2011. szeptember 4., vasárnap

Eid Mubarak torta





Újra itt!!!

Remélem mindenkinek nagyon szép nyara volt, telis-tele csudajó élményekkel, na meg jó kis bejegyzésekre való receptekkel :)

Én is betáraztam 1-2 nagyon izgalmas receptet a törökországi nyaralásunk alatt, illetve Otthon is ellestem ezt-azt Anyukámtól, Apósomtól. Idővel majd jönnek ezek is, most azonban egy aktuális téma kerül terítékre.

Idén pont augusztusra esett Ramadán hava, és mivel mi muszlimok vagyunk, így persze számunkra is nagyon fontos hónap volt ez. Szokás, hogy Ramadán végén a muszlimok nagy ünneplést csapnak, vendégeskedés, sütés-főzés, ajándékozás napestig. Mivel mi még nagyon friss család vagyunk, így csak most kezdtük "kiépíteni" a saját kis ünnepi szokásainkat. Ami viszont már 3 éve állandó, az az úgynevezett Eid Mubarak torta (Eid Mubarak arabul áldott ünnepet jelent). Fő jellegzetessége, hogy a töltelék mindig ugyanaz, a külső azonban ünnepről-ünnepre más.
Sajnos hiába a jól kigondolt ötlet, idén a megvalósítás kissé sutára sikeredett. Sebaj, kell a blogba ilyen is :)




Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • fél teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
  • 1.5-2 csomag gesztenyepüré
  • 250 gr mascarpone
  • pár csepp rumaroma
  • 2 banán
  • csoki (jelen esetben Milka)

Elkészítés:
  1. Először a krémet készítjük el. Ehhez a gesztenyepürét alaposan kikeverjük a mascarponéval és a rumaromával.
  2. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport is. A fehérjékből vert kemény habot óvatosan a cukros masszához forgatjuk. A tészta 1/3-át átöntjük egy másik tálba és hozzáadjuk a kakaóport, majd ezt is alaposan összedolgozzuk.
  3. 3 lapot sütünk: 2 fehéret és 1 kakaóst. (Én, mivel béna vagyok a tortalapok szeletelésében, 2 lapot sütök rendes, nagy tepsiben. Egyet a simából, egyet pedig a kakaósból. Veszek egy tányért és körbevágom a kész piskótámat, 2 fehéret és 1 csokisat.)
  4. Az alsó, fehér lapra tegyünk a gesztenyés krémből, simítsuk el, majd karikázzunk rá 1 banánt. A hézagokat töltsük ki csokidarabokkal. Erre jöjjön a csokis lap, a töltéssel pedig ugyanúgy járjunk el, mint az előbb. Zárásként fedjük le az utolsó fehér lappal.
  5. Már csak a díszítés van hátra, ezt mindenkinek a saját fantáziájára bízom..azt azonban hadd mondjam el arra az esetre, ha bárkinek pont erre volna ingerenciája, hogy a torta oldalát díszítő csokilapocskákat vékonyabbra és kisebbekre próbálja meg kreálni...ez itt az elrettentő példa, hogy hogyan nem kéne :)
Mutatóba bebiggyesztem a korábbi Eid Mubarakokat is:





10 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a torta:) Finom lehet a gesztenyepüré és mascarpone keverékével:) A neve is nagyon szép.

    VálaszTörlés
  2. Érdekes nevű torta, rögtön az az arab politikus ugrott be a hallatán...Nagyon finom lehet, a két selymes íz összeolvadása...Hmmm...Kóstolnám szívesen! Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem lett suta, éppen ellenkezőleg, nagyon jól néz ki! Finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  4. Hű de jól néz ki, és a belseje is finomnak tűnik, én még soha nem csináltam gesztenyés és "sajtos" keveréket, de ki kell próbálnom. Gratulálok, gyönyörű a képe, éppen öteleteket gyűjtök tortára, ez is adott...

    VálaszTörlés
  5. Nekem tetszik. Nagyon látványos torta, és a szeletet elnézve isteni finom is lehet. :)))

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is szép lett, és biztos finom is, olyan kis modern diszítésű.:)

    VálaszTörlés
  7. Adél! Ez Neked suta?! Inkább guszta!!!

    VálaszTörlés
  8. Azért nagyon jól néz ki ez a Mubarak torta, és könnyen elkészithető:):) Szerintem egyáltalán nem suta:):):)

    VálaszTörlés