2013. február 3., vasárnap

Ibolyás és passiógyümölcsös trüffelek


El sem tudom mondani, mennyire várom már a tavaszt! Igazság szerint elég nehezen szokom meg azt, hogy a spanyol "mindigsütanap"-ot bizony-bizony felváltotta a német "mindigesikazeső" (legalábbis erre mifelénk).
Alig várom már, hogy elkezdjenek nyílni az illatos virágok, lengedezzen a tavaszi melengető szellő, és NE essen állandóan az a fránya eső!
Addig is, míg erre a csodára várok, kicsit rásegítettem a tavaszi hangulatra ezekkel az ibolyaillatú trüffelekkel.
 

Az eredeti recept Un déjeuner de Soleil-nek köszönhető, én picit megszíneztem a trüfiket, illetve az ibolyás mellett némi passiógyümölcsös is készült.
Gyere tavasz, várlak már!


Hozzávalók (kb 30 db trüffelhez):
  • 150 gr fehér csoki
  • 100 gr habtejszín
  • 1 tk ibolya esszencia (vagy 1-2 ek ibolyaszirup)
  • 1 ek passiógyümölcsös szirup (vagy fél passiógyümölcs leve)
  • lila ételfesték (opcionális)
Elkészítése:
  1.  Lehetőleg este készítsük el az alapot. Forraljunk fel 50 gr tejszínt, olvasszuk meg a csokit (vízgőz felett, vagy mikróban), majd 2 adagban keverjük a forró tejszínt az olvadt csokihoz. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a maradék 50 gr tejszínt is. 
  2. Vegyük ketté a krémet, az egyik felébe csepegtessük bele az ibolyaszirupot + az ételfestéket, a másikba pedig a passiógyümölcsö(s)t. Fedjük le az edényeket és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Másnap verjük fel a krémeket, mintha tejszínhabot csinálnánk (néhány perc alatt kemény "hab" lesz belőle), majd tegyük csillagcsöves nyomózsákba és bonbonkapszlikra, vagy fehércsoki lapocskákra nyomjunk pofás kis kupacokat. 
  4. A kész trüffeleket ismét tegyük legalább 2 órára (de jobb, ha egész éjszakára) a hűtőbe, majd kedvünk szerint díszítve tálaljuk.
 

1 megjegyzés: