...azaz házi sajt, vagy joghurt-sajt. Görög, török területeken, valamint a Közel-Keleten elterjedt sajtféleség, amit előételként, reggelire, vagy édességként esznek.
A receptet egy nagyon kedves hölgytől kaptam a kedvenc receptes csoportomban. Itt is nagyon-nagyon szépen köszönöm neki :)
Hozzávalók:
- joghurt* (nekem 3 kis doboz)
- muszlin kendő/textilpelenka
- só
- bors
- fűszerek és fűszernövények ízlés szerint
Elkészítés:
- A joghurtot kanalazzuk a kendő közepébe, majd kössük rá egy fakanálra. A batyunkat lógassuk bele egy mély tálba/fazékba úgy, hogy a csomag alja ne érjen a tál aljára.
- 2 napra tegyük be a hűtőbe, amíg jól kicsepegi magát.
- 2 nap után bontsuk ki a csomagot, és a.) lám-lám, kész a házi mascarponénk, amit édességekhez, ill. egyéb kencékhez használhatunk, b.) keverjük át a krémet, hogy a keményebb és a lágyabb részek elkeveredjenek, sózzuk-borsozzuk, tetszés szerint fűszerezzük, és tegyük vissza újabb 2 napra a hűtőbe, hogy a maradék savó is kicsöpögjön.
- Vegyük ki a kész sajtunkat a hűtőből és olajos kézzel formázzunk golyókat belőle, majd tegyük fűszeres olajba (nálam most rozmaring, rózsabors, koriander, szumák, de lehet még oregano, fokhagyma, snidling, vagy akár dió is). Fogyasztásig tároljuk hűtőben.
Az első képért nagyon odavagyok!
VálaszTörlésKöszi szépen, nagyon aranyos vagy :)
TörlésNagyon szép lett! Most nálam is a rózsabors a befutó Szerintem rászánom azt a kis időt, és én is nekiállok csöpögtetni:)
VálaszTörlésMindenképp kamrapolcra való :)
TörlésNagyon jó lehet! Igazán kipróbálnám én is!
VálaszTörlés