Nagyon szeretjük a vöröslencsét. Ez az egyik legjobb dolog, amiből leves készülhet.
Általában csak az egyszerű lencse-paradicsompüré-menta kombóval készítem, de egy török barátnőm tuti receptje hatására néha megerőltetem magam és felturbózom az alábbi módon ezt a csodás eledelt :)
Hozzávalók:
- 1 pohár (=2 dl) vöröslencse
- fél pohár rizs
- 1 közepes krumpli
- fél szál répa
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 db babérlevél
- menta
- 2 dl paradicsompüré
- vaj
- só
- bors
Elkészítés:
Vegyünk egy fej vöröshagymát, egy fél szál répát és reszeljük bele egy lábasba. Pici olajon addig kevergessük, míg a hagyma fonnyadozni, a répa pedig "színezni" nem kezd.
Ezután öntsünk hozzá 1 pohár (=2 dl) vöröslencsét és fél pohár rizst, valamint daraboljunk bele egy közepes szem krumplit is, és pottyintsunk bele 1-2 babérlevelet. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi a mindenséget. Amikor elfőtt, öntsük újra és újra (de csak ellepésig) egészen addig, míg a lencse és a rizs teljesen szét nem főtt. Ekkor annyi vizet adjunk hozzá, amennyi levest szeretnénk és forrásig főzzük.
Egy másik lábasba tegyünk 1-2 evőkanálnyi vajat, morzsolt mentát és kb 1.5-2 dl paradicsompürét. Amint rotyogni kezd, vegyük le a tűzről és öntsük bele a levesünkbe.
Ekkor ízesítsünk sóval, borssal, reszelt fokhagymával.
Vegyük ki a babérlevele(ke)t és turmixoljuk össze.
Pár csepp citromlével, olvasztott vajjal és kenyérrel kitűnő első fogás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése