2012. április 22., vasárnap

Epres-bazsalikomos-habcsókos pohárdesszert

 

Kb 1 éve láttam meg Praliné Zsuzsi blogján az epres-bazsalikomos bonbont ... azóta az eper-bazsalikom bűvöletében élek, de ezidáig még vagy bátorságom, vagy bazsalikomom nem volt, hogy kipróbálhassam ezt a csodát.
Most Katuci blogszülinapi játéka kapcsán összegyűjtöttem minden erő-, és bazsiforrást és már semmi nem állíthatott meg abban, hogy létrejöjjön ez a könnyű és finom pohárdesszert.

  

Úgy 2 hete láttam a TV Paprikán egy műsort, amiben egy menő cukrász (persze amilyen neves, annyira el is felejtettem a nevét) készített valami hasonlót, csak málnából, meg sima habcsókból. Már akkor megtetszett az ötlet, úgyhogy most adaptáltam is...meg kell mondjam, nagyon klappol a dolog :)




 Hozzávalók (3-4 személyre):

Az epermousse-hoz:
  • kb 150 gr eper
  • fél marék bazsalikomlevél
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 1.5-2 dl habtejszín
  • 1-2 tk  vaníliás cukor
A kakaós habcsókhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • annyi porcukor, amennyitől sűrű masszát kapunk ~ 150 gr
  • fél tk ecet
  • 2 ek kakaópor



Elkészítés:
  1. A habcsókhoz elkezdjük felverni a tojásfehérjét. Ha már habos, apránként adagoljuk hozzá először a kakaót, majd a porcukrot. Ha már a habverővel "szeletelni" lehet a tojáshabot, akkor jó a masszánk. Utolsó lépésként hozzáadjuk az ecetet is. 
  2. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, majd belesimítjuk a masszát és előmelegített sütőben (kb 160 fok) 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe még szottyos, a külseje viszont már jó ropogós. Hagyjuk a sütőben kihűlni.
  3. A mousse-hoz az epret, a bazsalikomleveleket és a mascarponét turmixoljuk össze.
  4. A habtejszínt kevés cukorral verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá az epres-bazsis pépet is. Keverjük alaposan össze. Ne legyen túl édes a krémünk, mivel a habcsók nagyon az lesz.
  5. A poharak aljára tördeljünk a habcsókokból, majd tegyünk rá bőven a mousse-ból. Addig rétegezzünk, míg a pohár tele nem lesz, a tetejét pedig kedvünk szerint díszítsük. Én most liofilizált epret, kevés habcsóktörmeléket és egy kis bazsalikomlevelet használtam.

8 megjegyzés:

  1. Hogy stílusos legyek: NYAM-NYAM:) Szívesen megkóstólnám már az eper-bazsalikom párosítást, mert még nem hoztam őket össze a konyhámban...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon klassz! Szinte érzem ahogy a ropogós habcsók és a mousse találkozik:DDD

    VálaszTörlés
  3. Frenetikus:)A te nevedre viszont még jobban emlékszünk ezek után is:)hihi

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikusan néz ki! A kakaós habcsók szuper ötlet! :) Bevéstem az eszembe ;)

    VálaszTörlés
  5. Ez a desszert nagyon ott van! Mousse, habcsók, eper, bazsalikom... micsoda kombó! Imádom... látványra is!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon-nagyon jól összeraktad, külön tetszik a kakaó a habcsókban, az eperkrémes dolgokhoz nekem az dukál. A bazsalikomért pedig menthetetlenül odavagyok, szóval nagyon köszönöm a nevezésed!

    VálaszTörlés
  7. Én is mostanában egyre sűrűbben készítek ilyen finom pohárkrémeket. Annyira guszták!

    VálaszTörlés