Úgy néz ki, mostanában a Facebookról sütök :) Igen-igen, ismét a kedvenc receptes csoportomból hoztam egy receptet. Eredetileg fahéjas koszorúként futott be fényes karriert a csoport tagjai között, aztán hamar feltűntek a kakaós, diós változatok is. Én, némi kamraürítési szempontokat is figyelembe véve, a maradék mogyorónkat és tahinikrémünket töltöttem a koszorúmba...ő már - a gyerekdallal ellentétben - biztos nem szomorú, én azonban egy kicsit az vagyok..ez az utolsó bejegyzésem innen, a napfényes Spanyolországból :(
motyónk összepakolva, hamarosan indulunk az Új felé...
Na, de búfelejtőnek inkább majszolok egy kicsit a koszorúmból!
Hozzávalók (2 db koszorúhoz):
- 50 dkg liszt
- 1 ek méz
- 3 dl víz
- 1/4 tk só
- 2 dkg friss élesztő (vagy 7gr szárított)
- 2-3 ek darabos mogyorókrém (ill. frissen aprított mogyoró)
- 3-4 ek tahini (=szezámpaszta)
- 2 ek olvasztott vaj
- 1 ek cukor
Elkészítés:
- A tésztához valókat betesszük a kenyérsütőgépbe, majd dagasztó funkcióra állítjuk, és amíg a gép dolgozik, addig elkészítjük a tölteléket.
- Ha darálni kell a mogyorót, akkor (nem túl finomra) megdaráljuk. Hozzákeverjük a tahinihez, és ízlés szerint édesítjük. Hogy kenhetőbb masszát kapjunk, vajat olvasztunk és elkeverjük benne a mogyorós tahinit. Félretesszük.
- Kb fél óra alatt megkel a tészta, úgyhogy jöhet a formázás. Gyengéden átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Egyenként kb 3 mm vékonyra kinyújtuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük, mint a bejglit. Hosszában félbevágjuk, majd a tésztacsíkokat a töltelékes felével kifelé fordítjuk. A tetejét összefogjuk, majd szépen összefonjuk/sodorjuk a csíkokat. A végén szintén összefogjuk, és koszorúba hajlítjuk. A vizualizáció kedvéért itt egy kép a folyamatról: (Kép forrása innen)
- Előmelegített sütőben (180 fok), kb 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
- Én a végén, még azon forrón, lekentem egy kis mézzel és szezámmagot potyogtattam rá.
Eredeti (angol) recept itt
Magyar recept itt
Tyü, ez fenomenális! És a fotók... Csudajók! Good bye Szomszéd :( :)
VálaszTörlésKöszi Judit!
TörlésAdéu..avagy adeus(ugye?) kedves Szomszéd :)
Adeus! Azért továbbra is Szomszédomnak tekintelek. Meg az is vagy :)
Törlés♥ ♥ ♥
TörlésNahát ez valami fenséges kalácska lett! Különleges íze lehet! Tavaly csináltam otthon Tahinit, valamihez kellett... Csodás! És a képek is nagyon bejönnek! :o)
VálaszTörlésKöszi Illéskrisz! :)
TörlésGyönyörű!!! Minden...
VálaszTörlésÉn ugyanígy vagyok Nálad :)
TörlésSok szerencsét az újhoz :)
VálaszTörlésAzta, ez nagyon csodás!
VálaszTörlés:) fincsi is volt nagyon
TörlésCsodaszép és csoda fincsi is lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :)
TörlésNagyon szép kalács!
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésEz valami isteni lehet, beszerzem a tahini-t és megcsinálom, nagyon nyerő lenne nálunk!
VálaszTörlésRemélem ízleni fog Nektek is!
TörlésAmúgy házilag is meg tudod csinálni a tahinit. Pirított szezámmagot kell ledarálni egy kis olívaolajjal, Mézigörlnél láthatod, hogy milyen a végeredmény >> http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/2012/03/tahini.html