2013. június 3., hétfő

Vaníliás-bodzás bonbon - Kifőztük június


 Elég hihetetlen belegondolnom abba, hogy itt a nyár. Az időjárás mostanában eléggé megtréfált minket, úgyhogy a nyári feeling-et maximum csak az ételekben tudjuk élvezni...egyenlőre.
Használjuk ki, míg nincs nagy meleg, bonbonozzunk.Érdemes pl ebbe belevágni, mert a roppanós csokiburok alatt selymes mousse bújik meg a bodza üdítő, és a vanília édes ízével. Próbáljátok ki, ha tehetitek. No és persze lapozzatok bele a júniusi Kifőztük - be, és merüljetek bele a nyárba (többek között ezt a receptet is megtaláljátok benne) :)


Hozzávalók (25 db-hoz):
  • 1dl + 25 ml habtejszín
  • 20 dkg + 5 dkg fehércsoki
  • 3 db pillecukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 ek bodzaszörp
  • 2 gr porított kakaóvaj

Elkészítés:
  1.  A 25 ml tejszínt felforraljuk, belekaparjuk a vaníliamagokat, és a héjat is beledobjuk. Lefedve legalább 2 órára hűvösre tesszük. Ha már teljesen átvette a vanília aromáját a tejszín, kivesszük a héjakat és ismét felforraljuk. Levesszük a tűzről és belekeverjük a pillecukrot, illetve a darabokra tört fehércsokit is. Egyneművé keverjük, és félretesszük hűlni.
  2. Felverjük az 1 dl tejszínhabot, hozzáadjuk az 1 evőkanál bodzaszörpöt, és egészen kemény habbá verjük. Belecsorgatjuk a fehércsokis krémet és eldolgozzuk. Hűtőbe tesszük legalább 3 órára, de jobb egy egész éjszakára, míg a mousse állagot el nem éri.
  3. A bonbonhoz a szilikonos, vagy polikarbonát formát alaposan kitörölgetjük, hogy sehol se legyen vízcseppes, vagy koszos. 
  4. A 20 dkg fehércsokit gőz felett megolvasztjuk. Ha módunk van rá, akkor használjunk hőmérőt, mert ekkor tudjuk igazán jól temperálni a csokoládét. Melegítsük a csokinkat 40-45 fok közé, majd vegyük le a gőzről és folyamatosan kevergetve hűtsük le 31-32 fokra. Ekkor adjuk hozzá a porított kakaóvajat, és keverjük tovább, míg a csokink el nem éri a 28-29 fokot. Ekkor töltsük meg a bonbonmélyedéseket. Ütögessük a formát 3-4-szer a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok eltávozzanak. 2-3 perc várakozás után fordítsuk fejjel lefelé a bonbonformát, és hagyjuk, hogy kifolyjon a felesleges csokoládé. Célszerű 2 pohártámaszt használni, alá pedig sütőpapírt tenni, mert a megszilárdult csokit könnyű lefejteni róla. 5 perc csorgatás után fordítsuk vissza a formánkat és egy spatulával töröljük le a felesleges csokit. Tegyük a hűtőbe 20 percre, míg a bonbonhüvely megszilárdul. 
  5. Töltsük habzsákba a bodzás-vaníliás mousse-t, és kb 3/4-ig nyomjuk tele a bonbonmélyedéseket. Ha kész, tegyük a hűtőbe újabb 20 percre. 
  6. Temperáljuk újra a megmaradt csokoládét, és talpaljuk le vele a bonbonokat. Adagoljuk a csokit a csokihüvelyekre, és a felesleget húzzuk le egy spatulával. Tegyük ismét a hűtőbe kb 30-60 percre, majd vegyük ki a formából a kész bonbonokat.
 

2 megjegyzés: