2012. november 25., vasárnap

Szilvás morzsasüti


Gondolom, már ezernyi (szilvás) morzsasütis recept kering a neten, de hátha pont ezt a verziót nem ismerik még néhányan, és hátha pont ez az, ami elnyeri a tetszésüket. Hát íme!

Amúgy meg idegen tollakkal ékeskedem, ugyanis ez nem az én művem (a fotókat leszámítva), hanem a sógornőmé, úgyhogy egy újabb családtag debütál a blogon (apósom , férjem, keresztlányom és anyukám után ).




Hozzávalók (kb 12 szelethez):
  • 125 gr vaj
  • 385 gr szilva (vagy befőtt lecsepegtetve)
- a morzsolt tésztához:
  •  200 gr liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 100 gr cukor
  • 1 csomag (vagy 1 ek) vaníliás cukor
  • csipetnyi só
- a bevonathoz:
  • 200 gr tejszín
  • 1 tojás
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 50 gr cukor


Elkészítés:

  1. A vajat olvasszuk meg, majd hagyjuk langyosra hűlni. A szilvát szűrőn csöpögtessük le.
  2. Eközben a lisztet keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a cukrokat, a sót és az olvasztott vajat. A hozzávalókból dagasztófejjel ellátott robotgéppel először rövid ideig alacsony, majd a legmagasabb fokozaton készítsünk morzsát. Ezt persze akár manuálisan is elkövethetjük.
  3. A tésztamorzsa 3/4 részét szórjuk bele az előkészített sütőformánkba, majd egy evőkanál, vagy a kis kezünk segítségével nyomkodjuk jól le, hogy egynemű tésztát kapjunk. Erre pakoljuk rá szépen, gusztusosan a negyedekre vágott szilvadarabokat.
  4. A bevonathoz a tejszínt, a tojást, a pudingport és a cukrot habverővel keverjük össze, majd öntsük rá a szilvára. Szórjuk rá a maradék morzsát és tegyük be az előmelegített, kb 180 fokos sütőbe 45-50 percre.
  5. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és kb 10 percig hagyjuk hűlni, majd tálaljunk.

Tipp: Szilva helyett természetesen más gyümölcsöt is használhatunk, illetve a morzsánkat megspékelhetjük egy kis durvára tört dióval, mandulával, mogyoróval is.
(A recept a Blikk Konyha valamelyik nyári számából való. Ha Hazamegyek, megnézem és bemásolom az adatokat.)




2 megjegyzés:

  1. De kár, hogy most hoztál ilyen jó szilvás receptet. Nyáron lapátoltuk a szilvát a fa alól. Már nem tudtam mit kezdjek vele...No, majd jövőre megsütöm. Nagyon jó képek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! A cobblert már próbáltam és nekem nagyon ízlett, a morzsás is nagyon fincsi lehet! Tisztára nyálcsorgató:)

    VálaszTörlés