2011. november 2., szerda

Almás-szilvás-gránátalmás rétes


Kezd nagyon egysíkú lenni a blog, hisz' már elég hosszú ideje csak süti süti hátán...a rossz hírem az, hogy ez a széria még egy ideig folytatódni fog, mert ezen a poszton kívül legalább 2 db édes dolog van (egyelőre) a tarsolyban..sorry :)
Mostanában egész egyszerűen nincs hangulatom új kajákat kipróbálni, inkább a könnyen elkészíthető nyalánkságok felé kacsintgatok. Hamarosan új korszakot nyitok a bonbonozásban is, mert megrendeltem az első polikarbonát formámat egy szupi maghőmérővel együtt. Amint megérkezik a csomag (meg mi is Haza), bele is vetem magam a pralinék művészi világába...elméletben már pörfikt vagyok (tiszta durva, még erről is álmodom...kezeltetnem kéne magam? :))
No, de most ejtsünk pár szót inkább erről az igazi őszies hangulatú rétesről.
Ha rétes, nekem mindig az almás rétes jut eszembe. Valahogy nekem ez az alap. Szerencsére a férjem is nagyon szereti így, úgyhogy általában nem kérdés, hogy milyet süssek.
Szerettem volna azért felturbózni egy kicsit, ezért jól beleástam magam a hűtőszekrény tartalmába. Akadt 1-2 felhasználásra váró szilva, meg a gyümölcskosárban egy szép darab gránátalma..nosza, házasítsuk hát össze őket :)
Kicsit szkeptikus voltam, hogy hogyan fogja viselni a gránátalma a sütést, de jelentem, elég jól tűrte, csak picit lett szottyos, szépen roppant a fogam alatt, amit körülölelt a lágy, krémes alma és a fanyar szilva. Na, de elég a meséből, jöjjön a recept.



Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap
  • 2-3 alma
  • fél db gránátalma
  • 2-3 db szilva
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • kb 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

  1. Az almákat pucoljuk meg, majd reszeljük le a reszelőnk legnagyobb lyukán. Nyomkodjuk ki enyhén a levét, majd pároljuk meg. Ha nem elég édes az almánk, ízlés szerint cukrozhatjuk/mézezhetjük.
  2. A szilvát vágjuk nagyon apróra. A gránátalmából ütögessük ki a magokat.
  3. A vajat olvasszuk meg, majd tegyük félre.
  4. Fogjunk 3 db réteslapot, vajazzuk meg őket egyenként, majd helyezzük egymásra. Kenjük rá az almát, szórjuk meg a szilvával és a gránátalmával, majd koronázzuk meg a Bourbon vaníliás cukorral.
  5. Tekerjük fel, majd helyezzük tepsibe.
  6. Előmelegített (kb 180 fok) sütőben süssük aranybarnára.
  7. Porcukorral meghintve tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Hankka bableve után most diekt jólesik egy kis édes.)) Egy valamit azért hzzáfűznék: egyelőre! Az egyenlőre szó mást jelent. Sok blogon olvastam már, nem te vagy az egyetlen nyugi. És nem is rosszindulatból szólok...majd egyszer posztolok a blogokon lévő tipikus hibákról. Ha nálam észrevesztek, nyugodtan szóljatok!))

    VálaszTörlés
  2. Nem baj, nem baj, hozzad csak ezeket a nyalánkságokat! Annyira tetszik, ahogy a kis helyes gránátalma magocskák megbújnak benne!
    Teljesen normális, hogy ezzel álmodsz, ugyanígy vagyok vele! :-) Vagy akkor én sem vagyok normális! :-) Várom, miket készítesz majd! :-)

    VálaszTörlés
  3. Teakert! Köszi a javítást! Utána is fogok nézni ennek az egyelőre-egyenlőre dolognak. Nagyon tud irritálni amúgy, ha valamit nem helyesen mondok-írok, úgyhogy ezer hála, h szóltál :)

    Katuci! Köszi :)
    Ami meg a bonbonozást illeti, már én is várom, h miket készítek majd :)

    VálaszTörlés
  4. Én is javítok: hozzáfűznék.)))

    VálaszTörlés