...avagy (török) búzadarás édesség. Ennek a receptjét még sok-sok évvel ezelőtt tanultam egy kedves barátnőmtől.
Törökországban több helyen is ettem már. Van, ahol aszalt dolgokat, kókuszreszeléket is tesznek bele, vagy búzadara helyett liszttel készítik (csak akkor már nem "irmik"). Mindegyik verzió nagyon finom, és..hát nem éppen egy kalóriaszegény nasi (de kit érdekel?)
Hozzávalók:
- 62,5 gr vaj
- 1-1 marék durvára vágott dió, mogyoró, mandula, fenyőmag (esetleg aszalt gyümölcs, kókuszreszelék...)
- 1 pohár (= 2 dl-s) búzadara
- 1/2 pohár cukor
- 1 csomag (vagy 1 ek) vaníliás cukor
- 1,5 pohár tej
Elkészítés:
- A vajat egy lábasban felforrósítjuk. Amikor már serceg, hozzáadjuk a gorombára vágott, szabadon választott magvainkat, és gyorsan átkeverjük.
- Beleöntjük a lábasba a búzadarát is, majd addig kevergetjük folyamatosan, míg a gríz aranybarna nem lesz.
- Ekkor hozzáadjuk a cukrokat, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel. Ezt is hamar átkeverjük, majd kis lángra váltunk, és addig főzzük ezt az egyveleget, míg a dara magába nem szívja az összes tejet.
- Folpackkal kibélelt formába öntjük a masszát, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Szeletelve, ezzel-azzal megszórva tálaljuk.
Végre itt vagy:) Ez mennyei lehet! Lehetséges az, hogy ezt görögök is készítik, csak mert most nyáron volt szerencsém hasonlót enni kétszer is és azóta keresem, hogy mi lehet....ez nagyon hajaz rá:) Ki fogom próbálni!
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésAz könnyen meglehet, hogy ez ugyanaz, mert a török-görög konyha eléggé hasonló (ugyanaz - de ezt egyik félnek se mondd meg :D )
Jól néz ki nagyon. szívesen kipróbálnék egy fenyőmagos kókuszos verziót :)
VálaszTörlésNagyon tetszik az ötlet, már hiányoztál!
VálaszTörlésAdél, ez több, mint izgalmas. Ezermilliószázalék, hogy kipróbálom!!!
VálaszTörlésNagyon tetszik, szívesen megkóstolnám.:)
VálaszTörlésHmmmmm, hát ez nagyon klassz! jöhetne egy kis (nagy) szelet belőle! :) Szupi, hogy visszatértél! :))
VálaszTörlésÉrdekes recept:)
VálaszTörlésEz tetszik, megkóstolnám:)
VálaszTörlésKöszi mindenkinek :) Remélem nektek is ízleni fog, ha kipróbáljátok :)
VálaszTörlés