2011. november 5., szombat

Express croissant


Amikor még anno rátaláltam Limara pékségére, napokig csak böngésztem a szépséges alkotásai közt. Olyannyira a bőség zavarában tobzódtam, hogy még éjjel is a habkönnyű, illatos kelt tésztáiról álmodtam. Leginkább ez az expressz "gyors" croissant izgatta a fantáziámat, de valahogy mégse kerítettem rá sort eddig. A napokban Barbi konyhájában pillantottam meg újra, és akkor már az sem akadályozott meg abban, hogy rögvest nekiálljak, hogy egy anya-lánya "harcokkal" teli napon voltam túl, és nagyjából úgy este 7-8 körül lehetett.
Megérte a fáradtságot, mert az igazi croissant-hoz kísértetiesen hasonló produktum lett a végeredmény..jól is esett este 11 után :)



Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g)
  • 2 dl tej
  • 1 kk só
  • 4-5 ek. cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára.
  2. Ezután nyolc egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtom jó vékonyra, kör alakúra..
  3. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.
  4. Ezután a tésztát kinyújtottam, olyan 2-3 mm vastagra, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).
  5. Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Most mentek egy éjszakára a hűtőbe, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.
  6. Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, tojással lekenve mennek a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 15 percre.
Az eredeti receptet (szó szerint...bocs, nem fogalmaztam át), és fázisfotókat itt találjátok.
Én csak fél adagot csináltam, így is kb 12 db szép nagy kiflim lett, köztük 6 db töltetlen-sajttal szórt, és 6 db füstölt sajtos-sajttal szórt.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon guszták lettek a croissantjaid. Régóta én is szemezek velük, lehet hogy elkészítem.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm :)
    Érdemes elkészíteni, mert tényleg fincsi. Tölteni is lehet mindenfélével, édessel-sóssal...

    VálaszTörlés
  3. Este 11 után etted is??? Na ilyet én már nem tehetek. :(
    Gyönyörű lett, szépen fotóztad, most befalnék párat! Örülök, hogy már Spanyolországból is van egy virtuális kedves ismerősöm! :D És az anya-lánya "harcokat" ismerem. A picivel mindennap megvívok, mert ez az a - próbálgatom a határaim - korszak, a tíz évvel öregebbel pedig kiskamasz viták vannak rendesen! De nem panaszkodom, örülök, hogy két lányom van! Ja és egy harmadik gyermekem is van! A férjem! :DD

    VálaszTörlés
  4. Te ehetsz este 11 után, rajtad még elfér. Nekünk nagyobb daraboknak meg már úgyis mindegy.)) A croissant-nal engem is meg lehet fogni, pláne ha még friss, meleg.

    VálaszTörlés
  5. Barbi! Huh, akkor te szépen benne vagy a "harcolós" időszakban!

    Teakert! Na igen, nem véletlenül nem vártam reggelig az első kóstolással :)

    VálaszTörlés
  6. Szuper lett! Harapnivaló a gyönyörű fotódon! Este 11-kor publikusan már én sem merném, titokban viszont dehogy is bírnám reggelig! ;))))

    VálaszTörlés
  7. Mondtam már, hogy imádom ezt a csészédet? Ilyet nem lehet nyerni nálad?:)) Persze a croissant is isteni lehet.

    VálaszTörlés
  8. Háhhá, Kati! Jó ötletet adtál, h mit sorsoljak a 100. rendszeres olvasó után ;)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, nem sok jobb módja van egy nap lezárásának. :-)

    VálaszTörlés