2013. február 8., péntek

Kandírozott sárgarépa

 

Most csak egy gyors ötletet hoztam...ami eredetileg nem az enyém, hanem Ildinyóé. Ő narancshéjat és gyömbért is kandírozott, én most csak répát. Halomszám áll itt nálunk a sárgarépa, szerettem volna velük kezdeni valamit, mielőtt átadják magukat az enyészetnek. Annyira jól sikerült a kísérlet, hogy hamarosan újráznom kell. Próbáljátok ki ti is, egyáltalán nem nagy ördöngősség ám a kandírozás :)


Hozzávalók:
  • tetszés szerinti mennyiségű sárgarépa 
  • ugyanannyi cukor
  • víz
  • kristálycukor

Elkészítés:
  1. A répákat meghámozzuk, megmossuk és kb 3 mm-es karikákra vágjuk.
  2. Lemérjük, majd ugyanannyi mennyiségű cukorral egy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi.
  3. Közepes lángon annyi ideig főzzük, míg a cukorszirup jó sűrű nem lesz.
  4. Ekkor a répakarikákat egy kristálycukros tálkába tesszük (én egy tasak narancsos cukrot is kevertem hozzá), meghempergetjük benne, majd félretesszük őket egy éjszakára szikkadni. Üvegben (valószínű) jó sok ideig eláll.

2013. február 3., vasárnap

Ibolyás és passiógyümölcsös trüffelek


El sem tudom mondani, mennyire várom már a tavaszt! Igazság szerint elég nehezen szokom meg azt, hogy a spanyol "mindigsütanap"-ot bizony-bizony felváltotta a német "mindigesikazeső" (legalábbis erre mifelénk).
Alig várom már, hogy elkezdjenek nyílni az illatos virágok, lengedezzen a tavaszi melengető szellő, és NE essen állandóan az a fránya eső!
Addig is, míg erre a csodára várok, kicsit rásegítettem a tavaszi hangulatra ezekkel az ibolyaillatú trüffelekkel.
 

Az eredeti recept Un déjeuner de Soleil-nek köszönhető, én picit megszíneztem a trüfiket, illetve az ibolyás mellett némi passiógyümölcsös is készült.
Gyere tavasz, várlak már!


Hozzávalók (kb 30 db trüffelhez):
  • 150 gr fehér csoki
  • 100 gr habtejszín
  • 1 tk ibolya esszencia (vagy 1-2 ek ibolyaszirup)
  • 1 ek passiógyümölcsös szirup (vagy fél passiógyümölcs leve)
  • lila ételfesték (opcionális)
Elkészítése:
  1.  Lehetőleg este készítsük el az alapot. Forraljunk fel 50 gr tejszínt, olvasszuk meg a csokit (vízgőz felett, vagy mikróban), majd 2 adagban keverjük a forró tejszínt az olvadt csokihoz. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a maradék 50 gr tejszínt is. 
  2. Vegyük ketté a krémet, az egyik felébe csepegtessük bele az ibolyaszirupot + az ételfestéket, a másikba pedig a passiógyümölcsö(s)t. Fedjük le az edényeket és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Másnap verjük fel a krémeket, mintha tejszínhabot csinálnánk (néhány perc alatt kemény "hab" lesz belőle), majd tegyük csillagcsöves nyomózsákba és bonbonkapszlikra, vagy fehércsoki lapocskákra nyomjunk pofás kis kupacokat. 
  4. A kész trüffeleket ismét tegyük legalább 2 órára (de jobb, ha egész éjszakára) a hűtőbe, majd kedvünk szerint díszítve tálaljuk.
 

2013. február 1., péntek

Vargányakrémleves citromkakukkfűvel

 

Vargánya. A gombák királya. Az az aroma, ami belőle árad, egyszerűen leírhatatlan. Odavagyok érte teljesen! Igen ritkán jutok hozzá, úgyhogy nagyon megörültem, amikor a múltkor megláttam az egyik bolt fagyasztóládájában. Rögtön két csomaggal is vettem, mert tudtam, hogy az egyik teljes egészében egy kiadós, nagyon ütős kis levesben fogja végezni.
Orchidea receptjét használtam, és abszolút nem csalódtam. Az a pici citromkakukkfű pedig feltette az i-re a pontot, nagyon jól passzoltak egymáshoz.


Hozzávalók:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 300 gr fagyasztott (vagy friss) vargánya
  • 1 l zöldség alaplé
  • bors
  • 2 szál citromkakukkfű
  • tejszín

Elkészítés:
  1. A hagymát nagyon apróra felvágjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt vargányát is, majd addig keverjük, míg elfő a leve és kicsit lepirul.
  2. Felöntjük az alaplével, sóval, borssal ízesítjük,  hozzáadjuk a kakukkfű lecsipegetett leveleit, majd pár perc alatt készre főzzük.
  3. 1-2 evőkanál tejszínnel besűrítjük, és leturmixoljuk.
  4. Pirítóssal és olívaolajjal/tökmagolajjal megcsepegtetve tálaljuk.

 


2013. január 15., kedd

Passiógyümölcsös muhallebi



A napokban csodaszép, és nagyon jó árú passiógyümölcsökkel találkoztam a közeli boltban. Mivel még igencsak korlátozottak a lehetőségeim sütés-főzés terén, ezért egy egyszerű kis pohárkrémben végezték az első adag gyümölcsök.
A muhallebi nevezetű török/közel keleti édesség receptjét egyszer már leírtam itt, most csak annyit változtattam a recepten, hogy a rózsavizet kihagytam belőle, helyette egy fél passiógyümölcs leve (mag nélkül), és 1 teáskanál passiógyümölcs szirup került bele (szirup helyett mehet bele 1 egész passiógyümi leve is).
A kihűlt muhallebik tetejére kanalaztam egy kis gyümölcsöt és megszórtam kevés tört pisztáciával.
Fenomenális édes-savanykás ízhatás!



2013. január 13., vasárnap

Túrókrémszelet morzsafelhőkkel


 


Ha valami igazán túrós receptet kerestek, akkor itt meg is állhattok. Ez aztán túrós a javából. Ha megnézitek a hozzávalókat, gondolom azonnal rosszul lesztek a 1.5 kg túró láttán..hát igen, mondom én, hogy nagyon túrós :)
Természetesen fél adaggal is elkészíthető, úgy talán barátibb áron jöttök ki, amúgy is elég laktató édesség..kihagyni viszont semmiképpen nem hagynám ki a helyetekben ;)

A sütemény a sógornőm kezeit dicséri, itt is nagy-nagy köszönet érte :)

 

Hozzávalók (10-12 szelethez):

 túrós masszához: 
  • 1.5 kg túró
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr tejszín
  • 250 gr cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 7 tojás
 morzsolt tésztához: 
  • 150 gr liszt
  • 10 gr kakaópor
  • 75 gr cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 100 gr puha vaj.

 
Elkészítés:
  1. A túrómasszához tegyünk minden hozzávalót egy nagy keverőtálba, és konyhai robotgéppel jól keverjük össze. Az előkészített tepsibe simítsuk bele a masszánkat.
  2. A morzsolt tésztához a hozzávalókból robotgéppel először rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd közepes fokozatra váltva készítsük nagyobb szemű morzsát. A tésztamorzsából egy-egy evőkanálnyit nyomjunk össze, és felhőszerűen, foltokban osszuk el a túrómasszán.
  3. 180 fokon, az alsó rácson, kb 60 perc alatt süssük készre a süteményünket.
  4. Az édességet a kikapcsolt sütőben nyitott ajtónál pihentessük kb 20 percig, és csak ezután szeleteljük fel.
Forrás: Blikk extra Receptek, 2.évf. 3.szám, 2012. aug.-szept.,39. old.

 

2013. január 11., péntek

Jövő héten Nyam-nyam hét

 

Nagy-nagy örömömre szolgál, hogy a Kétker-Étkem a jövő héten innen, a blogról fogja főzni az ebédet. Elsősorban keleties finomságokat találhattok majd az étlapon, úgyhogy ha egy kis különlegességre vágytok, próbáljátok ki ti is ezeket az ételeket. Külön jó, hogy ezúttal nem nektek kell megfőzni :)

Többek között ők lesznek a jövő heti menüben:

Hétfő:
Sült csirkemell földimogyoró mártással
Almás-banános pite

Kedd:
Tunéziai köfték
Sajtkrémes padlizsántekercsek
Pisztáciás-narancsos csokitorta

Szerda:
Hortobágyi húsos palacsinta
Kısır
Vargabéles

Csütörtök:
Fóliabatyuban sült fűszeres halfilé
Inverz kókuszkocka

Péntek:
Marokkói csirke

Rendelni innen tudtok: http://ketkeretkem.sod.hu/news/

Helyettem is fogyasszátok jó egészséggel a finomságokat :)

2013. január 3., csütörtök

Ibolyás bonbon

 

Amikor tavasszal megláttam Vianne csodás ibolyás-epres bonbonjait, azonnal beléjük szerettem. Noha még azelőtt soha nem kóstoltam semmi ibolyásat, mégis a látvány, és az elképzelt íz teljesen rabul ejtett. Nem véletlen, hogy hasonló díszítés köszön vissza az én bonbonjaimon is, egyszerűen annyira tökéletes kívül-belül, hogy muszáj volt szinte ugyanúgy reprodukálnom.
Nemrégiben szert tettem némi kandírozott ibolyára, illetve ibolyaszörpre, így már semmi nem tartott vissza attól, hogy belekóstoljak a tavasz ízébe. Totális katarzis, de tényleg. Rózsamániáról ezennel ibolyamániára váltottam.
Ezúton is köszönöm Vianne-nak a receptet, és az Élményt!

Indítsuk hát tavasszal az évet :)
 

Töltelékként én a sima ibolyás ganache-t használtam (leszámítva a szárított ibolyát, mert az nem volt).



2012. december 9., vasárnap

Kifőztük karácsony! Adománygyűjtő akció az Őszi Alkony Alapítvány javára

Igaz, mostanában eléggé megritkultak a bejegyzések, de egy igen nemes kezdeményezés miatt most megtörném a blogon honoló csendet.

Kedves Olvasóim!

Bizonyára sokan vagytok, akik igazán átérzitek és értékelitek az advent várakozással teli időszakát. Szeretettel, melegséggel gondoltok a közelgő Szeretet Ünnepére.
Valahogy az emberek ilyenkor sokkal empatikusabbak, együttérzőek, segítőkészebbek a másik iránt.
Nagy örömömre én is bekapcsolódhattam a Kifőztük Karácsony 2012-es adománygyűjtő akciójába, melyben nagyon sok gasztroblogger vesz részt, így az, amit eredetileg csak hobbiból csinálunk, most valami szép és nemes célt szolgálhat.
Ez a kezdeményezés sok gyereknek, idősnek és szükséget szenvedőnek jelenthet óriási segítséget, vagy "csak" egy kis melegséget ezekben a fagyos időkben.

Én, az egyik igen kedves gasztrobloggerhez, Babette-hez társultam, aki az ŐSZI ALKONY ALAPÍTVÁNY-t választotta:

"Az alapítvány azért jött létre, hogy az Ormosbányán működő Idősek Otthonában élő lakókat segítse, támogassa, életkörülményeit javítsa. Én  hetente járok az otthonba. Látom, hogy milyen törődéssel, odafigyeléssel gondozzák az idős, beteg embereket. De mint minden intézménynek, nekik is sok olyan dologra lenne szükségük, amit önerőből nem tudnak megszerezni.

Amire szükségük lehet:

  • MINDEN, és azon kívül még:

  • régi típusú videó film( szeretik nézni),

  • horgoláshoz fonal,

  • színzéshez ceruza ,filctoll,

  • maradék anyagok

  • zenét is szeretnek hallgatni, de sajnos nincs normális lejátszó, 

  • társasjátékok, 

  • kártyajátékok,

  • gyümölcs, mert nagyon sok lakónak nincs hozzátartozója, senki nem látogatja..."



Az alapítvány folyamatosan várja az adományokat postai úton vagy személyesen, de nekem is lehet írni az afraasutode@gmail.com címre, és továbbítom az illetékeseknek.
Az adománygyűjtő akció karácsonyig tart. Nagyon köszönöm előre is, ha valaki akárcsak egy pakli kártyával is segít.

Az ŐSZI ALKONY ALAPÍTVÁNY elérhetőségei:

Székhelye: Ormosbánya, Ady Endre u. 33.

Számlaszám: 11734152-24013642