
  3. Visszateszem a paradicsomos szószba a köftéket (esetleg pár szem krumplit is), újabb petrezselyem adagot szórok rá, és lefedve kb fél óra alatt készre főzöm.
 

18 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik, és várom az arabos ízvilágot, a fent említett ételeket kihagyhato,d szerintem más sem fogja hiányolni...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök,h tetszik..remélem majd a többi arabszerű is tetszeni fog :)

      Törlés
  2. Én sem fogom esténként telesírni a párnát amiatt, hogy nem tudom meg a sült tehéntőgy receptjét:)...ennek a receptnek viszont nagyon örülök, mert idén is indulunk a gyömrői lecsó fesztiválon, ahol hagyományos lecsót főzünk, de mivel tavaly is hússal tálaltuk és 3. helyezést értünk el, az idén is valamilyen mennyeien ízesített húsgolyót gondoltam a lecsó mellé. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hihi, örülök, h nem okozok mély, lelki sérülést a tehéntőgy mellőzésével :)
      Remélem az idei versenyen minimum elsők lesztek ;)

      Törlés
  3. Arab ételekben nem vagyok jártas, de ez a recept nagyon tetszik. Köszi, hogy megmutattad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem igazán vagyok otthon az arab kajákban, sokáig ódzkodtam is tőlük, mert kóstoltam egy-két nagyon érdekeset.. de most próbálom legyőzni a félelmeimet..azt hiszem, ez a köfte nagyon jó kezdés volt az újra-ismerkedéshez :)

      Törlés
  4. Nagyon tetszik, főleg a krumplis verzió! :)

    VálaszTörlés
  5. Csoda finom lehet. Arab ételt én sem nagyon főztem még. Kipróbálandó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nagyon az! Csak ajánlani tudom, ez nem áll annyira messze a magyar ízlésvilágtól szerintem, de mégis egy kicsit pikáns, "keleties" :)

      Törlés
  6. Megkóstolnám én is! És várom az elkövetkezőket is:)

    VálaszTörlés
  7. hűűűűha, de jól néz ki! :) Én is ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  8. Istenien néz ki:) Próba listára felkerült:)Jöhetnek az arab receptek:)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon ígéretes! Összetevőiben hasonlít a fasírthoz. Mosolyogtam magamban, miközben olvastam a receptet: elképzeltem, hogy háborogna a Férjem, miért kell elrontani a húst paradicsommal. Mert ő nem szereti a paradicsomlét, legalábbis ezt állítja. Én meg nagyon, mindent, ami paradicsomos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem szeretem a paradicsomos húsgombócot..de ezt így, hogy ilyen jó fűszeres, bármikor megenném :)

      Törlés