Egy kedves ismerős a Facebook-on azzal a nagyszerű ötlettel állt elő, hogy bepötyög egy receptet, majd nekünk, többieknek az a feladatunk, hogy megsütjük, lefotózzuk, majd feltöltjük az ominózus FB-os csoportba.
Persze azonnal lecsaptam a lehetőségre és erre a receptre.
Mit mondjak? Abszolúte megérte...rég ettem már ilyen finomat! Állagra eléggé emlékeztet a keleties jellegű, grízes, szirupos édességekre, de ez közel sem olyan émelyítő, mint azok.
Az eredeti recepttől kicsit eltértem, mivel nem szeretem a málnát, de ide úgy írom le, ahogy van (zárójelben az én verziómmal).
Hozzávalók:
- 35 dkg málna (kb 3-4 karéj kandírozott narancshéj, és néhány marék szeletelt mandula)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 15 dkg mandula
- 3 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tk vanília esszencia
- 1 citrom, v narancs
- 2 ek méz
- 4 db szegfűszeg
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A mandulát kicsit megpirítjuk (vigyázni kell, nehogy megégjen). Ha kihűlt, ledaráljuk.
- A szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a narancs héjával habosra keverjük. A tojásokat lágyan felverjük, amit apránként a masszához adagolunk. Hozzáadjuk a darált mandulát is, végül a vanília kivonatot és addig verjük, amíg egynemű lesz.
- Egy 25 cm átmérőjű kerek sütőformát kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Néhány szem málna kivételével, amit a végén díszítésként fogunk használni, a málnát a sütőformában egyenletesen elosztjuk (illetve ugyanezt eljátsszuk a kandírozott narancshéjakkal és a mandulaszeletkékkel), majd ráöntjük a tojásos masszát.
- Előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban, 180 fokon 25 percig sütjük.
- Amíg sül a piskóta elkészítjük a szirupot (ha akarjuk). A vizet, a citrom/narancs héját és a levének a felét, a mézet, valamint a szegfűszeget egy lábasba tesszük, felforraljuk és 5-10 percen át főzzük.
- Ha letelt a 25 percnyi sütési idő, kb. öt kanálnyi főzőlevet a piskóta tetejére locsolunk és 200 fokon még 5 percig sütjük.
- Hagyjuk kicsit kihűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük és málnával (vagy a maradék narancshéjjal és szeletelt mandulával) díszítjük.
Köszönet a receptért Diana Pencznek :)
A látvány nagyon rendben van. Várom a receptet is. :)))
VálaszTörlés