2011. november 6., vasárnap

Nugát


Nem tudom, ki hogy van vele, de itt felénk nem "terem" minden sarki boltban nugát. Néha viszont egy-egy sütibe, bonbonba kifejezetten ez jönne jól, és ilyenkor bizony sűrű anyázásokba kezdek, hogy miért is nem terem minden sarki boltban nugát! :)
Szerencsére mostanában kevesebbet hőzöngök emiatt, ahelyett inkább megkérdezem barátomat, a Guglit, hogy vajon tud-e segíteni a problémámon?

Kb 1 éve találtam rá Rita konyháján egy nagyon ígéretesnek hangzó nugát receptre. Kipróbáltam és bejött. Igaz, kicsit darabosabb, morzsalékosabb, mint azt elképzeltem, de egy kis tejszínnel lehet rajta segíteni a felhasználáskor.
Kb 2 hétig minden probléma nélkül elvan magában a hűtőben.

Hozzávalók (30 gr-hoz):

  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg jó minőségű tejcsoki
  • 10 dkg pirított, hámozott mogyoró
  • 1 tk vaj.

Elkészítés:

  1. A cukrot kávédarálón őröljük nagyon finomra (ki lehet próbálni sima porcukorral is. Nálunk azt se lehet kapni, úgyhogy én mindig darálok.). Majd ugyanezt tegyük meg a mogyoróval is. Mivel elég olajos, néhány kanál cukorral segíthetünk rajta.
  2. A tejcsokit a vajjal gőz fölött olvasszuk meg, majd miután kicsit hűlt, kezdjük el hozzágyúrni a mogyorót és a cukrot. Addig gyurmákoljuk hozzá az alapanyagokat, míg egynemű, jól formázható masszát nem kapok.
  3. Ezután már használhatjuk is, illetve gondosan becsomagolva elrakhatjuk későbbre.

Ez a recept (ill a linkje) megtalálható a most nyílt "Saját kezűleg - bolti helyett" című oldalon. Fejléc alatt kattinthattok rá.

11 megjegyzés:

  1. De jó! Azért nálunk sincs minden boltban, szóval jól jön. Aki nagyon keresi, az Aldiban vettem múltkor, marcipán is van jó áron.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk sem lehet kapni mindenfelé. A múltkor az Aldiban volt idénytermék. Vettem hármat, de pocsék! Harapni lehet benne a cukrot és a tejport. Különben szerintem nugát helyett lehet nutellát is használni. Ami nekem van házi:

    http://teakert.blogspot.com/2011/09/nutella.html

    Annyi az átalakítás -mivel az enyém kenhető- hogy méz kihagy, viszont kicsivel több csoki kell bele.

    VálaszTörlés
  3. Bocsi, megint én!)) Csak írtad, darabos. Nem tudom pontosan a menetét, hogy készíted, de...pörköld meg egészben egy serpenyőben, majd morzsold le a héját és úgy daráld le a kávédarálón. Nekem azért kevésbé "rágós", mert átszűröm, illetve szűrőn átpasszírozom, és csak úgy teszem üvegbe. Ha a te receptednél maradsz, valóban segíthet egy kis tejszín, és azzal passzírozgatni, majd úgy tenni a többi hozzávalóhoz.)

    VálaszTörlés
  4. Én is vettem marcipánt az Aldiban, de a nugát nem volt szimpi. Mondjuk ha a Te nugátodat elkészítem, akkor már neki is állhatok a Mozart kuglernek. Vagy ahhoz kell még valami? Nem tudod?

    VálaszTörlés
  5. A mozart kuglihoz igen kell. Pisztácia. Kívül étcsoki, aztán marci, nugát, legbelül pisztáciakrém..itt tutkó nix, még sótlan pisztit sem találtam. De portugesében talán honosabb. Bocsi, hogy én válaszoltam, elettem nyami kenyerét.))

    VálaszTörlés
  6. Teakert-Ani! Semmi gond, úgyis csak nagyjából volt sejtésem, h miből áll a Mozart golyó.
    Köszi a Nutellás ötletet, emlékeztem is rá, nagyon guszta.
    Egyszer már én is csináltam hasonlót, csak csoki nélkül, tisztán mogyoróból. Fincsi volt nagyon, de nem valami fotogén :)
    Ki fogom próbálni a receptedet.
    Sótlan pisztáciát meg tényleg elég nehéz szerezni, nekem is Töröko.ban sikerült (ott elég sokat használják). Hallottam olyat, h ha a sós pisztáciát beáztatod kicsit, akkor jó lesz...nem tudom, esetleg egy próbát megérhet a dolog.

    VálaszTörlés
  7. Igen, ez lehet, jó ötlet, ha találok kicsit minőségibb pisztit. Hétvégén vettem sósat, de só alig volt rajta - nem kell soká áztatni legalább - viszont jó része zárt, egy másik részében meg csak valami kukacos kiszáradt maradék van. Nem ismerem a spanyol piacot, de tényleg, a piacon nincs? Hogy Törököt mondod, Németben pl. rengeteg török zöldséges, de spanyolban is elég sok muszlimnak kell lennie, ők meg eszik elvileg. Vagy nem? Neked sem egyszerű!Különben még mindig flakonos vizet kell inni, mert a csapvíztől beteg leszel?

    VálaszTörlés
  8. Sajnos nincs a piacon sem. Van sózott, kicsit sózott, de sótlan nincs. Hja, vannak itt arabok, meg arab bolt, és ott is sózott piszti van.

    Igen, általában flakonos vizet iszunk/isznak, de nem azért, mert a csapvíztől betegek lennénk, egyszerűen csak nem jó az íze.

    VálaszTörlés
  9. Világválság! Pisztáciahiány van. Gondoltam déli országokban mégiscsak. De nem. Bár, még Pepper nem mondta el mi a helyzet ezügyben Portugáliában. Ja, és legalább annyi eszük lenne, hogy aromát gyártanak. Azt sem. Pedig Németben is kerestettem. Nincs.

    VálaszTörlés
  10. Hát csajok, nálunk sincs sótlan :( Épp a múltkor panaszkodtam a facebookon és kaptam tanácsot: a sós pisztáciát nedves konyharuhával kell dörzsölni és lejön a só. Azt mondják, müködik. A baj csak az, hogy a sós pisztácia is nagyon-nagyon drága :( DE, a múlt héten az Aldiban vettem sótlan, darabolt pisztáciát, kb. 70 g-osat,1 euró valamennyiért. Drága volt, de egy sütibe elég lesz. Szóval ez a portugál válságos pisztácia helyzet :(

    VálaszTörlés