2012. október 2., kedd

Tahinis-mogyorós koszorú

 

Úgy néz ki, mostanában a Facebookról sütök :) Igen-igen, ismét a kedvenc receptes csoportomból hoztam egy receptet. Eredetileg fahéjas koszorúként futott be fényes karriert a csoport tagjai között, aztán hamar feltűntek a kakaós, diós változatok is. Én, némi kamraürítési szempontokat is figyelembe véve, a maradék mogyorónkat és tahinikrémünket töltöttem a koszorúmba...ő már - a gyerekdallal ellentétben - biztos nem szomorú, én azonban egy kicsit az vagyok..ez az utolsó bejegyzésem innen, a napfényes Spanyolországból :(
 motyónk összepakolva, hamarosan indulunk az Új felé...
Na, de búfelejtőnek inkább majszolok egy kicsit a koszorúmból!




Hozzávalók (2 db koszorúhoz):
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek méz
  • 3 dl víz
  • 1/4 tk só
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 7gr szárított)
  • 2-3 ek darabos mogyorókrém (ill. frissen aprított mogyoró)
  • 3-4 ek tahini (=szezámpaszta)
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1 ek cukor

Elkészítés:
  1.   A tésztához valókat betesszük a kenyérsütőgépbe, majd dagasztó funkcióra állítjuk, és amíg a gép dolgozik, addig elkészítjük a tölteléket.
  2. Ha darálni kell a mogyorót, akkor (nem túl finomra) megdaráljuk. Hozzákeverjük a tahinihez, és ízlés szerint édesítjük. Hogy kenhetőbb masszát kapjunk, vajat olvasztunk és elkeverjük benne a mogyorós tahinit. Félretesszük.
  3. Kb fél óra alatt megkel a tészta, úgyhogy jöhet a formázás. Gyengéden átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Egyenként kb 3 mm vékonyra kinyújtuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük, mint a bejglit. Hosszában félbevágjuk, majd a tésztacsíkokat a töltelékes felével kifelé fordítjuk. A tetejét összefogjuk, majd szépen összefonjuk/sodorjuk a csíkokat. A végén szintén összefogjuk, és koszorúba hajlítjuk. A vizualizáció kedvéért itt egy kép a folyamatról:           (Kép forrása innen)
  4. Előmelegített sütőben (180 fok), kb 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.
  5. Én a végén, még azon forrón, lekentem egy kis mézzel és szezámmagot potyogtattam rá.

Eredeti (angol) recept  itt
Magyar recept itt

17 megjegyzés:

  1. Tyü, ez fenomenális! És a fotók... Csudajók! Good bye Szomszéd :( :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Judit!

      Adéu..avagy adeus(ugye?) kedves Szomszéd :)

      Törlés
    2. Adeus! Azért továbbra is Szomszédomnak tekintelek. Meg az is vagy :)

      Törlés
  2. Nahát ez valami fenséges kalácska lett! Különleges íze lehet! Tavaly csináltam otthon Tahinit, valamihez kellett... Csodás! És a képek is nagyon bejönnek! :o)

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép és csoda fincsi is lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez valami isteni lehet, beszerzem a tahini-t és megcsinálom, nagyon nyerő lenne nálunk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog Nektek is!
      Amúgy házilag is meg tudod csinálni a tahinit. Pirított szezámmagot kell ledarálni egy kis olívaolajjal, Mézigörlnél láthatod, hogy milyen a végeredmény >> http://mezesfinomsagok.blogspot.hu/2012/03/tahini.html

      Törlés