Két éve élünk Katalóniában és lassan-lassan kezdjük megismerni, kitapasztalni a helyi kultúrát, szokásokat, hagyományokat.
Kb az elsők között tanultuk meg azt, hogy "spanyolok két dolgot szeretnek igazán: a sziesztát és a fiesztát"...és ez ugyanígy igaz a katalánokra is. Minden alkalmat megragadnak az ünneplésre, aminek szerves velejárója a szabadnap/hét, és a temérdek mennyiségű kaja.
Igyekszem majd minden ilyen jeles alkalmat megragadni, és egy kicsi mediterrán ünnepi hangulatot varázsolni a blogra.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8VY0xPzDAIy_5rii3N0Hl_Uy1a95jbQ-mlSoNXZNn_QpJME-B-mdqxXCUEbJ4CAhW7Kwb7isT4-aJTpAVP0flpm0Hqw7hx3ILjZVpjjmWYaHtnukKLkLdKbGjUpMFXOqIzP0An9Sf1pE/s400/calcot.jpg)
Hadd kezdjem mindjárt az éppen aktuálissal.
A téli gesztenyézés után már mindenki csak arra vár, hogy végre kivonulhasson a szabadba és kedélyes baráti csevejekkel egybekötve megszentelje a tavaszt egy kiadós calçotada (ejtsd: kalszotada) keretében.
Mi is az a calçotada? Nevét arról a zsenge, friss hagymáról kapta (=calçot), ami itt fent látható.
A boltokban ilyenkor kötegekben lehet vásárolni a hozzá dukáló szósszal együtt, ami tele van csupa-csupa finomsággal. Gyorsan elő is bányásztam a hűtőből a salsa-s üveget, és már pötyögöm is a hozzávalókat: paradicsom, olívaolaj, víz, mandula, ecet, fokhagyma, bors, petrezselyem.
Ezt házilag is simán elő lehet állítani. Ez esetben úgy számoljunk az arányokkal, hogy az eredménynek valahogy így kell kinéznie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOxIOy-mSmE-sZ097JPGOqdEwttURlGxMpcr8430G6XJq7Zo42xojOO_Ra9VCPDfaTZkSWzA1npJKw2sfGJPzKuFnM2YMycBVjVYQzgIi4BJTCH3Ylr_3RHNTxbA5i-5Jm7_NcS4zXMBE/s400/images.jpg)
Hagyma, szósz, jó idő, barátok, némi faszén és grill, no meg a partedli - ezek a jó calçotada alapvető hozzávalói.
Fő szabály, hogy csak semmi finomkodás, ezt az ételt csak malacosan lehet enni! Talán ez benne a fő buli :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh13kZfPYO_Srbn8eYGY7cCvsvppO8bdwWi-hHuKWsb66aAIIqdViBRo6_GPb3ZddcqRWDxUV3ClSNx-jaOK56ai4846BxLD_j5fvoeA3dazjdpp8EUY58PX71RV0hyphenhyphenxlaXVa7_ClrqI9M/s400/diegocalcote.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKF0lag6CSb061oIPz_ny0zAXgcw4m6mYrSTK_dyU3TkfWA0yqLpltbi83-ZNAk3nscYjeUZBtxpjqVb_q175-4S1hWGm0Yl8hQ1ln4kZeFDcKuaWs-G6NakQOz9wcC6nKQYjiFsawnzk/s400/2243615119_54d548c2ee.jpg)
Gondolom már érthető, miért várja itt mindenki annyira a tavaszt. Persze-persze, szépek a virágzó fák, meg tök jó, hogy már most 20 fok van...na, de az igazán döfi, a szájba lógatós hagymaevős, szénkoszos, nagyokat nevetős calçotada-tavaszköszöntő. Egy ilyen vidám lakoma után már jöhet bármilyen nyuszihopp, kikelet és madárcsivit, aztán meg a dögmeleg, az "alapkő immáron le van téve" :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi48bhb_v77M5oRAUpFmdQoOR3bPxeo25L-9IY85r1Yt70f4R0jz8ByBdUJoSoxD4VNwGpCMxLq6CDmCh_g4e62WOZKz2xNtc8gNEp5aczlM684Dn3DgRlNpsh6UGYePXfbHfvtvhJPT3A/s400/calcot1.jpg)
(Képeket az internetről vadásztam, nem saját fotók)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése