...És ezt nem nagyzolásból mondom, ez TÉNYLEG a legfinomabb mártás, amit életemben ettem Apósom jóvoltából.
A házi, igazi tojásos-mustáros-olajas majonéz alappal és a fűszerkoronával nem is lehet más, csak abszolút No.1.
Mindenképp ajánlom kipróbálásra :)
Hozzávalók:
- 1 tojás sárgája
- 2.5-3 evőkanál mustár
- étolaj
- őrölt feketebors
- cayenne bors
- szerecsendió
- gyömbér
- bazsalikom
- kakukkfű
- borsikafű
- chili
- Worchester szósz
- Tabasco (elhagyható)
- citromlé
- 6-10 evőkanál porcukor
- 1-1.5 pohárka tejföl
Elkészítés:
Először a majonézt készítsük el. A tojássárgáját tegyük egy mély tálba, és adjuk hozzá a mustárt. Robotgéppel keverjük ki jó alaposan.
Ezután váltsunk magas fordulatra, és apránként csepegtessünk hozzá annyi olajat, hogy jó, krémes állagú legyen a majonézünk.
Ezután hozzáadjuk a fűszereket (én mindenből kb fél mokkáskanállal szoktam). A Worchester-szósz adja meg az egyik alapízt, így azt semmiképpen ne hagyjuk ki belőle, abból kb 5-10 cseppnyi kell.
Hozzáadagoljuk a porcukrot, majd a tejfölt is és alaposan összeturmixoljuk.
Jól kihűtve fogyasszuk.
Sültekhez, halakhoz ajánlom.
Hát ezt én így tanultam az édesanyámtól! Te jó ég, mennyit helyettesítettem a robotgépet!
VálaszTörlés- István, gyere majonézt kavarni! - volt a szokásos invitálás a nagyobb ebédek előtt.
De az persze kicsit (nagyon) más volt, mert Worchester szósz és friss fűszernövények nélkül készült, a 60-as 70-es években minderről nem is hallottunk falun...