2012. szeptember 13., csütörtök

Hawashi


 

Törökország után egy kicsit Egyiptom felé vesszük az irányt. Az egyik kedvenc receptes Facebook-os csoportomban esett szó nemrégiben erről az ételről. Rögtön ráismertem, hogy ezt, illetve valami nagyon hasonlót ettem is nemrégiben egy marokkói családnál. Oda meg vissza voltam tőle, de a receptet persze elfelejtettem elkérni. Nagy szerencsémre most épp az ölembe pottyant, úgyhogy ma Keletre röppentünk...

Az egész dolog alapvetően pofonegyszerű: fűszeres darált húsos töltelék arab kenyérbe töltve, sütőben megsütve.
Igen ám, de én miért is ne nehezítsem a saját helyzetemet ugye...mivel arab kenyér itt nincs, ezért magamnak kellett kreálni valami ahhoz hasonlót. Kaptam egy jó kis csapati receptet, így nekiálltam annak. Ennek elvileg sülés közben fel kellene púposodnia, ergo üregesednie, ami nálam kimaradt, így abból amolyan hawashi-csapati tekercsek születtek. Ám nem maradt ki az "igazi" hawashi-feeling sem: bolti pitába (az legalább tutira üreges) kanalaztam a töltelékből, megkentem egy kis vajjal, megszórtam némi fekete maggal (nigella sativa), majd beküldtem a sütőbe. Igaz, nem olyan volt, mint a marokkói változat, de ez is nagy kedvenc lett a béna csapatimmal együtt :)


CSAPATI


Hozzávalók (kb 25 db-hoz):
  •  4 csésze liszt
  • víz

Elkészítés:
  1. A lisztet beleszitáljuk egy tálba, megsózzuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy egy könnyű, ruganyos, puha, nem ragadós tésztát kapjunk (nekem kb fél csészényi kellett).
  2. Vizes konyharuhával lefedjük a tálat, majd 1 órát pihentetjük.
  3. Újra átgyúrjuk a tésztát, majd diónyi darabokat lecsippentünk belőle és papírvékonyra kinyújtjuk.
  4. Forró serpenyőben megsütjük mind a két oldalát, és amikor púposodni kezd, egy villával a nyílt láng fölé tartva fényesre pirítjuk (nálam ez a rész kimaradt, mivel első körben sikerült némi harci sérülést beszereznem).




HAWASHI


Hozzávalók:
  • arab kenyér/pita
  • darált hús
  • hagyma (nagyon sok)
  • chili (nálam pehely)
  • pirospaprika
  • bors
  • őrölt kömény

Elkészítés:
  1.  Originál verzió szerint kis olajon hagymát dinsztelünk, majd hozzáadjuk a fűszerekkel összekevert darált húst, és addig pirítjuk, míg a leve el nem párolog. 
  2. Én viszont az aprítómba tettem a nagyjából összevagdalt hagymát, darált húst, sót, borsot és a köményt, majd pépesre daráltam a cuccot.
  3. Serpenyőben kevés olajat hevítettem, majd rápakoltam a masszát, és elkezdtem pirítani. Amikor már majdnem kész lett, hozzáadtam a pirospaprikát, hamar elkevertem, majd elzártam a gázt.
  4. Pitába töltöttem, vajat kentem a tetejére, megszórtam kevés fekete maggal, majd alufóliába csomagolva betettem 180 fokra sülni kb 15-20 percig. Az utolsó 5 percre kicsomagoltam, hogy a teteje kicsit megpiruljon.
  5. Bé verzió szerint pedig az elrontott csapatik közepére ráhalmoztam, tekercseltem és már ettük is.

 

7 megjegyzés:

  1. Nkem így tetszik a Csapatid meg a képeid is hűmeghá:) Mikormikormikor lesz már időm a konyhában lenni?????:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, aranyos vagy :)
      Sok sikert a vizsgáidhoz, aztán siess vissza a konyhába :)

      Törlés
  2. Húúúúúú, de állati... Imádjuk az ilyesmiket! Nagyon! :-)

    VálaszTörlés
  3. a kömény az biztos nem római kömény? (cumin angolul, és nagyon sokszor összetévesztik, köztük sokáig én is :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehet, hogy római kömény eredetileg. Szvsz így is, úgy is fincsi :)

      Törlés
  4. :) most találtam a blogodra! Nagyon tetszik..

    http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu

    puszi

    VálaszTörlés